Κυβέρνηση με τρεις task force Σε τρια επίπεδα η δομή του νέου σχήματος με στόχο την υλοποίηση του Μνημονίου, την κοινωνική στήριξη και την επικοινωνιακή διαχείριση

Σε σπριντ επιδίδεται η κυβέρνηση καθώς ο χρόνος είναι πιεστικός και το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες γράφουν – σβήνουν τη λίστα των υπουργών, που θα μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου μέχρι το βράδυ της Δευτέρας να ορκιστεί το νέο υπουργικό σχήμα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με βασικό κορμό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η συζήτηση για το νέο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των βασικών υπουργών του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος με μικρές αλλαγές και μετακινήσεις προκειμένου να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Τα ονόματα των υποψήφιων υπουργών έχουν αρχίσει και συζητούνται στα κομματικά επιτελεία και ακολουθούν τα επικρατέστερα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη κυβέρνηση.

Τα ονόματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο όνομα για πρόεδρος της Βουλής είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, που ηγείτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αμετακίνητοι από το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι οι Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο Γιώργος Σταθάκης. Επίσης, το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου ακούγεται τόσο για το Εργασίας, όσο και για το Δημόσιας Διοίκησης.  Άγνωστο παραμένει εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στη θέση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει χαρτοφυλάκιο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σε περίπτωση που δεν δεχθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομίας, δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης. Στο υπουργείο Αμυνας μάλλον θα μείνει ο Πάνος Καμμένος, ενώ αρκετά ακόμα ονόματα ακούγονται για την προεδρία της Βουλής.
Πιθανότατα θα επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σπίρτζης (αν. υπουργός Μεταφορών), η Θεανώ Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί. Αγνωστο τι θα γίνει με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), ο οποίος δεν επανεξελέγη, αλλά και με τον Νίκο Κοτζιά (υπουργός Εξωτερικών). Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα του Πάνου Κουρουμπλή.
Τέλος, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στο νέο υπουργικό σχήμα, ενώ το όνομα του κ. Ιωάννη Μουζάλα ακούγεται για το Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης να παραμείνουν στις θέσεις τους
Από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός του κ. Καμμένου, η Έλενα Κουντουρά καθώς και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
= = = = = = =

Κυβέρνηση τριών επιπέδων οικοδομεί πολιτικά και οργανωτικά ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του σχήματος και να αποδείξει την ισχυρή πολιτική βούληση για υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου., Παρά τη μεγάλη νίκη στις εκλογές, βρίσκεται πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου, καλούμενος να ισορροπήσει μεταξύ του δύσκολου Μνημονίου και της πίεσης εκ των έσω για ουσιαστική κοινωνική πολιτική, ενώ παράλληλα θα βρεθεί απέναντι σε μια αντιπολίτευση που θα ανεβάζει τους τόνους.

Παράλληλα όμως διαφάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και τα καυτά κοινωνικά προβλήματα η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει αφενός να διατηρήσει σταθερά τα πρόσωπα σε καίριες θέσεις ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια κράτους, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ευαίσθητες και οριακές εσωκομματικές ισορροπίες, όπου αν και νικητής οδηγείται σε συνέδριο…

Ταυτόχρονα όμως οι πολίτες θα κληθούν σύντομα να σηκώσουν το βάρος των νέων μέτρων, με πρώτα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αποστέλλονται μέχρι τέλος του μήνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κρίση με το μεταναστευτικό το οποίο επιβαρύνει τις ήδη αποσαθρωμένες κοινωνικές δομές και θέτει σε δοκιμασία τα όρια αντοχής και ανοχής της κοινωνίας και του ίδιου του συστήματος.

Η νέα κυβέρνηση καλείται όμως να διασφαλίσει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποφευχθούν σενάρια κουρέματος των καταθέσεων από το επόμενο έτος. Αυτό όμως προϋποθέτει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 10+15 δισ. για τις τράπεζες.

Για να αντιμετωπίσει τα ανοιχτά μέτωπα τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει μιας κυβέρνηση τριών ταχυτήτων αποτελούμενη από:

– Μια task force επιφορτισμένη με την υλοποίηση του Μνημονίου

– Μια ομάδα δράσης για τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

– Ένα ισχυρό επικοινωνιακό επιτελείο που θα αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις από τα μέτρα και τους επώδυνους συμβιβασμούς

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ρόλο θα έχει και έχει και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη που παραμένει στη θέση του, στην task force θα συμμετάσχει και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Πρόκειται παλιό πολιτικό στέλεχος με αναφορές στο ΚΚΕ Εσωτερικού και την ΑΚΟΑ, ενώ σήμερα εντάσσεται στην κίνηση των 53.

Στελέχη των 53 θα ηγηθούν όμως και της ομάδας αντιμετώπισης της κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης και του μεταναστευτικού, ενώ σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επιστρέψει στο πόστο της και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες με γνώση των διεργασιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιθανή είναι και η επιστράτευση πανεπιστημιακών σε ρόλους κλειδιά για την απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ.

Τέλος τον επικοινωνιακό σχεδιασμό θα συνεχίσει να τον κάνει η ομάδα του Μαξίμου, ενώ θα σχηματιστεί και μια ακόμα που θα κινείται στο παρασκήνιο, μάλλον υπό τον Θοδωρή Μιχόπουλο.

Το Μαξίμου εξετάζει τώρα την ενσωμάτωση τεχνοκρατών σε κομβικά σημεία στο νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς και το ρόλο του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αβέβαιο είναι για την ώρα το μέλλον του ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο αν και τύποις ενεργοποιήθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, εν τούτοις ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image