Βρέθηκε η λύση απο την Κομισιόν για το δάνειο-γέφυρα.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Χρηματοδότηση με δάνειο-γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ για τρεις μήνες σχεδιάζει η Επιτροπή εφόσον περάσει το πακέτο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Με αυτόν τον τροπο θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ η αποπληρωμή από την Ελλάδα της δόσης της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η πολιτική πίεση των Αμερικανών και οι νέες ισορροπίες στην ΕΕ οδήγησαν σε επίδειξη ευελιξίας απο τους εταίρους, αποδεικνύοντας οτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση λύσεις βρίσκονται.

Η πρόταση αυτής της Επιτροπής αναμένεται να τεθεί προς κύρωση από τα 28 κοινοβούλια της ΕΕ, καθως αφορά τη χρήση του παλαιότερου Ευρωπαϊκού Tαμείου Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας (European Financial Stability Mechanism – EFSF) που είχει συσταθεί το 2010 σε επίπεδο ΕΕ (όχι μόνο για την ευρωζώνη) και έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η δανειακή σύμβαση αυτή θα έχει διάρκεια τριών μηνών. Με αυτο δεδομένο η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο αυτό απο τη δόση του τρίτου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ η εγγύηση για τις χώρες που διαφωνούν, όπως η Βρετανία, είναι τα SMPs, δηλαδή τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Έτσι το σχέδιο προβλέπει:

-Εκταμίεσυη 7 δισ ευρώ τον μήνα Ιούλιο. Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.

-Θα συνταχθεί «μίνι-μνημόνιο» με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται στη Βουλή

-Τα λεφτά θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

-Με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα πληρώσει:

1. Ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20/7

2. Τις ληξιπρόθεσμες δόσεις προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ

3. Λοιπές υποχρεώσεις (νέες δόσεις ΔΝΤ κλπ.) ως τις αρχές Αυγούστου

Πηγή: http://www.reporter.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image