Δομικός ο ανασχηματισμός – Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα

Σκουρλέτης στο Εσωτερικών, Γαβρόγλου αντί Φίλη, έκπληξη με Παπαδημητρίου στο ΥΠΑΝ, εντός Πιτσιόρλας, Αχτσιόγλου

Μετά από έναν μαραθώνιο έντονων διαβουλεύσεων σε κλίμα αγωνίας για το μέλλον πολλών πρώην και νυν πλέον Υπουργών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δώσει μια νέα πνοή στην κυβέρνηση και να συγκροτήσει ένα «σχήμα μάχης», ικανό να ολοκληρώσει με επιτυχία τη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να βάλει σε κίνηση τη «μηχανή» της οικονομίας και παράλληλα να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης. Οι επιλογές του επιφύλασσαν πολλές εκπλήξεις σε όσους είχαν σπεύσει να τις προεξοφλήσουν. Μεγαλύτερες όλων η συμμετοχή στο νέο σχήμα του Πάνου  Σκουρλέτη – και μάλιστα αναβαθμισμένου σε υπουργό Εσωτερικών – ο αποκλεισμός του Νίκου Φίλη και η τοποθέτηση της 31χρονης Εφης Αχτσιόγλου στο “καυτό” υπουργείο Εργασίας.

Εκπληξη  συνιστούν επίσης τα πολλά νέα πρόσωπα που ανέλαβαν σημαντικά χαρτοφυάκια, ενώ δεν είχαν αναφερθεί καν στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών.

Αίσθηση προάλεσαν μεταξύ άλλων η τοποθέτηση  του Δημ. Παπαδημητρίου επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας -Ανάπτυξης, ενώ η αναβάθμιση στο ίδιο υπουργείο του Αλέξη Χαρίτση –  μέχρι τώρα υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ – αποτελεί επιβράβευση του έργου που έχει επιτελέσει στην απορρόφηση ευρωπαίκών κονδυλίων.

Όπως είχε επισημάνει το sofokleousin.gr από το πρωί της Παρασκεύη 4/11, τα εσωκομματικά ζητήματα είχαν διευθετηθεί και οι μόνες αντιρρήσεις  εντοπίζονταν στην είσοδο κάποιων προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους ή εξωκοινοβουλευτικών χωρίς κομματική «ταυτότητα». Η ψήφιση της τροπολογίας για τον νόμο Παππά, το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες έδωσαν τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει χωρίς περισπασμούς.

Αλλωστε ήταν αναγκασμένος να μην χρονοτριβήσει πολύ ψάχνοντας καλύτερο timing, καθώς τη μεθεπόμενη εβδομάδα –  τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου – επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του Κουαρτέτου των δανειστών και αρχίζει ο πιο κρίσιμος κύκλος διαπραγμάτευσης για τη νέα αξιολόγηση. Η διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσε να γίνει από υπουργούς οι οποίοι θα είναι «υπ’ ατμόν» ή πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τρία στοιχεία του ανασχηματισμού σηματοδοτούν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ως προς το προφίλ του νέου σχήματος και τις ισορροπίες στις σχέσεις του με το κόμμα:

– Η παραμονή-αναβάθμιση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είχε γίνει τον τελευταίο καιρό “κόκκινο πανί” για τα συστημικά ΜΜΕ, λόγω των απόψεων του για τις  αποκρατικοποιήσεις  στον ενεργειακό τομέα και  την τήρηση περιβαλλοντικών κανόνων στις επενδύσεις

– Οι αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας- Ανάπτυξης και Μεταφορών-Ναυτιλίας, καθώς και τοποθέτηση του Νίκου Παππά επικεφαλής του νέου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα έχει στις αρμοδιότητες του τα media και τις τηλεπικοινωνίες

Δύο άλλες σημαντικές ενδείξεις για τις επιλογές του Μαξίμου και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, είναι η παραμονή του Γιάννη Δραγασάκη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης  και η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη σε υπουργό Επικρατείας, με αρμοδιότητα τον πολιτικό και στρατηγικό σχεδιασμό.

Διαβάστε: «Πολεμικός» ανασχηματισμός

Αναλυτικό το νέο κυβερνητικό σχήμα:

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών: Πάνος Σκουρλέτης /Τόσκας, Τσαρούχα (Μακεδονίας Θράκης)

Οικονομίας και Ανάπτυξης: Δημ. Παπαδημητρίου, αναπληρωτής Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Στεργιος Πιτσιόρλας

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής/Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: Νίκος Παππάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Πάνος Καμμένος

Υπουργείο Παιδείας, και Θρησκευματών: Κώστας Γαβρόγλου, Φωτάκης, Δ. Μπαξεβανάκης, Κώστας Ζουράρις

Υπουργείο Εργασίας: Έφη Αχτσιόγλου

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Όλγα Γεροβασίλη

Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς, αναπληρωτής Γ. Κατρούγκαλος, υφυπουργός Γιάννης. Αμανατίδης, υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουικ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Σταύρος Κοντονής , αναπληρωτής Δημ Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναπληρωτής Σωκράτης Φάμελλος

Υπουργείο Οικονομικών: Τσακαλώτος, αναπληρωτές υπουργοί  Γ. Χουλιαράκης, Κατερίνα  Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας: Ανδρέας Ξανθός, αν. υπουργός Π. Πολλάκης

Υπουργείο Πολιτισμού: Λυδία Κονιόρδου, υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης

Υπουργείο Μεταφορών & Ναυτιλίας: Παν. Κουρουπλής, υφυπουργός Ν.Σαντορινιός

Επικρατείας: Αλ. Φλαμπουράρης

Επικρατείας: Χριστοφ. Βερναρδάκης,

Υφυπουργός  παρά τω πρωθυπουργώ: Δημ. Λιάκος

Υπουργείο Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image