Έρχεται το e-περιουσιολόγιο από τον Φεβρουάριο του 2017 (?)

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Oι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του «πόθεν έσχες» πολιτικών, δικαστικών. Δηλώνονται οικογενειακά κειμήλια, πίνακες και μετρητά, όπως και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές και καταθέσεις στο εξωτερικό.

Περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι, όσοι δηλαδή είναι οι αριθμοί φορολογικού μητρώου πολιτών και επιχειρήσεων, θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο του 2017 το περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών (?) , για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και αν αυτά είναι κάτω από 100 ευρώ), ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές.

Δεν θα είναι δηλαδή συστηματική και ετήσια η υποβολή της.

Και τα μετρητά

Σύμφωνα με το σχέδιο του περιουσιολογίου που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του σημερινού «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ., το οποίο θα έχει προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η Εφορία για αυτούς και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπλα και τιμαλφή

Η Εφορία θα προσυμπληρώσει στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα όπως αυτά που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9), αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, ενοίκια, δάνεια και πληρωμές δόσεων, σκάφη αναψυχής κ.τ.λ.

Οι φορολογούμενοι αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία στη συνέχεια θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν πως λείπει από τη δήλωση ή έχει κάποια αξία. Για παράδειγμα, κάποιους πίνακες που έχουν αξία, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κ.τ.λ.

Στο ερώτημα που ετέθη στον αρμόδιο παράγοντα της Καραγεώργη Σερβίας για το θέμα της δήλωσης των μετρητών, ο ίδιος απάντησε ότι θα δηλωθούν όλα τα μετρητά που βρίσκονται στα χέρια των πολιτών, δηλαδή ακόμη και το 1 ευρώ (!!!!!!) .

Παράλληλα θα δηλωθούν τα αμοιβαία κεφάλαια, οι συμμετοχές σε εταιρείες, οι μετοχές, οι καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και αμοιβές που έχει λάβει ο φορολογούμενος στην αλλοδαπή και δεν τις έχει δηλώσει.

Επίσης, αν έχει κληρονομήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο και δεν το έχει δηλώσει με το έντυπο του φόρου κληρονομιάς, θα πρέπει να το αναγράψει στο περιουσιολόγιο.

Ως και παλιά όπλα και τιμαλφή θα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών πάνω από ποια αξία θα δηλωθούν (?)  και ποιος θα εκτιμήσει (?) τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία για να αναγραφούν στην ηλεκτρονική δήλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης είναι απόλυτος ότι το περιουσιολόγιο δεν αποτελεί κριτήριο για νέο φόρο.

Όμως για να πουλήσει ή να μεταβιβάσει κάποιος οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο κάποιας αξίας θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχει δηλώσει πρώτα στο περιουσιολόγιο

Πηγή: http://www.real.gr/

(ΣΧΟΛΙΟ: από δηλώσεις άγνωστου “αρμοδίου” σε εφημερίδα…. επίσης τα ερωτηματικά και τα θαυμαστικά είναι για προβληματισμό του πόσο βάσιμοι ή αβάσιμοι είναι οι όποιοι σχεδιασμοί υπάρχουν)

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image