«Μπλόκο» των δανειστών στη μείωση του αγροτικού ΦΠΑ.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

O ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια προκαλεί την πρώτη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η απαίτηση της πλευράς των δανειστών να ανακληθεί η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει ,οι πιστωτές θεωρούν ότι ο ΦΠΑ μειώθηκε χωρίς να έχουν δώσει το πράσινο φως και πρέπει να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Επίσης δηλώνουν ότι το θέμα έχει και δημόσιο αντίκτυπο αφού η μείωση του ΦΠΑ προκαλεί «κενό» στα φορολογικά έσοδα που υπολογίζεται σε 34 εκατ. ευρώ για την διετία 2017 – 2018.

Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών να ξηλωθεί ,καθώς ανακούφισε τον αγροτικό κόσμο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Στα αγροτικά εφόδια, περιλαμβάνονται φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόροι και βολβοί, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές -με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα βάσει της δασμολογικής τους κλάσης- αλλά και ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή) σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, καθώς και άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων.

Πηγή: www.enikonomia.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image