Ειδήσεις (Πέμπτη – 20/08/2015) Έκκληση Τσακαλώτου για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ:

20 Αυγούστου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κρεμαστινού για την επαναλειτουργία των Τραπεζών, είπε:

Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε σε βάθος το γιατί φθάσαμε στα capital controls και για τις ευθύνες που έχουν και πολιτικοί, αλλά και τραπεζικοί παράγοντες που από το προηγούμενο καλοκαίρι μιλούσαν για bank run, για έξοδο από το ευρώ, για το «αν βγει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα βγάλω τα λεφτά μου έξω» ή για ξένους παράγοντες που μίλαγαν συνεχώς για το GREXIT. Αυτό θα έχουμε τον καιρό να το συζητήσουμε με πιο ήρεμο τρόπο. Ίσως δεν είναι και της ώρας.

Θα ήθελα να αρχίσω με δύο καλά νέα. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι το είδος των capital controls που επιβλήθηκαν δεν ήταν εκείνο που έχει την πλήρη γκάμα των capital controls. Δηλαδή το γεγονός ότι υπήρχε το e-banking, ότι μπορούσε κάποιος να πληρώσει με πιστωτική κάρτα, ότι μπορούσε να βγάλει κάποια λεφτά έξω, ότι μπορούσε να φέρει τα λεφτά του, ξεχωρίζει την ελληνική περίπτωση από άλλες περιπτώσεις.

Αυτό γιατί το λέω; Γιατί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης –που ενδιαφέρει πιο πολύ εσάς- γίνεται πιο εύκολη, γιατί εάν εάν δεν υπήρχε e-banking, αν δεν υπήρχαν και πιστωτικές κάρτες θα ήταν πιο δύσκολη η αποκατάσταση.

Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι η απόφαση του Εurogroup, εγγυάται όλες τις καταθέσεις. Εάν δείτε με προσοχή την απόφαση του Εurogroup της προηγούμενης Παρασκευής λέει ότι «εξασφαλίζουμε όλους τους καταθέτες και δεν κινδυνεύουν». Αφήνει ένα ερωτηματικό για τους ομολογιούχους, που είναι ένα άλλο θέμα που θέτετε εσείς, που είναι αυτοί οι άνθρωποι που επενδύουν στο τραπεζικό σύστημα, όχι που καταθέτουν στο τραπεζικό σύστημα. Νομίζω, όμως, ότι είναι μια ξεκάθαρη δήλωση γι’ αυτό το θέμα.

Και επειδή αναλάβαμε και εμείς και οι «Θεσμοί» μια δέσμευση στις συζητήσεις που έγιναν πριν από την απόφαση του Eurogroup και το κλείσιμο της Συμφωνίας, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016 -αυτή δηλαδή είναι η δέσμευση και της ελληνικής Κυβέρνησης και των «Θεσμών»-, ότι θα τελειώσει, δηλαδή, πριν από την εφαρμογή του bail in των καταθετών, που αρχίζει για πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2016, νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί και για τη φύση των capital controls που έχουμε και για την ανακεφαλαιοποίηση που νομίζουμε ότι θα έχει τελειώσει την 1η Ιανουαρίου 2016 να αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Νομίζω ότι από τώρα ο ελληνικός λαός είτε έχει χρήματα «κάτω από το στρώμα» που λένε είτε έχει χρήματα στο εξωτερικό μπορεί να τα επαναφέρει στην Ελλάδα.

Και όπως έγινε κατά κάποιον τρόπο αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι θα γίνει bank run στην προηγούμενη περίοδο, τώρα με τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία η επιστροφή χρημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ :

Δεν υπάρχει αμφιβολία -και νομίζω ότι θα το έχετε ακούσει και από εμένα- ότι και αυτή η Κυβέρνηση έκανε λάθη και οποιοσδήποτε διαπραγματεύεται σκληρά θα έκανε λάθη. Νομίζω όμως ότι είχε μια αποφασιστικότητα και ότι και να γίνει στις εκλογές, αυτό θα έχει αφήσει. Ότι και να γίνει τα δυο επόμενα χρόνια, υπάρχει μια παρακαταθήκη.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι βοήθησε και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το δικό σας κόσμο να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι εδώ παίζονται σημαντικά πράγματα. Τολμάω να πω εκ μέρους σας ότι ένα κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας κατάλαβε ότι εδώ παίζονται πολύ σημαντικά παιχνίδια για το μέλλον της Ευρώπης και πως αν η Ευρωζώνη πρόκειται να σωθεί πρέπει να αλλάξει πολιτική σε διάφορα επίπεδα και άρα νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε τη γενική συζήτηση στην Ευρώπη.

Τώρα, αυτές οι εκλογές, που από ότι ακούω και εγώ και εσείς μάλλον έρχονται, νομίζω ότι δεν είναι το ίδιο με το 2012, γιατί το 2012 δεν υπήρχε συμφωνία. Πήγαμε στις εκλογές για να δούμε ποιος θα διαχειριστεί και ποιος θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία. Τώρα αυτή η συμφωνία υπάρχει.

Υπάρχει η διαδρομή, το πλαίσιο για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει το πλαίσιο ότι θα γίνει με την έμμεση μέθοδο. Υπάρχουν τα 10 συν 15, που είναι έτοιμα σαν «μαξιλάρι» είτε να χρησιμοποιηθούν πιο άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπάρχει η σταδιακή αποκατάσταση των capital controls, όπου τώρα ταλαιπωρείται λιγότερο ο κόσμος γιατί μπορεί να βγάλει σωρευτικά τα λεφτά. Υπάρχουν επιτροπές μέσα σε κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λύνουν προβλήματα για το ποιος χρειάζεται χρήματα και ποιον μπορούμε να βοηθήσουμε.

Υπάρχουν καινούργιες αποφάσεις για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Δηλαδή βλέπουμε μια σταδιακή αποκατάσταση.

Βλέπουμε ότι και η ΕΚΤ -που ήταν και η αρχική ερώτηση στο δεύτερο γύρο- έχει κάνει τα πρώτα βήματα και συζητά σοβαρά ακόμη και την αποκατάσταση του waiver. Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ πάντα παίρνει σήμα από το EUROGROUP. Ξέραμε από την πρώτη στιγμή, από τον Γενάρη, ότι για να αλλάξει στάση η ΕΚΤ πρέπει να πάρει μια πολιτική απόφαση ότι υπάρχει συμφωνία, ότι η Ελλάδα βαδίζει σε έναν δρόμο και θα βγει τελικά στις αγορές.

Άρα, νομίζω ότι κάτω από την οποιαδήποτε Κυβέρνηση, μετά από τις επόμενες εκλογές, αν αυτή η Κυβέρνηση είναι σταθερή και μπορεί να αντιμετωπίσει, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια», ο ελληνικός λαός δεν έχει κανέναν λόγο είτε για να μη φέρει τα λεφτά του από το εξωτερικό είτε για να μη τα βάλει στις τράπεζες.

Μπορεί όλο το πολιτικό σύστημα σε αυτό να είναι ενωμένο, γιατί δεν βλέπω κανέναν λόγο, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο κίνητρο ούτε στη μια μεριά ούτε στην άλλη, που να στοχεύει στο να μην έχουμε σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα ανεξαρτήτως τού ποιες είναι οι άλλες διαφορές, προτεραιότητες κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντολογικές και οποιεσδήποτε άλλες διαφωνίες έχουμε.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image