Επιταχύνεται η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις – Νέα ρύθμιση για ΦΠΑ

Μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ισχυροποιηθούν τα κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων.

Επιταχύνεται η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις – Αλλάζει η φορολογία στα τσιγάρα, νέα ρύθμιση για ΦΠΑ

03/09/10 – 07:09

Μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ισχυροποιηθούν τα κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δεχθεί εισηγήσεις και εξετάζει την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων που φέτος βρίσκεται στο 24% και αναμένεται να μειωθεί στο 20% το 2014 (1 μονάδα μείωση κάθε χρόνο).
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν είτε μεγαλύτερη απο την προβλεπόμενη ετήσια μείωση ( πχ κατά 2 μονάδες το χρόνο) είτε την θέσπιση νωρίτερα από το 2014 του συντελεστή 20%.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων ( μερίσματα) ο οποίος με τον τρόπο που γίνεται θεωρείται επαχθής για τις επιχειρήσεις.
Εντωμεταξύ, νέα ρύθμιση χρεών  για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Η νέα ρύθμιση αφορά  65.000 επιχειρήσεις οι οποίες που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο, ενώ κανονικά ήταν υπόχρεες.
Τις επιχειρήσεις εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ ) στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την απόδοση του φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τώρα  «ραβασάκι» προς  τις συγκεκριμένες εταιρίες με τις οποίες θα τις καλεί να πληρώσουν το 10% του ΦΠΑ που χρωστούν  στο Δημόσιο και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ρύθμισης οι εταιρίες δεν θα επιβαρυνθούν με τα  προβλεπόμενα από το νόμο  πρόστιμα αφού σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν τις δύσκολες μέρες που περνά ο επιχειρηματικός κόσμος.
Μάλιστα πολλοί επιχειρηματίες κρατούν τον ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν στο δημόσιο προκειμένου να καλύψουν άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις.  
Κατά πληροφορίες,  της ρύθμισης του ΦΠΑ θα ακολουθήσει μία ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση. Αυτή της νέας περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που αποτέλεσε πρόταση των παραγωγικών φορέων.
H νέα ρύθμιση θα αφορά τις τρεις τελευταίες  χρήσεις 2007 – 2009 και η οποία θα είναι υποχρεωτική για όλους τους επιτηδευματίες ακόμη και γι΄ αυτούς που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις της προηγούμενης περαίωσης ( χρήσεις 2000 – 2006).
Υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις από τη νέα ρύθμιση θα υπερβούν τα 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να καλύψει την «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά ταμεία και η οποία στο τέλος του χρόνου θα φθάσει τα 2 δις. ευρώ.
Σε αυτό θα βοηθήσει και οι ποινές που θα επιβάλλει η Εφορία σε επιχειρήσεις και  ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν περάσουν από το ταμείο της για να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις της τελευταίας τριετίας.
Αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών  δεν αποκλείουν στον «αστερισμό» των ρυθμίσεων να ακολουθήσουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη  που υπερβαίνουν τα 32 δισ. ευρώ. Προωθείται διάταξη με την οποία θα δίνονται γενναίες εκπτώσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία  εφάπαξ ή καταβάλλοντας ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής οφειλής.
Στο πακέτο των μέτρων για την τόνωση των εσόδων περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την ενοποίηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης το οποίο αποτελεί το βασικό εναλλακτικό σενάριο για την αντιστάθμιση του μέτρου των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% το οποίο πάγωσε προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου εξετάσθηκαν και άλλα εναλλακτικά μέτρα που δεν υιοθετήθηκαν όπως η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά με επιστροφή ( με την εκκαθάριση της δήλωσης) του επιπλέον φόρου που θα προκύπτει για όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.
Αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στη φορολογία των τσιγάρων. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε ευθέως η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να αυξήσει τη φορολογία των τσιγάρων καθώς διαπιστώνει ότι χάνει σημαντικά έσοδα, αφού οι εταιρείες για να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά έχουν προχωρήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησης των τσιγάρων που υπερβαίνει και το 20%.

Μ. Χριστοδούλου

03/09/2010
Βanking Νews

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image