Σήμερα η μεγάλη μέρα για τις 3ετίες στον ιδιωτικό τομέα. Τι κρίνεται στο ΣτΕ και ποιοι επηρεάζονται

Ήρθε η ώρα της μεγάλης κρίσης για τα επιδόματα προυπηρεσίας.

Τι ζητούν οι βιομήχανοι. Τι ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου είναι η μέρα της μεγάλης κρίσης στο ΣτΕ για τις 3ετίες στον ιδιωτικό τομέα. Τα επιδόματα προϋπηρεσίας μπαίνουν στην κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το οποίο καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι “παγωμένες” από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί. Στο επίκεντρο της δίκης βρίσκονται τα επιδόματα που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους.

Σήμερα συζητείται στο Δ τμήμα του ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων συνδέσμων βιομηχάνων της Ελλάδας κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία δίνονται οδηγίες για τον υπολογισμό των «παγωμένων» 3ετιων στην διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Μέσω των επιδομάτων των 3ετιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο και είχαν προϋπηρεσία πριν τον Φεβρουάριο του 2012 μπορούν να κερδίσουν έως και 195 ευρώ επιπλέον το μήνα, κατοχυρώνοντας έτσι μισθό έως 845 ευρώ το μήνα. Όλα τα βλέμματα έχουν πλέον στραφεί στο ΣτΕ που πρέπει να αποφανθεί αν η επίμαχη εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε στις 18 του περασμένου Φεβρουαρίου είναι σύννομη και ισχυρή ή πρέπει να ακυρωθεί όπως ζητά ο ΣΕΒ.

Ποιοι διεκδικούν τις 3ετίες

Υπενθυμίζεται πως τι προσαυξήσεις των τριετιών, που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού, δηλαδή έως και τα 195 ευρώ δικαιούνται μόνο οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δεν δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 (Ν. 4093/2012) η εξέλιξη των 3ετιών «πάγωσε» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Όσοι, όμως, είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για 9 έτη και άνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image