Τι να πούμε τι… Ξανατυπώνουν τα ειδοποιητήρια εισφορών στον ΕΦΚΑ για 1,4 εκατ. επαγγελματίες.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΝΕΟ «ΑΛΑΛΟΥΜ»

Γράψε «λάθος», λέει ξαφνικά ο ΕΦΚΑ και τυπώνει εκ νέου τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Φεβρουαρίου για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αγρότες και μισθωτούς με παράλληλη εργασία από την οποία αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια).

Για όλους αν όχι για τους περισσότερους θα τυπωθούν-αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ νέα ειδοποιητήρια εισφορών μηνός Φεβρουαρίου που θα είναι και οι τελικές.

Ο λόγος που οδήγησε τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ στην απόφαση αυτή, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, έχει να κάνει με σωρεία λαθών ή και παραλείψεων που εντοπίστηκαν εκ των υστέρων στα «ραβασάκια» που ήδη έχουν αναρτηθεί για τον Φεβρουάριο.

Αυτή η ξαφνική αλλαγή, που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στις εισφορές, κρύβει επιβαρύνσεις για όσους δεν είχε υπολογιστεί το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών.

Οι εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, για παράδειγμα, δεν είχαν τα ποσοστά επικουρικής ασφάλισης 7% και εφάπαξ 4% ενώ σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και μισθωτών με παράλληλη απασχόληση τα ποσοστά εισφορών θα επανυπολογιστούν μετά τη νέα εγκύκλιο που βγήκε καθυστερημένα από το υπουργείο Εργασίας.

Οσοι έκλεισαν τα μπλοκάκια στο τέλος του 2016 και παρά ταύτα πήραν ειδοποίηση για να καταβάλουν εισφορές θα έχουν επανυπολογισμό εισφορών και τα ποσά που ενδεχομένως να τους ζητήθηκε να πληρώσουν θα διαγραφούν από τη στιγμή που διαγράφηκαν από τα Ταμεία τους (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) και δεν είναι ενεργοί ασφαλισμένοι από την 1η/1/2017.

Οσοι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους θα έχουν επίσης νέο ειδοποιητήριο για τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως μεταβολή στο αρχικό ποσό της εισφοράς, εφόσον δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Οσοι έσπευσαν να πληρώσουν και τους δύο μήνες θα έχουν συμψηφισμό και στην ουσία θα ξαναπεράσουν από το ταμείο για να καταβάλουν τα επιπλέον ποσά εισφορών που δεν τους χρεώθηκαν!

Η συνολική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους που έχουν επικουρικό και εφάπαξ φτάνει στο 37,95%. Αν μοιράζονται τις εισφορές με τους εργοδότες, θα πληρώσουν 17,5% και 21% αντίστοιχα.

Οσο για τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Μαρτίου, αυτά θα αρχίσουν να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ μετά το Πάσχα, αλλά η διορία για να πληρωθούν θα είναι μέχρι το τέλος Απριλίου.

Μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων, υπόχρεοι εισφορών βάσει εισοδήματος στον ΕΦΚΑ είναι 1.419.000 επαγγελματίες, αγρότες και «μπλοκάκια», οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των «μη μισθωτών».

Το σύνολο των βεβαιωμένων εισφορών, αυτών δηλαδή που περιμένει να πάρει ο ΕΦΚΑ από τους 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ανέρχεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ το μήνα. Για τον Ιανουάριο δηλαδή, όπως και για τον Φεβρουάριο, η είσπραξη θα πρέπει να φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ. Σε καμία περίπτωση βέβαια το ποσό αυτό δεν πρόκειται να μπει στο ταμείο του ΕΦΚΑ, γιατί θα σήμαινε ότι έσπευσαν να πληρώσουν και αυτοί που είχαν σταματήσει να πληρώνουν είτε λόγω δυσπραγίας είτε λόγω… συνήθειας, περιμένοντας να τους ρυθμίσουν τα χρέη.

Ο πρώτος επίσημος απολογισμός που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ» σήμερα, με τα τελευταία στοιχεία που περιλαμβάνουν και το διαχωρισμό των πληρωμών για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δείχνει ότι τα ποσά που μπήκαν στον ΕΦΚΑ από τις νέες εισφορές είναι κατώτερα των προσδοκιών, καθώς:

* Για τον Ιανουάριο η εισπραξιμότητα είναι στο 56% των βεβαιωμένων εισφορών, που σημαίνει ότι τα έσοδα εισφορών Ιανουαρίου είναι 130 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 240 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή ελάχιστα θα αλλάξει μέχρι τις 31 Μαρτίου που λήγει η δεύτερη παράταση που δόθηκε για την καταβολή των εισφορών Ιανουαρίου.

* Για τον Φεβρουάριο -και ενόσω τρέχει η παράταση πληρωμής ως τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου- η εισπραξιμότητα είναι κάτω από το 50%. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα ειδοποιητήρια των εισφορών Φεβρουαρίου θα ξανατυπωθούν και οι περισσότεροι θα πρέπει να ξαναπεράσουν από το ταμείο για να καταβάλουν τις διαφορές σε σχέση με τα ποσά που ήδη έχουν πληρώσει.

Προκαλεί χάος το σύστημα εμπνεύσεως Κατρούγκαλου

Το «γράψε λάθος» από τον ΕΦΚΑ με την επανέκδοση των εισφορών Φεβρουαρίου αποκαλύπτει ότι το νέο σύστημα εισφορών εμπνεύσεως Κατρούγκαλου και δανειστών έχει πρόβλημα από τα θεμέλια. Και οι ασφαλισμένοι βρίσκονται μόνιμα σε σύγχυση.

Απόδειξη το γεγονός ότι ενώ μέσα στον Μάρτιο θα έπρεπε να είχαν βγει οι εισφορές Μαρτίου για να πληρωθούν ως το τέλος Απριλίου, εντούτοις όμως οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ακόμη, λόγω παράτασης, τις εισφορές του Ιανουαρίου, που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου!

Μέσα στον Απρίλιο θα έπρεπε να βγουν οι εισφορές Απριλίου για να πληρωθούν ως το τέλος Μαΐου. Αυτή θα ήταν η κανονική διαδικασία, αλλά οι ασφαλισμένοι, αντί της κανονικής διαδικασίας, θα φτάσουν ως το Πάσχα να πληρώνουν τις εισφορές του Φεβρουαρίου που θα έπρεπε να τις καταβάλουν ως το τέλος Μαρτίου. Και βέβαια ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει μετά την επανέκδοση των εισφορών του Φεβρουαρίου που αποφάσισε ο ΕΦΚΑ.

Στο νόμο Κατρούγκαλου, μπήκαν πολλών ειδών εισφορές που προκαλούν χάος και αδιέξοδο καθώς:

*Οι αγρότες πληρώνουν την ελάχιστη εισφορά με βάση ένα τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα ως 4.922 ευρώ. Αν όμως ένας αγρότης έχει και μπακάλικο ή βενζινάδικο στο χωριό ή ένα μίνι μάρκετ στο νησί, τότε θα πάει σε άλλη κατηγορία και για το μεν αγροτικό εισόδημα θα πληρώσει εισφορά με βάση το τεκμαρτό ποσό των 4.922 ευρώ, για δε το εισόδημα από το μίνι μάρκετ ή το μπακάλικο ή το βενζινάδικο θα πληρώσει εισφορά ως ελεύθερος επαγγελματίας, που έχει άλλο εισόδημα βάσης που είναι οι 7.032 ευρώ.

*Οι μισθωτοί που έχουν εργοδότη πληρώνουν εισφορά όπως και πριν (16% του μισθού κάθε μήνα), αλλά αν έτυχε να έχουν και ένα χωραφάκι από το οποίο δηλώνουν εισόδημα έστω και 2.000 ευρώ το χρόνο, τότε καλούνται να πληρώσουν εισφορά 21,2% επί αυτού του εισοδήματος. Ενώ αν έχουν και μπλοκάκι για μια συμπληρωματική μη επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, τότε θα πρέπει να καταβάλουν και άλλη εισφορά (26,95%) στο όποιο πρόσθετο εισόδημα έχουν από το μπλοκάκι!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image