Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Περισσότερες από 20 υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να υπογράψει εντός των επόμενων ημερών η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε μεν τον Μάιο, στο μεγαλύτερο όμως μέρος του –με εξαίρεση τις περικοπές στις συντάξεις– μένει ακόμη στα χαρτιά. Το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών υπήρξε συμφωνία για υιοθέτηση τουλάχιστον 21 υπουργικών αποφάσεων που αφορούν κατά κύριο λόγο διοικητικά θέματα για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που με την προσάρτηση και της πρόνοιας μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ. Μάχη με τον χρόνο αναμένεται να δοθεί για το προεδρικό διάταγμα που αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών αλλά και τον νέο Οργανισμό του ΕΦΚΑ, καθώς και για το νέο οργανόγραμμα του νέου υπερταμείου που ήδη έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στους κόλπους των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας και κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύονται.
Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, το οργανόγραμμα ενδέχεται να μην είναι έτοιμο έως την 1η Ιανουαρίου 2017, με το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ να πιέζει για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωσή του, παράλληλα όμως με την εξασφάλιση των μικρότερων δυνατών κραδασμών. Ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι εφόσον το οργανόγραμμα δημοσιοποιηθεί, θα υπάρξει κύμα δικαστικών προσφυγών από εργαζομένους κυρίως σε διευθυντικές θέσεις που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Η υπουργική απόφαση για το ΕΚΑΣ και τον τρόπο που αυτό θα κοπεί κατά 439 εκατ. ευρώ εντός του 2017, αναμένεται να είναι η πρώτη που θα «τσαλακώσει» το προφίλ της κ. Αχτσιόγλου, καθώς πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που κόπηκε φέτος (230 εκατ. ευρώ) και προκάλεσε απώλεια εισοδήματος σε 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Βάσει του σχεδιασμού που θα καταγράφεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, η εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με μειώσεις στην παροχή και όχι στους δικαιούχους, γεγονός που σημαίνει ότι για κάποιους η μείωση μπορεί να φθάσει και το 40%.
Παράλληλα, οι δανειστές πιέζουν για την επανενεργοποίηση και έναρξη δημοσιοποίησης των μηνιαίων στοιχείων για τις συντάξεις, μέσω του συστήματος «Ηλιος» που έχει σταματήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015 και μετά.
Οι δανειστές ζητούν το ταχύτερο δυνατόν να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, καθώς λιγότερο από δύο μήνες πριν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, όλα είναι στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει το εισόδημα βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές.
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στο υπουργείο Εργασίας και οι υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν και αφορούν την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων στα νέα ταμεία, τη δομή των υπηρεσιακών συμβουλίων και την τύχη του προσωπικού με έμμισθη εντολή.
Μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις αφορούν την τύχη της περιουσίας των Ταμείων που θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ αλλά και το τι θα γίνει με την περιουσία του ΟΓΑ και του ΝΑΤ που δεν καταργούνται και παραμένουν ως οργανισμοί για τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες. Αντίστοιχα, εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις για το ΤΣΜΕΔΕ που αφορά οργανωτικά και διοικητικά θέματα.
Ανοικτά παραμένουν και αμιγώς ασφαλιστικά θέματα, με τους δανειστές να πιέζουν ώστε να υπογραφούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και να εκδοθούν στη συνέχεια οι εγκύκλιοι για την τύχη του εργατικού ατυχήματος, τις συντάξεις χηρείας και βέβαια το μεγάλο θέμα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Στον αέρα είναι επίσης ο υπολογισμός και των νέων κύριων συντάξεων, καθώς ακόμη το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Αρχή δεν έχει καταλήξει στον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα υπολογίζεται ο μέσος μηνιαίος μισθός ανά έτος, από το 2002 και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/