Διαπραγμάτευση: Ο διάβολος στις πολιτικές «λεπτομέρειες»…

Συνεχίζονται σήμερα 30/04/2017 οι συναντήσεις, Τι συμφωνήθηκε για αφορολόγητο. Κόντρα για ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Στην  τελική φάση μπαίνει σήμερα η μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς τίθενται επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ακανθώδη ζητήματα, περιλαμβανομένου του εργασιακού, που θεωρείται μείζονος πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση και ενδέχεται να προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Και από τις δύο πλευρές εκφράζεται αισιοδοξία ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές, ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA). Φαίνεται όμως ότι κάποια θέματα θα μείνουν σε εκκρεμότητα  για να κλείσουν με πολιτική απόφαση στο Eurogroup.

Τα φορολογικά (μείωση αφορολόγητου) και τα ενεργειακά έκλεισαν, για τις ενδεχόμενες  μελλοντικές περικοπές συντάξεων συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριοι άξονες και η τελική λύση θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο. Σήμερα η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί. «Πρώτο πιάτο» τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ –  λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές και πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ.

Τα θέματα αυτά περιλαμβάνονταν  στην ατζέντα των συναντήσεων του Σαββάτου, αλλά δεν εξετάσθηκαν.
Οι συζητήσεις – που συνεχίσθηκαν λίγο μετά τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα – αναλώθηκαν στα θέματα κόκκινων δανείων, νομικής προστασίας των τραπεζικών που θα υπογράφουν ρυθμίσεις και «κουρέματα»,  φορολογίας, «αντιμέτρων», αναπτυξιακών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ και (μη) αποκρατικοποίησης της ΕΑΒ.

Αφορολόγητο και παραγραφή παλιών οφειλών

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, για το αφορολόγητο συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί σε 5.600 ευρώ περίπου για άγαμο (και περίπου 6.300 για έγγαμο).

Ως προς τα φορολογικά, συμφωνήθηκε επίσης να συντομευθούν οι προθεσμίες παραγραφής παλαιών υποχρεώσεων, όπως είχε ζητήσει το ΔΝΤ.

Προσέγγιση απόψεων επετεύχθη στα ανοιχτά θέματα της αγοράς ενέργειας και της υγείας. Συμφωνία δεν υπήρξε, αλλά αποκρυσταλλώθηκαν οι εκατέρωθεν απόψεις για τα αντίμετρα του 2019-2020 (μείωση συντελεστών φορολογίας και ΕΝΦΙΑ, ποιά κοινωνικά επιδόματα θα δοθούν, τι ποσά θα μπορούν να διατεθούν κλπ.).

Όπως αναφέρθηκε από παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, ανοιχτό έμεινε κάποιο ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια, το οποίο «απαιτεί πολιτική διευθέτηση». Δεν διευκρινίσθηκε περί τίνος  πρόκειται.

 Ανοιχτά την Κυριακή

Σήμερα το μεγάλο αγκάθι είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία θεωρείται – κυρίως από το ΔΝΤ – ως βασικό στοιχεία απελευθέρωσης/ανοίγματος της αγοράς και περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν οι ισχύοντες περιορισμοί και να μπορούν να ανοίγουν τις Κυριακές όλα τα εμπορικά καταστήματα. Απορρίπτει μάλιστα  τη συμβιβαστική πρόταση που έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς, να συναρτάται η λειτουργία με το μέγεθος των καταστημάτων (την επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα), όπως είχε γίνει παλαιότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει να αποφύγει την κεντρική νομοθέτηση της πλήρους απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας. Προτιμά να εκχωρήσει αρμοδιότητα στους αντιπεριφερειάρχες, ώστε η απόφαση να λαμβάνεται σε τοπικό επίπεδο, σε συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Αυτό θα επέτρεπε λογουχάρη  σε μια τουριστική περιοχή να λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές τους καλοκαιρινούςδ μήνες, αλλά όχι τους χειμερινούς.

Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές  η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με νέα συμβιβαστική πρόταση, να ανοίγουν τα καταστήματα μία Κυριακή κάθε μήνα.

Ενδιάμεση λύση επιδιώκεται και στο θέμα της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων. Η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει κάποιος διαχωρισμός των ΜΗΣΥΦΑ (βάσει δραστικής ουσίας και άλλων κριτηρίων), ώστε κάποια από αυτά να διατίθενται μόνον από τα φαρμακεία.

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image