΄Ετοιμοι για πόλεμο, συζητούν για ειρήνη. Ισορροπία τρόμου πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Μείγμα μεταρρυθμίσεων και κυβερνητικού ανασχηματισμού θέλουν οι εταίροι

Με το δίλημμα ευρώ και σκληρό 3ετές Μνημόνιο ή επιστροφή στη δραχμή και μάλιστα μέχρι την Κυριακή βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει το πολιτικό κεφάλαιο που χτίζει στο εσωτερικό να καταναλώνεται στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνεται πλέον ότι το επιτελείο συμβούλων του και η πρόσδεσή του στους ιδεολογικούς βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε λάθος μάχες. Συντηρώντας τους υψηλούς τόνους με το Δημοψήφισμα μπορεί να κέρδισε την πολιτική κυριαρχία, στο εξωτερικό όμως οδηγήθηκε σε ένα ακόμα πιο περίπλοκο σκηνικό ισορροπίας δυνάμεων. Την Κυριακή, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν και οι 28 ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο οι 19 της Ευρωζώνης, με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να μιλήσει για την αναδιάρθρωση του χρέους ενώπιον 28 ηγετών, μεταξύ των οποίων πολλοί με χώρες σε επίπεδα κατώτερα της Ελλάδας και ευθέως ανταγωνιστικές οικονομίες.

Ανάλυση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχοντας αποκτήσει ιδία γνώση, αίσθηση και διαπραγαμτευτική εμπειρία αντιλαμβάνεται ότι η απομάκρυνση από τις Βρυξέλλες δίνει χρόνο και χώρο στους εταίρους για νέες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα κάθε νέα προσφορά να είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Με την Κομισιόν και τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης να έχουν ήδη ξεκινήσει τις πιλοτικές εφαρμογές σεναρίων Grexit. το υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα να μη διαθέτει ούτε τον στοιχειώδη έλεγχο της κρατικής μηχανής, τις τράπεζες κλειστές και τη χώρα σε sandbox αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πλαίσιο διεξαγωγής του τελευταίου γύρου των διαβουλεύσεων δεν απέχει πολύ από το σκηνικό της κινητοποίησης δυνάμεων στους βαλκανικούς πολέμους.

Η μόνη ισορροπία που μπορεί να επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής και να διασφαλίσει τόσο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ όσο και την ομαλή συνέχιση της πορείας πολιτικής και τραπεζικής ενοποίησης της Ευρώπης και της Ευρωζώνης μπορεί μόνο να κινηθεί στη βάση του «κώδικα ηθικών αξιών» που είχε επιβάλει ο Αυστριακός καγκελάριος Μέτερνιχ και συνοψίζεται από τον Γάλλο διπλωμάτη Ταλεϊράνδο ως εξής:

Αν… το ελάχιστο όριο της δύναμης αντίστασης… ήταν ίσο με το ανώτατο όριο με το ανώτατο όριο της επιθετικής δύναμης… θα υπήρχε πραγματική ισορροπία. Αλλά η… πραγματικότητα επιδέχεται μόνο μια πραγματικότητα επίπλαστη και ασφαλή, η οποία μπορεί να διαρκέσει μόνον όσο ορισμένα μεγάλα κράτη εμψυχώνονται από ένα πνεύμα μετριοπάθειας και δικαιοσύνης,

Σε πολιτικό επίπεδο οι εξοντωτικές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με στόχο την απριόρι κατοχύρωση της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης, οδήγησαν σε εξουθένωση της οικονομίας, αδυνατίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και υποσκάπτοντας την ίδια την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για την αποκατάσταση της κοινωνικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας προσέφυγε σε Δημοψήφισμα.

Και το Δημοψήφισμα όμως δημιούργησε νεκρό χρόνο και απορρόφησε οικονομικούς πόρους, με κλειστές τράπεζες και capital controls επέτρεψε στους εταίρους να κάνουν live δοκιμές Grexit σε sandbox.

Αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία που θα οδηγούσε σε απώλεια μεγάλου μέρους του κόμματος και αποϊδεολογικοποίηση της κυβέρνησης, με άμεση συνέπεια τη αλλαγή του κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού μίγματος και είσοδο του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως του Ποταμιού, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγήθηκε σε επιλογές διαχείρισης του πολιτικού κόστους υποβαθμίζοντας την ανάγκη άμεσης συμφωνίας.

Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, αρκετές αλλαγές διαπραγματευτικών ομάδων, χρεοκοπία της χώρας έναντι του ΔΝΤ, με κλειστές τράπεζες, capital controls και μια οικονομία σε βαθιά ύφεση η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας είναι τώρα επιτακτική και άμεση.

Τα περιθώρια όμως πολιτικών ελιγμών έχουν περιοριστεί καθώς μετά την εκπνοή του δεύτερου Μνημονίου που είχε ως σημείο αναφοράς στην Ευρώπη τον EFSF η Ελλάδα οδηγείται στον πιο αυστηρό ESM, αίτημα στον οποίο έχει ήδη υποβάλει.

Με την πλάτη στον τοίχο και με μοναδικό δυνατό χαρτί το γεωπολιτικό, καθώς ακόμα και η έννοια της συνοχής της Ευρωζώνης και της ΕΕ έχει αντικατασταθεί από την ανάγκη σταθερότητας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να δεχθεί τις συνέπειες της έντονης πολιτικοποίησης και ιδεολογικοποίησης της αντιπαράθεσης, να χρεωθεί τους υψηλούς τόνους και τα ηθικοπλαστικά κηρύγματα προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Με την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μεν μια ενωτική κίνηση στο εσωτερικό επιδεικνύοντας μεγαλοψυχία και οικοδομώντας το ηγετικό του προφίλ. Παράλληλα επιχείρησε να στείλει μήνυμα ομοθυμίας και συνευθύνης του πολιτικού συστήματος προς τους εταίρους.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν με αυτό τον τρόπο να υπερβεί την υποβόσκουσα απαίτηση για αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών εντός της χώρας που θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αναδιάταξη του κυβερνητικού κλίματος.

Σε ένδειξη διαλλακτικότητας ο Αλέξης Τσίπρας καρατόμησε τον Γιάνη Βαρουφάκη, αντικαθιστώντας τον από τον πιο αριστερό αλλά ισορροπιστή και χαμηλών τόνων Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμηνύοντας στο εσωτερικό ότι πρόκειται για αλλαγή προσώπου αλλά σκλήρυνση γραμμής με την ενσωμάτωση πιο ιδεολογικών χαρακτηριστικών.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα όμως ήρθε πολύ αργά, σε μια φάση που δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα αλλά η realpolitik.

Οι εταίροι δεν αρκούνται στο «αίμα» του Γάνη Βαρουφάκη, αλλά ζητούν να ματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν στην αντικατάσταση της αριστερής πτέρυγας από κεντρώους στην κυβέρνηση, ζητώντας εγγύηση όχι πολιτικής βούλησης αλλά μηχανισμού υλοποίησης.

Με την ταχύτητα που έχουν αναπτύξει πλέον οι εξελίξεις οι επιτεύξιμες λύσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά και ορίζονται στο πλαίσιο που έθεσε η Άνγκελα Μέρκελ, όπως τις εξειδίκευσε ο Φρανσουά Ολάντ και στο επίπεδο που προσδιόρισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Πολυετές Μνημόνιο

Οπως διευκρίνισε η καγκελάριος Μέρκελ αν υπάρξει συμφωνία, θα αφορά  ένα καινούργιο πολυετές πρόγραμμα στήριξης μέσω του ESM, καθώς  το προηγούμενο του EFSF που ίσχυε μέχρι τις 30 Ιουνίου, “έχει λήξει, δεν υφίσταται πλέον”.

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Πρέπει να καταθέσει την πλήρη πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι ένα νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες.

Η  Μέρκελ επιβεβαίωσε  ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία όπως είπε “θα είναι η τελευταία”  για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε θα συμμετέχουν οι 28  της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί το θέμα άφορα όλες της χώρες και όχι μόνον τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Τουσκ: Μπορεί να συμβεί το χειρότερο

Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής. Υπογράμμισε πως ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά τις 12 Ιουλίου, ενώ δήλωσε πως δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί  το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, δηλαδή το Grexit.

Όπως είπε ο κ. Τουσκ τo νέο αίτημα της Ελλάδας για τον ESM θα εξεταστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει προοπτική συμφωνίας, με προϋπόθεση δεσμεύσεις στο πλαίσιο των κοινών κανόνων.

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια θα πάνε στο Eurogroup. Στη συνέχεια όλα αυτά θα εξεταστούν στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής», ανέφερε. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα έχουμε πτωχεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα».

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Τουσκ είπε ότι είναι «η πιο κρίσιμη φάση στην ιστορία της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «’οπου όλοι θα είμαστε ηττημένοι».

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε, σημειώνοντας: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να την λύσουμε».

 Γιούνκερ: Δεν αποκλείω κανένα σενάριο, έχουμε ετοιμασθεί και για Grexit

Χωρις υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα!

«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Αν και όπως είπε ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει πού θέλει  να πάει  τη χώρα. Όσον αφορά στο ζήτημα του «κουρέματος» τους χρέους, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν συζητήθηκε στο νέο Eurogroup και στη νέα Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι το θέμα ίσως συζητηθεί ξανά από τον Οκτώβριο.

http://www.sofokleousin.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image