ΕΝΦΙΑ παραμένει ερώτημα αν θα ισχύσει η έκπτωση 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σύμφωνα πάντα με την ειδησεογραφία της ημέρας:

 Τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών στην μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα μη μισθωμένα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά 30%, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μετάθεση η σχετική κυβερνητική προαναγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν διαθέτει τα στοιχεία και την υποδομή που θα επέτρεπε τον άμεσο εντοπισμό των εν λόγων ακινήτων και ειδικά την ταχεία εκκαθάριση των δηλώσεων των δικαιούχων της έκπτωσης.

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% συνεπάγεται πως ο εισπρακτικός φόρος θα μειωθεί αυτομάτως κατά 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν δεν ανταποκριθούν εγκαίρως οι υπηρεσίες του υπουργείου και δεν εισπραχθεί ο λοιπός φόρος θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για είσπραξη του 87% (2,65 δισ. ευρώ) των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον ΕΝΦΙΑ.

Υπό το φόβο ότι η θεσμοθέτηση της έκπτωσης θα οδηγήσει στην μη είσπραξη του υπολοίπου 70% του ΕΝΦΙΑ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν κάνει αρνητική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την μείωση του φόρου ακινήτων και έχουν προτείνει την υιοθέτηση της έκπτωσης από το 2015 (σημειώνεται πως οι απαλλαγές και εκπτώσεις που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών θα περιορίσουν κατά 250 εκατ. ευρώ τις φετινές εισπράξεις  από τον ΕΝΦΙΑ).

Τη σχετική ενημέρωση αναμένεται να κάνει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελής στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την αντίδραση μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία υποστηρίζει ότι το οικονομικό επιτελείο διαθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία για τα ξενοίκιαστα, αχρησιμοποίητα και απρόσοδα ακίνητα, καθώς δηλώθηκαν ως τέτοια στο φετινό Ε9, όπου παράλληλα υπάρχουν καταγεγραμμένοι και οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ως εκ τούτου η θέση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ερμηνεύεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως «απλή δικαιολογία» για να μην διακινδυνέψουν τον εισπρακτικό στόχο.

Πηγή news.gr

Για το ίδιο θέμα η καθημερινή αναφέρει :

Από το 2015 η έκπτωση φόρου για ξενοίκιαστα ακίνητα

Αναβολή για τουλάχιστον ένα χρόνο, δηλαδή έως το 2015 αναμένεται να λάβει η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων), αναφορικά με τα ξενοίκιαστα/κενά ακίνητα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει μεν αποδεχθεί το αίτημα βουλευτών, αλλά και της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), σχετικά με την ανάγκη μείωσης του συντελεστή φορολόγησης της εν λόγω κατηγορίας ακινήτων, πλην όμως επισημαίνεται ότι η εφαρμογή μιας ακόμα ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, δεν είναι εφικτή φέτος.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό από το 2015 και μετά, με το ποσοστό της έκπτωσης να προβλέπεται ότι θα είναι μεγάλο, πιθανώς ακόμα και 50%.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προλάβουν να καταθέσουν τις σχετικές τροπολογίες και διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένο και το κλείσιμο της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα καθυστερούσε ακόμα περισσότερο, θέτοντας σε κίνδυνο την είσπραξη της πρώτης δόσης, η οποία προβλέπεται να εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πάντως, προτού επαναλειτουργήσει η σχετική εφαρμογή στο taxisnet, αναμένεται να γίνουν αρκετές προσομοιώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν νέα λάθη, τα οποία θα σημάνουν μια ακόμα καθυστέρηση στην είσπραξη του εν λόγω φόρου, ο οποίος θα καταβληθεί, εκτός απροόπτου σε έξι ισόποσες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι η βασική διορθωτική κίνηση θα αφορά τα αγροτεμάχια περίπου 4.000 οικισμών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών και αποτέλεσαν το σημείο αιχμής των αντιδράσεων. Επίσης, αναμένονται διορθωτικές κινήσεις και στον υπολογισμό των εντός σχεδίου οικοπέδων, ενώ οι αιτήσεις για τη μείωση του φόρου ή την πλήρη απαλλαγή από αυτόν, στις ευπαθείς ομάδες θα γίνεται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο πως το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9, ώστε να αποφευχθούν λάθη στην εκκαθάριση του φόρου.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι η αναβολή για τουλάχιστον 12 μήνες της παροχής έκπτωσης στους κατόχους απρόσοδων αστικών ακινήτων (κενά/ξενοίκιαστα), είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για επαγγελματικά ακίνητα, θα διατηρήσει μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που επιφέρει ο ΕΝΦΙΑ στην αγορά ακινήτων. Αλλωστε, το ποσοστό των κενών ακινήτων είναι αρκετά σημαντικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, περίπου το 20% των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών είναι σήμερα κενό για πολλούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό αφορά κυρίως τα μεγάλης επιφάνειας διαμερίσματα και τα μεγάλης ηλικίας ακίνητα, που απαντώνται κυρίως σε υποβαθμισμένες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η αποχώρηση πολλών οικονομικών μεταναστών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με την επιστροφή πολλών νέων στην πατρική εστία, εγκαταλείποντας το «όνειρο» της εργένικης ζωής, έχουν περιορίσει τη ζήτηση. Οπως τονίζουν μεσίτες, η μόνη κατηγορία διαμερισμάτων που βρίσκουν ευκολότερα ενοικιαστές είναι οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια επιφάνειας έως 65 τ.μ., εφόσον μάλιστα βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Αντίστοιχα, στα εμπορικά καταστήματα, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ (Μάρτιος 2014), προκύπτει ότι το ποσοστό των κενών/ξενοίκιαστων ακινήτων ξεπερνά το 31% στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οσον αφορά την αγορά γραφείων, τα γραφεία της ανώτερης κατηγορίας (Α) εμφανίζουν ποσοστό κενότητας της τάξεως του 3%-6%, ενώ εκείνα της αμέσως επόμενης κατηγορίας (Β), είναι κενά σε ποσοστό που κινείται μεταξύ 5%-10%. Στον αντίποδα, τα γραφεία που βρίσκονται σε παλαιά ακίνητα είναι κενά σε ποσοστό 20%-30%.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
coronovirus_eges