Τα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί η απόφαση για συμψηφισμό απαιτήσεων και υποχρεώσεων από/προς το Δημόσιο και τα Ταμεία

 Μόλις 1,95 εκατ. ευρώ κατάφεραν να εισπράξουν τα ταμεία από το μέτρο του συμψηφισμού χρεών με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, και για να το πετύχουν χρειάστηκε να μπλοκαριστούν οι επιστροφές φόρου σε 800.000 πολίτες.

Το μέτρο σημειώνει παταγώδη αποτυχία και παρά ταύτα εξακολουθεί να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα το κράτος να στερεί από φορολογούμενους πολίτες επιστροφές 755 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Δεκέμβριος 2014).

Για να πάρουν τα ποσά αυτά οι φορολογούμενοι που δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ, θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν ένας προς ένας αυτοί που χρωστούν στα ταμεία για να διαπιστωθεί αν δικαιούνται επιστροφή φόρου, η οποία θα συμψηφιστεί με την οφειλή τους. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, τότε θα ξεμπλοκάρουν και τα 755 εκατ. ευρώ για όσους δεν έχουν οφειλές!

Oπως αποκαλύπτεται στη σελίδα 39 του επιχειρησιακού σχεδίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 2015 «μέχρι 31/12/2014 το ποσό που έχει εισπραχθεί από την εφαρμογή του συμψηφισμού επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ ανέρχεται σε 1.952.564,33€».

Ο στόχος που είχε τεθεί όταν μπήκε το μέτρο σε εφαρμογή από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ήταν να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι το ΚΕΑΟ δεν περιμένει τους συμψηφισμούς για να εισπράξει τα χρέη των οφειλετών του, καθώς μέσα από το επιχειρησιακό του σχέδιο αποκαλύπτεται ότι έχει προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απευθείας σύνδεσή του με το μητρώο όλων των φορολογουμένων, ώστε να «βλέπει» σε πραγματικό χρόνο τα περιουσιακά τους στοιχεία και να μπορεί να προβαίνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή σε δέσμευση ακινήτων και σε κατασχέσεις λογαριασμών από όσους παραμένουν ασυνεπείς στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών και κυρίως στους κατά σύστημα κακοπληρωτές των ταμείων.

Η πρόσβαση στο περιουσιολόγιο των οφειλετών θα επιτραπεί με υπουργική απόφαση και μέσω αυτής θα εντοπίζονται άμεσα:
• η περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών, όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στα Στοιχεία Ακινήτων που διατηρούνται στο υπουργείο Οικονομικών.

• τα ακαθάριστα και καθαρά κέρδη, τα εισοδήματα από ακίνητα, τα εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις, τα στοιχεία ενοικιαστών, τα ποσά των ενοικίων και ότι άλλο εισόδημα δηλώνεται στην εφορία.

• τα πλήρη στοιχεία κάθε Νομικού Προσώπου, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί καθώς και οι συνολικές ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων, όπως προκύπτουν από τις Οριστικές Δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

 

Το ΚΕΑΟ δηλαδή θα «βλέπει» όλα τα εισοδήματα που δηλώνονται και οι κατασχέσεις θα είναι μέσο πίεσης στους οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους.

Μέσα στο 2014 στάλθηκαν 58.932 προσκλήσεις ρύθμισης χρεών και 237.231 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Ως προς τα αναγκαστικά μέτρα το ΚΕΑΟ προχώρησε μέσα στο 2014:
■ Σε 22.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

■ Σε 7.754 παραγγελίες κατάσχεσης ακινήτων/κινητών περιουσιακών στοιχείων

■ Σε 2.008 κατασχέσεις ακινήτων

■ Σε 545 αναγγελίες πλειστηριασμών

■ Σε 145 αναγγελίες πτώχευσης
Τα ποσά οφειλών για τα οποία λήφθηκαν αναγκαστικά μέτρα ανέρχονται σε 3,73 δισ. ευρώ. Ενώ οι εισπράξεις από όλες τις ρυθμίσεις έφτασαν τα 370 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή όμως στην αγορά και από χιλιάδες επιχειρήσεις επανακάμπτει δριμύτερο το κίνημα «δεν πληρώνω στα ταμεία», καθώς όλοι περιμένουν τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει έρθει στη Βουλή.

Με τους αργούς ρυθμούς που νομοθετεί η κυβέρνηση είναι χαμένος από πρώτο χέρι ο στόχος για έσοδα 1,46 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 από τη νέα ρύθμιση χρεών. Μόνο αν μπει το σύνολο του 1 εκατ. οφειλετών στα ταμεία στις 100 δόσεις θα μπορέσει να εισπραχθεί το 1,46 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη ταμείων στον «Ε.Τ.» ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος για τις συνθήκες της στάσης πληρωμών που κινείται η οικονομία.

Μέσα στο φαύλο κύκλο των χρεών όμως έχουν μπλεχτεί και περίπου 34.566 συνεπείς οφειλέτες του ΟΑΕΕ που πληρώνουν τις δόσεις με καπέλο ως και 200 ευρώ το μήνα, επειδή δεν πήραν ακόμη το μπόνους των μικρότερων δόσεων που δικαιούνται από τη στιγμή που είναι συνεπείς στις δόσεις του νόμου 4152/13! Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί από τον ΟΑΕΕ στην ΗΔΙΚΑ το νέο σύστημα υπολογισμού που θα τους κατεβάσει τις δόσεις! Πολλοί όμως κινδυνεύουν να χάσουν τελείως το μπόνους, αν είναι κοντά στην εξόφληση της οφειλής τους με την παλιά ρύθμιση!

Ελεύθερος Τύπος

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image