Μέχρι 15/10 η ρύθμιση οφειλών Επιχειρήσεων προς τα Ταμεία

Έως τις 15 Οκτωβρίου έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς δεν πρόκειται να δοθούν άλλα περιθώρια για διευθέτηση χρεών με συμφέροντες όρους, όπως ξεκαθάρισαν στη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έως 15/10 η ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς τα Ταμεία


Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσαν τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση 80% στις προσαυξήσεις για τις οφειλές, χωρίς προκαταβολή.

Μιλώντας στην ειδική ενημερωτική σύσκεψη για τη ρύθμιση των χρεών, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σταυροδρόμι: από τη μία πρέπει να αντιμετωπίσει τις κακές συνέπειες τη μη νομιμότητας, που συνεπάγεται η μη καταβολή εισφορών και από την άλλη πρέπει να βρει τις ισορροπίες, ώστε να μην κλείσουν προβληματικές εταιρίες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απασχόληση.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, για να ερμηνεύσει τον νόμο προς διάσωσή τους.

Τους στόχους του υπουργείου Εργασίας για δραστική μείωση εισφοροδιαφυγής, κατά 5% ετησίως, εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών εργασίας και απασχόλησης και «απόλυτο έλεγχο» φαρμακευτικών δαπανών, παρουσίασε η κ. Κατσέλη. Υπογράμμισε δε ότι η ρύθμιση των οφειλών μέχρι τις 15/10 συμφέρει όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γεώργιος Κουτρουμάνης, σημείωσε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ταμεία υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ, ποσό, που κατόπιν ελέγχων, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι φτάνει στα 15-16 δισ. ευρώ.

Η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε επιπλέον 9 δισ. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το 37%-38% των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ελεύθερων Επαγγελματιών-Εμπόρων ΟΑΕΕ και 27% εκείνων του ΙΚΑ δεν καταβάλουν εισφορές, όπως κι ένας στους τρεις αγρότες, ασφαλισμένους του ΟΓΑ

Από την πλευρά τους, οι διοικητές των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ προειδοποίησαν ότι τα «ψέματα έχουν τελειώσει» για όσους εισφοροδιαφεύγουν, ενώ διεμήνυσαν ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, ακόμη και αναδρομικοί (π.χ. στο ΙΚΑ).

Τους στόχους του υπουργείου της για δραστική μείωση εισφοροδιαφυγής, κατά 5% ετησίως (σ.σ.σήμερα υπολογίζεται στο 25%), εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών εργασίας και απασχόλησης και “απόλυτο έλεγχο” φαρμακευτικών δαπανών, παρουσίασε η Λούκα Κατσέλη. Πρόσθεσε ότι η ρύθμιση των οφειλών μέχρι τις 15/10 “συμφέρει όλες τις πλευρές”.

ΙΚΑ: Αναδρομικοί έλεγχοι

Aναδρομικούς ελέγχους και «άκαμπτη και αμείλικτη στάση απέναντι σε όσους κλέβουν» προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Πρόσθεσε ότι ο στόχος για μείωση των εισφορών δεν είναι ασύμβατος με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, το οποίο σχεδιάζει την οργανωτική και λειτουργική αποκέντρωσή του, σε πλήρη αντιστοίχιση με τις γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σπυρόπουλος, με πρωτοβουλία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχεδιάζεται ένα ιδιόμορφο «καρτέλ», με ΟΓΑ-ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, για κοινές δράσεις προμηθειών-ελέγχου του συνόλου ιατροφαρμακευτικών δαπανών και κόστους περίθαλψης.

ΟΑΕΕ: «Θ΄ανακαλύψουν ότι τους ανακαλύψαμε»

O διοικητής του OAEE, Γεράσιμος Βουδούρης, έκανε γνωστό ότι οι 300.000 από τους περίπου 400.000 οφειλέτες του ταμείου οφείλουν ποσά 2.000-10.000 ευρώ. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία λόγω κρίσης, αλλά για συσσωρευμένες-βεβαιωμένες οφειλές 5-15 ετών.

«Πολύ σύντομα, κάποιοι θα ανακαλύψουν ότι τούς έχουμε ανακαλύψει», δήλωσε, αναφερόμενος σε όσους εισφοροδιαφεύγουν.

ΟΓΑ: Μείωση 25% ιατροφαρμακευτικών δαπανών το τελευταίο 3μηνο

Μειωμένες κατά 25% ή 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως ήταν το τελευταίο τρίμηνο οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ. Κατά 38% μειώθηκαν οι συνταγές με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, αποτυπώνοντας τη βελτίωση της κατάστασης, σημείωσε ο διοικητής του ταμείου, Παναγιώτης Πέτρουλας.

Επεσήμανε, πάντως, ότι 76.000 αγρότες δεν είναι ενήμεροι ασφαλιστικά, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι μικρές και μεγάλες καταχρήσεις. Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι αγρότες μπορούν να ρυθμίσουν ευνοϊκά τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ, σε εξαμηνιαίες δόσεις.

ΟΑΕΔ: Οι υγιείς επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν όλο το σύστημα και τους «μπαταχτσήδες»

Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές μόνο των ιδιωτικών επιχειρήσεων προς τα ταμεία, ανέφερε ο διοικητής ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «οι υγιείς βιώσιμες επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν όλο το σύστημα και τους “μπαταχτσήδες” και το μαύρο τμήμα της οικονομίας αποκτά τρομερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υγιών βιώσιμων κορόιδων».

Πρόσθεσε ότι ο δεύτερος κύκλος προγραμμάτων ΟΑΕΔ βρίσκεται προ των πυλών, με παρεμβάσεις για 20.000 νέους και 3.500 ΑμΕΑ, κατάρτιση για 32.000 εργαζομένους και τοπικές παρεμβάσεις 400 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image