ΕΛΣΤΑΤ: Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε δείκτη μεταβολής μισθών.

Τώρα “γελάμε ή κλαίμε” ?

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, ξεκαθαρίζει η στατιστική αρχή.

«Οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών είναι εκτός πραγματικότητας», υποστηρίζει η στατιστική αρχή με αφορμή δημοσιεύματα ότι υπάρχει καθυστέρηση που οφείλεται στην ίδια.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr υπάρχει αδυναμία του υπουργείου Εργασίας να ορίσει τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των νέων συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα δώσει προσωρινή λύση, μέσω της αντικατάστασης του δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η οποία όμως θα πρέπει να εγκριθεί και από τους δανειστές, εφόσον εξετάσουν το εάν αυτό οδηγεί σε «κρυφές» αυξήσεις ή όχι τις νέες συντάξεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:

«Οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών είναι εκτός πραγματικότητας», υποστηρίζει η στατιστική αρχή με αφορμή δημοσιεύματα ότι υπάρχει καθυστέρηση που οφείλεται στην ίδια.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει:

Με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής: Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010. Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.

Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών. Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image