Το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Γ.Γ.Δ.Ε..

Δελτίο Τύπου (Πέμπτη – 18/06/2015)
Το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Γ.Γ.Δ.Ε..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 17/06/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ.Δ.Ε. ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου παρευρέθηκε στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων, τη διαδικασία εντοπισμού τους και τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας και της ασφαλιστικής αγοράς για την αντιμετώπισή του.

Η Κατερίνα Σαββαΐδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « η σημερινή συνέντευξη τύπου έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το σημαντικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς και την ενημέρωσή του για τη διαδικασία εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και την προσπάθειά μας για την οικειοθελή συμμόρφωση των πολιτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους.

Υπολογίζεται σήμερα ότι κυκλοφορούν πάνω από 1.000.000 ανασφάλιστα οχήματα, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι περίπου 92.000 ανασφάλιστα οχήματα εμπλέκονται κάθε χρόνο σε ατυχήματα στη χώρα μας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα ο αριθμός ατυχημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των υπολοίπων

χωρών της ΕΕ. Επομένως η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος πρέπει να αποτελέσει βασικό μέλημα για την Πολιτεία. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων ο νόμος 4141 προέβλεψε τον ηλεκτρονικό έλεγχο και εντοπισμό των οχημάτων αυτών, κατά τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τη διαδικασία ενημέρωσης των κατόχων τους και τον τρόπο συμμόρφωσής τους. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Αστυνομία επιτελεί σημαντικό έργο με τον εντοπισμό των αυτοκινήτων αυτών μέσω των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιεί στους δρόμους.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό της Σχέδιο για το 2015, προβλέπει την υλοποίηση του νόμου για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Ειδικότερα προβλέπεται η συστηματική διενέργεια διασταυρώσεων και τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο είτε μετά από την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ίδια τη ΓΓΔΕ είτε μετά από αίτημα του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται, μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης:

α) των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,

β) των ασφαλισμένων οχημάτων όπως καταγράφονται στο Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων,

γ) καθώς και των αρχείων άλλων υπηρεσιών.

Αποτελεί κοινωνική ευθύνη για όλους τους πολίτες η ασφάλιση των οχημάτων τους, προκειμένου να αποφεύγονται τα προβλήματα που προκαλούνται τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στην ελληνική οικονομία και πρωτίστως στους οδηγούς που συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους να ασφαλίζουν το όχημά τους και εμπλέκονται σε ατυχήματα με ανασφάλιστους οδηγούς».

Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων κος Δημήτρης Ζορμπάς

και η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κα Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Ειδικότερα:

Η κα Αντωνάκη επισήμανε ότι το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων αποτελεί ένα βαθιά κοινωνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ένας ανασφάλιστος οδηγός είναι συγχρόνως θύτης καθώς προκαλεί ζημιές σε τρίτους και στην κοινωνία, παράλληλα και θύμα καθώς κινδυνεύει να καταστραφεί από τις συνέπειες σε περίπτωση εμπλοκής του σε ατύχημα.

Ο κος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία της ουσιαστικής ενημέρωσης της κοινωνίας για τον κοινωνικό χαρακτήρα της υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων η οποία συνίσταται στην προστασία και αποκατάσταση των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα.

Ο κος Ζορμπάς αναφέρθηκε στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγξουν άμεσα και εύκολα αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο και η οποία στοχεύει στην αποφυγή ταλαιπωρίας αλλά και των προστίμων και κυρώσεων που θα επιβληθούν από την Πολιτεία στους ανασφάλιστους οδηγούς.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image