Εστάλη το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης

Ξεκινά ο νέος μαραθώνιος για εύρεση συμβιβαστικής λύσης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη πριν από λίγα λεπτά το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αίτημα κατατέθηκε σήμερα νωρίς το πρωί και όπως είχε γράψει το sofokleousin.gr σε παλαιότερο δημοσίευμά του, η αιτία της καθυστέρησης ήταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη διατύπωση του αιτήματος και τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα.  Οι πυρετώδεις διεργασίας για τη σύνταξη του ελληνικού αιτήματος για παράταση της συμφωνίας είχε θετική κατάληξη. 

Η Ελλάδα ζήτησε την επέκταση του “master financial assistance facility agreement” από την Eυρωζώνη κατά έξι μήνες, υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Το ελληνικό αίτημα έφτασε στα χέρια του προέδρου του Eurorgoup, Γερουν Ντάισελμπλουμ και θα εξεταστεί από το ΕuroWorking group. Εφόσον περάσει τις συμπληγάδες των υπουργείων της Ευρωζώνης θα προχωρήσει η σύγκλιση του Eurogroup, όπου το ελληνικό αίτημα θα επικυρωθεί πολιτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα γίνεται λόγος για εξάμηνη παράταση δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει με βεβαιότητα ότι η ελληνική πρόταση θα γίνει δεκτή και την Παρασκευή θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup.  Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern απέρριψε οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά έξι μήνες παράταση και η Ελλάδα θα είναι μία άλλη χώρα.

Επίσης, για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την λύση της κρίσης λέγοντας: «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε. Eπιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ. Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

 

Το αίτημα για επέκταση της δανεικής συμφωνίας

 

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη,  κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία – γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image