Γιούνκερ: «Δεν θα υπάρξει λύση σήμερα – Θα συζητήσουμε το απόγευμα χωρίς ρητορικές κορώνες».

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Γιούνκερ: «Δεν θα υπάρξει λύση σήμερα – Θα συζητήσουμε το απόγευμα χωρίς ρητορικές κορώνες»

«Θέλω να αποφευχθεί ένα Grexit. Είμαι κατά μίας εξόδου της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη. Όμως υπάρχουν κάποιοι στην ΕΕ που ανοικτά ή καλυμμένα τάσσονται υπέρ μίας εξόδου», δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τόνισε ότι είναι θετικό ότι θα υπάρξει μία ακόμα Σύνοδος Κορυφής ώστε να γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, λέγοντας ωστόσο πως σήμερα «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση».

Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, η οποία μάλιστα διεκόπη από τις αντιδράσεις Ευρωβουλευτών, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε το Ευρωκοινοβούλιο για να εκφράσει την πρώτη του αντίδραση στην επικράτηση του “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα της Κυριακής και των επιπλοκών που προκάλεσε με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Αφού επιτέθηκε κατά του Τύπου, κυρίως του γερμανικού, που τον κατηγορεί ότι κρύβεται ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι επέλεξε να μιλήσει από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, το χώρο της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι κάποιος ανώτερος δημόσιος υπάλληλος που δεν πρέπει να μιλάει, αλλά ένας πολιτικός που πάντα θα δίνει το στίγμα του και θα μιλάει ανοικτά. Μάλιστα κατηγόρησε και σε όσους επιτίθενται κατά του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για τις δηλώσεις του.

Όλοι λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Τη σέβομαι, την καταλαβαίνω. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το ερώτημα που τους τέθηκε. Τους πρότειναν να ψηφίσουν κάτι το οποίο είχε ξεπεραστεί ήδη.

Σε εκείνο το σημείο ομάδα Ευρωβουλευτών άρχισε να αντιδρά, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να συνεχίσει ο κ. Γιούνκερ.

«Πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα τι σημαίνει να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων. Σε τι είπαν όχι ο Ελληνες; Είπαν όχι σε κείμενο των θεσμών που είχε ξεπεραστεί».

Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό. «Είχα έντονες διαπραγματεύσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό και γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που υπεβλήθη προς ψήφιση δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Θα τον καλέσω σήμερα λοιπόν να μας δώσει μία εξήγηση τι σημαίνει αυτή η ψήφος των Ελλήνων»

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τώρα πρέπει να βάλουν όλοι το “μικρό εγώ” τους σε δεύτερο πλάνο και χωρίς ρητορικές κορώνες να προσπαθήσουν για μία λύση.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι είναι κατά ενός Grexit και τόνισε πως στην ΕΕ οι «απλές απαντήσεις πάντα είναι οι λανθασμένες. Αυτό έχω μάθει απ’ την εμπειρία μου. Για τα θέματα της Ευρώπης δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Ευρώπη είναι η διαρκής προσπάθεια για συμβιβαστικές λύσεις και αυτός είναι ο στόχος της Κομισιόν».

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «το ελληνικό έθνος δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι θέλουμε να βγει απ’ την Ευρωζώνη ή την ΕΕ και τόνισε πως «η Κομισιόν θα κάνει κάθε προσπάθεια οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να επανεκκινήσουν.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατάλειψε τις διαπραγματεύσεις. «Αυτό δεν το κάνει κανείς στην Ευρώπη. Και όμως το έκανε η ελληνική αντιπροσωπεία και τώρα έχει συνέπειες. Πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι για να βρούμε μία λύση. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα. Γιατί θα ήταν κάτι υπεραπλουστευμένο. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος ώστε να διορθώσουμε κατάσταση».

Και ο κ. Γιούνκερ κατέληξε στην πρωτολογία του: «Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Πρέπει να μας εξηγήσουν τι σημαίνει η ψήφος των Ελλήνων. Εάν δεν είναι η παραμονή ή όχι στην Ευρώπη ή την Ευρωζώνη και εάν δεν είναι επί μίας πραγματικής πρότασης περί τίνος πρόκειται τελικά; Πρέπει να μας καταθέσουν την πρόταση τους. Εμείς θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν ώστε εντός αποδεκτών χρονικών ορίων να καταλήξουμε σε συμφωνία. Οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορούν να βασιστούν στην Ευρ. Επιτροπή».

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image