Διμερείς διαπραγματεύσεις ΚΕΑΟ, οφειλετών για χρέη έως 20.000 ευρώ.

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Η ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανοίγει τον δρόμο για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και οφειλετών, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών με χρέη έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να συμφωνήσουν ρύθμιση οφειλών, έως και 150 δόσεις. Τα χρέη εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εκτιμώνται σε περίπου 30 δισ. ευρώ. Το ΚΕΑΟ, στην τελευταία έκθεσή του για το δ΄ τρίμηνο του 2016, πριν δηλαδή τη μεταφορά σε αυτό όλων των οφειλών, ακόμη κι αυτών κάτω από 5.000 ευρώ, διαχειριζόταν χρέη 17,5 δισ. ευρώ.

Η σχετική διάταξη του νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή αναμένεται ως σανίδα σωτηρίας από χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έσπευσαν τους τελευταίους μήνες να καταβάλουν τις νέες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, αυξάνοντας έτσι την εισπραξιμότητα του ταμείου από μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Η ένταξή τους στο σύστημα παρότι δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και εξακολουθούν να στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχει βοηθήσει την εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ. Η διατήρησή τους, όμως, στο σύστημα αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, καθώς θα κρίνει τελικά, το μέλλον του υπερταμείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στην εκτίμησή της για πρωτογενές πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο το έτους, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει τη δυνατότητα να γίνονται ρυθμίσεις στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την υπουργό, ο νόμος θα εξειδικευθεί με υπουργικές αποφάσεις προκειμένου οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν εισφορές να μπορούν να είναι συνεπείς και παράλληλα ασφαλιστικά ενήμεροι. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι αυτές οι ρυθμίσεις να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, αν και εξαιρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, προβλέπεται η δυνατότητα των Ταμείων και κατά συνέπεια του ΚΕΑΟ, να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με τους όρους που προβλέπονται στον νόμο. Στη διαδικασία δύναται να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120, ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.

Εφόσον το ΚΕΑΟ υπογράψει τη συμφωνηθείσα σύμβαση αναδιάρθρωσης, θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα, θα αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων καθώς και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη. Επίσης, θα αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη και θα αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε για τις συγκεκριμένες οφειλές.

Οι εξειδικεύσεις και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr/

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image