ΙΚΑ Αριθμ. Πρωτ. Ε40/535/28.07.2015 Καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών και τροποποίηση περιόδου υποβολής Α.Π.Δ. Δώρου Χριστουγέννων & Δώρου Πάσχα.

ΙΚΑ Αριθμ. Πρωτ. Ε40/535/28.07.2015
Καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών και τροποποίηση περιόδου υποβολής Α.Π.Δ. Δώρου Χριστουγέννων & Δώρου Πάσχα.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ

ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 242-256

FAX : 210 52 23 228

E – mail : asfika@otenet.gr

Αθήνα 28 / 7 / 2015

Αριθμ. Πρωτ. Ε40/535

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΠΡΟΣ:

Όλα τα Υποκ/τα και

Παραρτήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ως ο συν/νος πίνακας διανομής

ΘΕΜΑ: « Καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών και τροποποίηση περιόδου υποβολής Α.Π.Δ. Δώρου Χριστουγέννων & Δώρου Πάσχα ».

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επεκτείνοντας τις δυνατότητες διεκπεραίωσης μιας σειράς ταμειακών συναλλαγών μέσω τραπεζών ώστε να απαλειφθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την μέχρι σήμερα διαχείριση καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών λόγω ελλιπούς ή λανθασμένης καταχώρησης των στοιχείων Α.Μ.Ε., Α.Μ.Ο.Ε. ή Α.Φ.Μ., με αποτέλεσμα τη δημιουργία αταυτοποίητων καταβολών και πλασματικών χρεωστικών υπολοίπων, προτίθεται να προβεί στην ενεργοποίηση μιας νέας διαδικασίας, με δυνατότητα καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών (Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων) μέσω Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών θα διενεργείται, από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής η οποία θα ανακοινωθεί με νεότερο έγγραφο μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρέωση ενός μοναδικού 30ψήφιου αριθμού, που θα αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Εργοδότη ( Α.Μ.Ε.) ή Αριθμού Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου ( Α.Μ.Ο.Ε.) και θα ονομάζεται Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (Τ.Π.Τ.Ε.)

Η Τ.Π.Τ.Ε. αποδίδεται κεντρικά σε κάθε Αριθμό Μητρώο Εργοδότη (Α.Μ.Ε) ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου (Α.Μ.Ο.Ε) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να πραγματοποιούνται από την έναρξη εφαρμογής της, οι καταβολές των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, μόνο με την χρήση του εν λόγω 30ψήφιου κωδικού Τ.Π.Τ.Ε. χωρίς ειδική αναφορά μισθολογικής περιόδου, Α.Μ.Ε. ή Α.Μ.Ο.Ε. και Α.Φ.Μ. του εργοδότη.

Οι απογεγραμμένοι εργοδότες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εργοδότες με Α.Μ.Ε ή Α.Μ.Ο.Ε.) θα μπορούν να ενημερωθούν για τον κωδικό : «Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών» (Τ.Π.Τ.Ε.) που αποδόθηκε σε αυτούς, μέσω του λογαριασμού χρήστη που διατηρούν, στην διαδικτυακή πύλη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι εργοδότες που θα απογραφούν μετά την έναρξη εφαρμογής της ανωτέρω χρήσης του 30ψηφιου κωδικού για την πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, θα ενημερώνονται κατά την διαδικασία απογραφής από το αρμόδιο Υποκατάστημα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ταυτόχρονα με την απόδοση του Αριθμού Μητρώου θα αποδίδεται και ο 30ψηφιος κωδικός πληρωμής (Τ.Π.Τ.Ε.).

Επισημαίνουμε ότι η Τ.Π.Τ.Ε. θα χρησιμοποιείται μόνο για τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή τις πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται στην μηνιαία Α.Π.Δ. (κανονικές αποδοχές – bonus – Υπερωρίες – Αναδρομικά – Επιδόματα Αδείας – Δώρα κ.λ.π.) την μισθολογική περίοδο της υποβολής και οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Κατά συνέπεια η Τ.Π.Τ.Ε. αφορά ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβληθούν έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης, για τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων – Οικοδ/κων έργων ή την τελευταία ημέρα του μεθεπόμενου μήνα της απασχόλησης για τους εργοδότες του Δημοσίου, με δίμηνη προθεσμία καταβολής.

Λόγω της διενέργειας, κατά πάγια διαδικασία, Κεντρικών Ελέγχων Δηλωθέντων Καταβληθέντων (Ε.Δ.Κ.) και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της εν λόγω νέας διαδικασίας πληρωμής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, για την ορθή αντιστοίχηση των δηλωθεισών από Α.Π.Δ εισφορών με τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβληθούν, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβαίνει στην αναγκαία αλλαγή της μέχρι σήμερα περιόδου Υποβολής του Δώρου Πάσχα & Δώρου Χριστουγέννων (όπου προβλέπεται) εναρμονίζοντας τα με την ήδη νομοθετημένη υποχρέωση καταβολής τους (Ιούνιο & Φεβρουάριο).

Κατά συνέπεια, με την Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλεται το Δώρο Πάσχα, με υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούνιο και με την Α.Π.Δ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων, παρελθούσης χρήσης, με υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών τον Φεβρουάριο, ώστε η υποχρέωση καταβολής να προκύπτει από την μισθολογική περίοδο υποβολής του.

Σε περίπτωση αποχώρησης απασχολούμενου που η Α.Π.Δ υποβάλλεται συνήθως σε προγενέστερη περίοδο, για την ολοκλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του εργοδότη έναντι του απασχολούμενου εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί να προβεί στην ολοκλήρωση της υποβολής των Α.Π.Δ για το Δ.Π & Δ.Χ. πριν την καθορισμένη περίοδο (ΜΑΙΟ & ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ) θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να καταβάλλονται και κατά την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής του μήνα υποβολής, με τις ασφαλιστικές εισφορές του μήνα υποβολής.

Ως έναρξη εφαρμογής της ανωτέρω τροποποίησης στην υποβολή των Α.Π.Δ θα είναι το Δ.Χ/2015 ενώ η έναρξη εφαρμογής για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ταυτότητα πληρωμής θα ανακοινωθεί με νεότερο έγγραφο.

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα καταβληθούν έως την τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης καταβολής τους δεν θα πρέπει να καταβάλλονται ως τρέχουσες με Τ.Π.Τ.Ε. καθώς σε συνδυασμό με την διαχείριση κεντρικών ελέγχων οι μη εμπρόθεσμα καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μετά την διενέργεια των κεντρικών Ε.Δ.Κ. ενδέχεται να έχουν καταλογιστεί με Π.Ε.Ε. και κατά συνέπεια, θεωρούνται καθυστερούμενες και πρέπει να καταβληθούν με την ταυτότητα οφειλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι από την ήδη ενεργοποιημένη υπηρεσία από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «πίνακας χρεών οφειλέτη» γίνεται άντληση και επαλήθευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ οδηγίες για την ταυτότητα οφειλέτη έχουν δοθεί με το Γ36/02/87/8-4-2015 Γ.Ε. Κ.Ε.Α.Ο.

Στον λογαριασμό χρήστη του εργοδότη θα συμπεριληφθεί και η « καρτέλα εργοδότη » για την κατά μήνα απεικόνιση των κινήσεων εργοδότη ( χρέωση από Α.Π.Δ και πίστωση από καταβολές ή ΠΕΕ ).

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image