Αυτό είναι το κείμενο Μοσκοβισί που «θα υπογράφαμε ευχαρίστως»

Αθήνα
Σύγχυση επικράτησε αργά το βράδυ σχετικά με το σχέδιο το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι του παρουσιάστηκε πριν από το Eurogroup από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και ήταν «τελείως ευτυχής να υπογράψει» αλλά τελικά αποσύρθηκε.Το κείμενο έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον.
Το Αγγλικό κείμενο ΕΔΩ
Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης (όχι του προγράμματος), η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.Το κείμενο αυτό μιλούσε για επέκταση της δανειακής σύμβασης δίνοντας ένα περιθώριο 4 μηνών ως γέφυρα για ένα νέο πρόγραμμα. «Σε αυτή τη βάση, θα είμαστε περισσότερο από ευτυχείς να υπογράψουμε» με μόνη προϋποθέση, όπως είπε, να μην ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα σε αυτήν την περίοδο.«Δυστυχώς αυτό το καταπληκτικό κείμενο αποσύρθηκε» από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, και παρουσιάστηκε ένα νέο που μιλά για επέκταση του προγράμματος. «Αυτό μας έφερε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επίσης δήλωσε «Στον Ενικό» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το κείμενο αυτό, σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε τελικά από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν «σαν τη νύχτα με την ημέρα».

Εντούτοις, το Reuters μετέδωσε αργότερα, επικαλούμενο κοινοτικό αξιωματούχο, ότι ο επίτροπος για τις Οικονομικές υποθέσεις «συνεισέφερε ιδέες» σε συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι μόνο η πρόταση του Eurogroup ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ με δύο αναρτήσεις του στο Twitter έγραψε αφενός ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έλεγαν ότι εν λόγω σχέδιο «δεν έχει καμία διαφορά στην ουσία» από αυτό που παρουσιάστηκε στο Εurogroup και, αφετέρου, ότι «δεν υπάρχει» αλλά «ήταν περισσότερο μία δήλωση αρχών που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές».

Πα’ όλα αυτά, ο Πίτερ Σπίγκελ επανήλθε αργότερα με καινούργιες αναρτήσεις λέγοντας ότι το σχέδιο Μοσκοβισί περιελάμβανε πρωτογενή πλεονάσματα και παραδέχτηκε: «Το Twitter είναι κακό για την καλή δημοσιογραφία» και ότι το «πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Γ.Βαρουφάκης συμφωνεί με τις αρχές Μοσκοβισί, όχι εάν είναι έντυπο σχέδιο».

Στις παρακάτω εικόνες το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στο οποίο διαφώνησε η ελληνική πλευρά:


Τι αναφέρει το ΑΡΧΙΚΟ κείμενο

«Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα, λαμβάνουν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους ως προς μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο την συνέχισης της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθειμένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και θα δοθεί μόνος με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

(1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις».


Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image