Αγροτικό Εισόδημα: Πότε υπάρχει κίνδυνος περικοπής της σύνταξης.

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Απώλεια του 60% της σύνταξης ή διακοπή της επιδότησης, ή ακόμη και καταβολή εισφορών για περιστασιακά εισοδήματα ενδέχεται να υποστούν χιλιάδες πολίτες. Γιατί αναμένεται η εγκύκλιος του υπουργείου. Τα θολά σημεία.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να εκδοθεί στηρίζουν τις ελπίδες τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν κάποια ενασχόληση με αγροτικές δραστηριότητες ή δηλώνουν αγροτικό εισόδημα.

Οι ασάφειες στο νόμο Κατρούγκαλου για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να βρεθούν αντιμέτωποι είτε με την περικοπή της σύνταξής τους, είτε με την καταβολή επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών. Στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζεται εγκύκλιος που αναμένεται να ρίξει φως στα θολά σημεία.

Ο νόμος ορίζει ότι οι νέοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, που συνεχίζουν να εργάζονται, θα υποστούν περικοπή της σύνταξης κατά 60%. Εγκύκλιος του υπουργείου έδωσε μια μικρή ανάσα μόνο για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον τέως ΟΓΑ, ορίζοντας ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2024 και ασκούν αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους.

Με άλλα λόγια, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2024 μπορούν κανονικά να επιδίδονται σε αγροτικές ενασχολήσεις και να διεκδικούν τις εκάστοτε επιδοτήσεις, ανεπηρέαστοι από την απειλή της μειωμένης κατά 60% σύνταξης.

Ανεπηρέαστοι, πιθανότατα, να παραμείνουν και οι παλαιοί συνταξιούχοι όλων των άλλων ταμείων που συνεχίζουν να δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα, εφόσον κάτι τέτοιο διευκρινιστεί από το υπουργείο Εργασίας, με την αναμενόμενη εγκύκλιο.

Η μείωση θα ισχύει για όσους κατ’ επάγγελμα αγρότες συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά. Αλλά και για όσους συνταξιοδοτηθούν από τις 13/5/2016 και μετά, προέρχονται από άλλα ταμεία πλην ΟΓΑ και συνεχίσουν, ακόμη και περιστασιακά, να ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Ειδικοί εκτιμούν ότι «κλειδί» στην εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί για να ρίξει φως σε όλα τα θολά σημεία είναι η εξαίρεση όσων έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις από τις οποίες δηλώνουν περιστασιακά, χωρίς μόνιμο και βιοποριστικό χαρακτήρα, κάποιο εισόδημα. Μάλιστα, παράλληλα με τις διευκρινίσεις για τις συντάξεις, απαιτείται να ξεκαθαριστεί και το ποια από τα παραπάνω πρόσωπα θα απαλλάσσονται και από την υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για το αγροτικό τους εισόδημα.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε τον Μάρτιο και αφορά στις εισφορές των αγροτών του πρώην ΟΓΑ, καταργείται η διάταξη του άρθρου 34 του Ν.1140/1981, σύμφωνα με την οποία πρόσωπα άμεσα ασφαλισμένα ή λαμβάνοντα σύνταξη από το Δημόσιο ή άλλο Φορέα Κύριας Ασφάλισης, Ελληνικό ή Ξένο, δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ και κατά συνέπεια δεν κατέβαλαν εισφορές για αυτό. Συνεπώς, από 1/1/2017 τα πρόσωπα αυτά έχουν υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Και βέβαια, όπως εύστοχα επεσήμανε στο άρθρο του στο Euro2day.gr ο δικηγόρος Γ. Κουτσούκος, με όλες αυτές τις εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις αλλοιώνεται η κεντρική ιδέα του νόμου Κατρούγκαλου, η ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους Έλληνες, καθώς εισάγονται αυθαίρετες διακρίσεις και… πολλαπλές ταχύτητες στις κατηγορίες των συνταξιούχων εντός ενός ενιαίου φορέα (ΕΦΚΑ), η δημιουργία του οποίου υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στην εξάλειψή τους.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image