Καθώς στους επιχειρηματίες υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό των κομμάτων ως προς το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας θα παραθέτουμε σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα μας με στόχο την πολυφωνία στην ενημέρωση

12/12/2014

Το Sofokleousin.gr εγκαινιάζει μια σειρά συνεντεύξεων με πολιτικούς και τεχνοκράτες, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει αυτό που οι αγορές ονομάζουν «θολά νερά». Τι μπορεί να αλλάξει και πως θα επηρεάσει την καθημερινότητα μια νέα αριστερή και ριζοσπαστική κυβέρνηση; Τι πραγματικά λέει αλλά και τι σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που χαράσσουν την οικονομική στρατηγική και πως αυτοί αντιλαμβάνονται τον οικονομικό ρεαλισμό;

Ξεκινώντας τον κύκλο αυτό το Sofokleousin.gr μιλά με το πλέον προβεβλημένο οικονομικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας απαντήσεις για ζητήματα που καίνε τις αγορές, τους επιχειρηματίες και την κοινωνία. Ο Γιώργος Σταθάκης απαντά στον δημοσιογραφικό διευθυντή του sofokleousin.gr Χρήστο Φράγκου σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η στόχευση του οικονομικού προγράμματος καθώς και οι πρώτες δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως νέα κυβέρνηση.

Ο «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμβει στην κοινωνία, ανακόπτοντας τα Μνημόνια και το «σπιράλ θανάτου», ενώ περιγράφει το προφίλ των επιχειρήσεων και των κλάδων που θα στηριχθούν προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Φράγκου

Σκιαγραφήστε το  γενικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την επίλυση του ζητήματος του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης;

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι άμεσοι στόχοι τέθηκαν στη ΔΕΘ, πρόκειται για δεσμεύσεις που δεν σχετίζονται με την διαπραγμάτευση για τη μετατροπή του χρέους σε βιώσιμο. Παράλληλα με την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το βέλτιστο τεχνικό τρόπο απομείωσης του χρέους. Με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης θα μπει μπροστά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που κωδικά ονομάζουμε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, και αυτό θα κάνουμε ενισχύοντας στοχευμένα κλάδους και παραγωγικά συμπλέγματα που μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

Διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ τεχνικές λύσεις ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους μηχανισμούς χρηματοδότησης και τις αγορές, ή θα βασιστεί μόνο στην πολιτική διαπραγμάτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολλές τεχνικές προτάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε καθαροί απέναντι στους πολίτες σχετικά με το στρατηγικό μας στόχο: Απεμπλοκή από μνημόνια λιτότητας, βιώσιμο χρέος, επιστροφή στις αγορές, ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ποια είναι τα εργαλεία που θα αναπτύξετε σε πρώτη φάση για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων;

Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση επιτέλους αναγνώρισε το πρόβλημα και νομοθέτησε γι’αυτό αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης του είναι αμιγώς προς το συμφέρον των τραπεζών. Εμείς θα προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση και θα της δώσουμε τη δυνατότητα να ανακάμψει. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να παρακαμφθεί η πιστωτική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Τρίτον, θα πάρουμε δραστικά μέτρα για την  ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για να ιδρυθεί αλλά και να λειτουργεί μια επιχείρηση και τέταρτον θα φέρουμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δε θα διέπεται από λογική οριζόντιων επιδοτήσεων αλλά από λογική στοχευμένων παρεμβάσεων ώστε να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Μέσα από ποιους τομείς και με τι κατανομή κονδυλίων (δημόσιες, ιδιωτικές επενδύσεις και κοινοτικά κονδύλια) θα αναθερμάνετε την οικονομία σε πρώτη φάση;

Υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι κλειδιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση όπως για παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα. Επείγει να ενισχυθεί η τυποποίηση και πιστοποίηση, τα ποιοτικά σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Επείγει επίσης η δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού κλάδου προώθησης, συντονισμού και δημιουργίας συνεργειών στον αγροτικό κλάδο και η λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της ποιότητας της πρώτης ύλης. Άλλοι σημαντικοί κλάδοι που μπορώ να αναφέρω άμεσα είναι η μεταποίηση, οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, το φάρμακο και το καλλυντικό, η ανάπτυξη ήπιου τουρισμού, οι υποδομές για τις νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και οι μεταφορές. Τέλος υπάρχει άμεσα η ανάγκη να μπει μια τάξη στον κλάδο της ενέργειας που όπως γνωρίζετε οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι καθόλου καλές για την ανάπτυξη του.

Με ποια εργαλεία σκοπεύετε να κινητοποιήσετε την επιχειρηματική κοινότητα για να προσλάβει νέο εργατικό δυναμικό;

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα των επιχειρήσεων που έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας είναι τα πιο βασικά εργαλεία.

Ποιους εξαγωγικούς κλάδους θα στηρίξετε στην πρώιμη φάση και με τι κεφάλαια-πιστώσεις;

Στην πρώιμη φάση θα στηρίξουμε τη συνέχεια των κλάδων που είναι ήδη δυναμικοί στον τομέα των εξαγωγών. Τα αγροτοδιατροφικά, τα δομικά υλικά, τους κλάδους νέων τεχνολογιών οι οποίοι είναι μικροί σε μέγεθος αλλά σε μεγάλο βαθμό εξωστρεφείς. Η αναπτυξιακή τράπεζα και ο εκσυγχρονισμός και αποσαφήνιση του θεσμικού καθεστώτος των venture capitals είναι πιθανά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης.

Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και από πού θα αντληθούν οι πόροι;

Τα μέτρα είναι αυτά που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Έχουμε κοστολογήσει κάθε μέτρο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ξεχωριστά, τη δωρεάν παροχή ρεύματος, τη 13η σύνταξη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κάρτα μετακινήσεων για άνεργους, το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, την εκκίνηση της σεισάχθειας για τα κόκκινα δάνεια, την επιστροφή του αφορολόγητου, τα πάντα.

Όπως είπαμε και στη ΔΕΘ, το κόστος της επιστροφής του αφορολόγητου είναι της τάξης του 1,5 δισ ευρώ και της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ είναι της τάξης των 2 δισ ευρώ. Η πάταξη της φοροδιαφυγής (που δεν είναι κάτι δευτερεύον όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι μας που δεν έχουν κάνει τίποτα για το θέμα) θα μας αποδώσει έσοδα της τάξης των 3 δισ ευρώ (λαθρεμπόριο καυσίμων, λίστα Λαγκάρντ, κτλ).

Επίσης, θα ανακατανείμουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιήσουμε πόρους από το ΤΧΣ. Συνολικά αυτά τα χρήματα θα είναι της τάξης των 6 δισ ευρώ. Τέλος από τη ρύθμιση οφειλών προβλέπουμε έσοδα τον πρώτο χρόνο 3 δισ. ευρώ.

 

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image