Η διαβούλευση με τους θεσμούς καθυστερεί τις ρυθμίσεις οφειλών

Άνω των 76 δισ. τα ληξιπρόθεσμα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα προβλέπει πως όποιος αποπληρώσει έως το τέλος Μαρτίου το σύνολο του χρέους του, θα δικαιούται την διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων.
Η σχετική ρύθμιση όπως και οι αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις αποσκοπούν αφενός στο να τονώσουν τα φορολογικά έσοδα και αφετέρου να ανασχέσουν την δυναμική των ληξιπρόθεσμων χρεών. Σημειώνεται πως οι υπερήμερες φορολογικές οφειλές από 74,93 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, ανήλθαν την 1η Φεβρουαρίου 2015 στα 76,01 δισ. ευρώ.

 

Η κυβέρνηση προωθεί τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών:

 

  • Τη ρύθμιση «εξπρές» με μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία θα ενεργοποιηθεί άμεσα και θα λήξει στα τέλη Μαρτίου.
  • Μια δεύτερη ρύθμιση που θα λήγει στις 30 Απριλίου 2015 και θα προβλέπει μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων.
  • Μια τρίτη ρύθμιση, τη βασική των 00 δόσεων, για όλα τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2014. Καταληκτική ημερομηνία ένταξης στην τελευταία αυτή ρύθμιση θα είναι η 26η Μαΐου 2015.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως οι αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έμπαιναν στη Βουλή το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ωστόσο το γεγονός ότι θα έπρεπε να προηγηθεί ενημέρωση των θεσμών και του Eurogroup, καθυστέρησε την κατάθεση των τροπολογιών.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα «κούρεμα» στη βασική οφειλή, σε αντίθεση με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου.

 

Newsroom ΔΟΛ

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image