Μετά το νέο πυροτέχνημα που αποδείχθηκε πολύ γρήγορα γκάφα τίθενται τελικά όροι στο «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Γκάφα ολκής που στέλνει στην αγορά το μήνυμα «μην πληρώνετε στα Ταμεία μέχρι το τέλος του έτους» αποτελεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι οι οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ μέχρι τις 31/12/2016 παγώνουν και ότι οι εν λόγω οφειλέτες θα μπορούν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα καταβάλλοντας από 1ης/1/2017 μόνον τις τρέχουσες εισφορές τους.

Στην εξαγγελία του κ. Τσίπρα υπερθεμάτισε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος λέγοντας ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1ης/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Εσοδα… μηδέν

Το «μήνυμα» της κυβέρνησης, έτσι όπως το εξέπεμψαν ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και ο υπουργός από το κρατικό ΑΠΕ, άναψε φωτιές στα Ταμεία αλλά και στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας καθώς στην πράξη σημαίνει ότι ακόμη και όσοι είχαν πρόθεση να πληρώσουν (μετά δυσκολίας) τις τρέχουσες εισφορές τους, ανεξάρτητα από τα βάρη του παρελθόντος, θα επιλέξουν να τις αφήσουν απλήρωτες ώστε να καταστούν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31/12/2016 και έτσι να ενταχθούν στο πάγωμα όλων των χρεών που θα έχουν μέχρι το τέλος του έτους. Η εξαγγελία οδηγεί σε «χάρισμα» εισφορών για το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς από τη μια και ταυτόχρονα σε «μηδενικές εισπράξεις» για ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ!

Το «μαζεύουν»

Η γκάφα της κυβέρνησης έγινε αντιληπτή, όπως πάντα, κατόπιν εορτής και για το λόγο αυτό από χθες επιχειρείται να κατέβουν οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από το πυροτέχνημα του παγώματος των χρεών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει από χθες μια σειρά από όρους που θα πρέπει να πληρούν όσοι… σταματήσουν να πληρώνουν από εδώ και πέρα πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν πάγωμα χρεών στις 31/12/2016.

Αυτό που εξετάζεται είναι:

* Να μπει χρονικό όριο στις οφειλές που παγώνουν, δηλαδή να περιλαμβάνουν μόνο οφειλές της τελευταίας 2ετίας ή 3ετίας, με την προϋπόθεση ότι κατά το προηγούμενο διάστημα οι οφειλέτες ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

* Να μπει επιτόκιο 1% ή 1,5% (που προτείνει η ελληνική πλευρά) ή 5% (όπως ζητάει η τρόικα) που θα επιβαρύνει από 1ης/1/2017 την παγωμένη οφειλή για όσο διάστημα η οφειλή αυτή μένει χωρίς ρύθμιση και δεν αποπληρώνεται με κάποιο «σχήμα ρύθμισης».

Η παγίδα

Η εξαγγελία για «πάγωμα» χρεών κρύβει όμως και μια μεγάλη παγίδα για όσους είναι σε ρύθμιση 100 δόσεων γιατί αν αφήσουν απλήρωτες εισφορές για να μπουν στο μέτρο του «παγώματος» οφειλών, θα χάσουν την ρύθμιση και δεν είναι βέβαιο αν θα επανενταχθούν παρά τα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση περί επαναδιαπραγμάτευσης και επανένταξής τους σε ρύθμιση μετά το «πάγωμα» οφειλών.

Τουναντίον και δεδομένης της άρνησης της τρόικας να δώσει έγκριση για νέα ρύθμιση, το μόνο που εξετάζεται είναι να υπάρξει ένας διακανονισμός ώστε οι οφειλέτες να παίρνουν ενημερότητα ανά μήνα ή δίμηνο, με τον όρο ότι από 1ης/1/2017 θα καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και ένα μέρος -που θα είναι αντικείμενο ατομικού διακανονισμού μεταξύ οφειλέτη και Ταμείου- από τις «παγωμένες» έως 31/12/2016 οφειλές.

Πηγή:www.enikonomia.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges