Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
Καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί, ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και εξήγησε σε ποιες επικουρικές θα γίνει μείωση, ενώ δήλωσε πως για την κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
«Είμαστε στο επίπεδο των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει και προσπαθούμε να τις τηρήσουμε κατά γράμμα» είπε για το Ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τι είχαμε πει; Ότι το Ασφαλιστικό μας σύστημα χρειαζόταν μια αναδιάρθρωση εκ βάθρων όχι μόνο γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όχι μόνο λόγω της κρίσης ήταν πράγματι διαλυμένο. Οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, το 1/4 των μισθωτών ήταν άνεργοι και προφανώς όχι μόνο δεν πλήρωναν εισφορές αλλά σε αυτούς καταβαλλόταν επιδόματα ανεργίας, είχε και το προπατορικό αμάρτημα των πολλών διαφορετικών ρυθμίσεων. Στο μέλλον όλοι οι Ελληνες θα παίρνουν συντάξεις με τους ίδιους κανόνες και όλοι οι Ελληνες θα είναι προστατευμένοι από τη φτώχεια με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης που από αυτή την άποψη είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το ΕΚΑΣ που ήταν ένα προνοιακό επίδομα που κάθε χρόνο δινόταν ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε ο καθένας.
Η ρύθμιση προβλέπει μια ανακούφιση όσων έχασαν το ΕΚΑΣ που συνίσταται σε μέτρα γενικής εφαρμογής, όπως δεν θα πληρώνουν στο εξής καμιά συμμετοχή για τα φάρμακα τους, δεν θα πληρώνουν το 6% της σύνταξης υπέρ υγείας. Επιπλέον για το 2016 όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ θα πάρουν μια κάρτα αλληλεγγύης με το ισόποσο του 30% της απώλειας του εισοδήματος που είχαν. Επιπλέον εάν έχουμε ζευγάρια συνταξιούχων που έχουν χάσει και οι δύο το ΕΚΑΣ ο ένας από τους δύο θα συνεχίσει να το παίρνει, όπως θα συνεχίσει να το παίρνει και όποιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 80%. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα όπως η φαρμακευτική δαπάνη θα εφαρμοστούν άμεσα από το Σεπτέμβριο. Ορισμένα άλλα, όπως αυτά που αφορούν την κάρτα αλληλεγγύης θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο αλλά αναδρομικά από 1η Αυγούστου».
Ως προς τους νυν συνταξιούχους ο υπουργός τόνισε γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο ίδιος κανόνας ισονομίας. «Δηλαδή ξαναϋπολογίζουμε όλες τις συντάξεις με βάση τους κανόνες υπολογισμού, ώστε αυτή η ισονομία να μην ισχύει μεταξύ των νυν εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων. Θέλουμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και το εισόδημα των νυν συνταξιούχων γιατί έχουν φάει 12 συνεχόμενα χαστούκια, 12 μειώσεις τα χρόνια του Μνημονίου» επισήμανε και συνέχισε: «Γι αυτό είπαμε καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί. Για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει όριο. Όλες οι κύριες συντάξεις. Ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ δεν πρόκειται να μειωθούν. Εχουμε βάλει μόνο δύο ανώτατα πλαφόν. Ένα ότι κανείς δεν μπορεί να παίρνει ως άθροισμα συντάξεων παραπάνω από 3.000 το μήνα (καθαρό ποσό) και κανείς δεν μπορεί να παίρνει μια κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μικτό και αντιστοιχεί περίπου σε 1.800 ευρώ καθαρό ποσό».
Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές σημείωσε: «Εκεί ισχύει ότι όποιος έχει άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, σε αυτόν ο επαναϋπολογισμός της επικουρική σε όποιο ποσό καταλήξει να είναι η επικουρική σύνταξη, αυτό θα πάρει. Δεν εφαρμόζουμε όπως στο παρελθόν οριζόντιες μειώσεις γιατί είναι άδικες. Εμείς απλώς ξαναϋπολογίζουμε με το νέο κανόνα υπολογισμού τις επικουρικές. Εκεί που το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης είναι κάτω από 1.300 ευρώ αυτός ο επαναϋπολογισμός δεν έχει νόημα για τον συνταξιούχο γιατί ακόμα κι αν θα έπαιρνε μικρότερη σύνταξη συνεχίζουμε να του καταβάλλουμε την παλιά επικουρική ως προσωπική διαφορά. Όταν όμως ένας συνταξιούχος έχει εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ -κύρια και επικουρική- και με τον νέο υπολογισμό η επικουρική του έχει βγει μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν, θα του καταβληθεί μικρότερη επικουρική. Και πάλι όμως με όριο τα 1.300 ευρώ. Δηλαδή όποιος πέσει κάτω από 1.300 ευρώ μέχρι τα 1.300 ευρώ θα του τα εγγυηθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι 1.300 ευρώ. Ένας συνταξιούχος για παράδειγμα που έχει 1.200 κύρια σύνταξη και 300 ευρώ επικουρική, παίρνει δηλαδή 1.500 ευρώ ως συνολικό εισόδημα, η σύνταξη η επικουρική των 300 ευρώ μπορεί να του βγει με το νέο σύστημα 200 ευρώ. Αυτός θα πάρει, επομένως, 1.400 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένας απόλυτος κόφτης στα 1.300. Είναι απλώς μια εγγύηση ότι κανείς που παίρνει κάτω από 1.300 ευρώ δεν θα υποστεί μείωση και επιπλέον εγγύηση ότι και αυτοί που ξεπερνούν τα 1.300 δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από αυτό το όριο μετά τον επαναϋπολογισμό. Για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και μια δεύτερη αλλαγή. Υπολογίζουμε για πρώτη φορά την εισφορά υπέρ υγείας το 6% στο σύνολο του πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού στον συνταξιούχο. Μέχρι ώρα υπολογιζόταν στο εικονικό ποσό στο οποίο αντιστοιχούσε η σύνταξη πριν τις περικοπές του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι για το 90% των συνταξιούχων που παίρνουν μια κύρια σύνταξη θα οδηγηθεί το καταβαλλόμενο ποσό σε μια μικρή αύξηση μια που η εισφορά θα είναι μικρότερη. Για το 10% των συνταξιούχων που παίρνουν και μια δεύτερη σύνταξη μια που τώρα το 6% υπολογίζεται και στη δεύτερη σύνταξη θα υπάρξει μια μικρή μείωση».
Η κυβέρνηση θεωρεί ευρωπαϊκό ζήτημα το ζήτημα της ρύθμισης των εργασιακών θεμάτων, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων την περίοδο 2010-2015 συνιστούσε στην πραγματικότητα ένα εισιτήριο εξόδου της Ελλάδας από την κοινωνική Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αιχμή του δόρατος, λοιπόν, σε ότι μας αφορά σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ακριβώς η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και γι αυτό τον λόγο πέρα από την προσπάθεια που κάναμε να έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων επιδιώξαμε και πετύχαμε να έχουμε και ευρωπαϊκή και διεθνή συμπαράσταση στο αίτημα αυτό. Η διεθνής οργάνωση εργασίας πρόκειται να σχολιάσει το πόρισμα της επιτροπής ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλλει προτάσεις για το πως θα γυρίσουμε πίσω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και στις 16 και 17 του μηνός οργανώνουμε ένα διεθνές συνέδριο με την παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων, των υπουργών Εργασίας της Αυστρίας και της Πορτογαλίας ακριβώς για να εξασφαλίσουμε υποστήριξη στις εθνικές μας θέσεις αλλά και για να δείξουμε ότι ακραίες απόψεις νεοφιλελεύθερος που δεν θέλουν τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι πως θα μπορέσει να τονώσει την απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος έχει καλέσει σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα του βασικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να δουν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν.
Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, ότι βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. «Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από το ότι η τουριστική περίοδος πήγε καλύτερα από πέρυσι. Φαίνεται, για παράδειγμα, και από το γεγονός ότι από τον Μάϊο μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ στις Τράπεζες, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια εμπιστοσύνη σε αυτές τις προοπτικές ανάκαμψης. Στο νέο ασφαλιστικό έχουν ρήτρα ανάπτυξης οι συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον όταν θα αρχίσει να ανεβαίνει η οικονομία και οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να ανεβαίνουν στο ποσοστό με το οποίο ανεβαίνει και το ΑΕΠ της χώρας» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.