Σε 12 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος Διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, αλλά θα πληρώσουν τόκο

Σε 12 δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν φέτος οι πολίτες τον φόρο εισοδήματος ή οποιονδήποτε άλλο φόρο δεν μπορούν να καταβάλουν εγκαίρως, με στόχο να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι η νομοθεσία επιτρέπει την τμηματική καταβολή φόρων σε 12 δόσεις πριν ακόμα αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

 

Αυτό που χρειάζεται είναι ο φορολογούμενος να αποδείξει την αδυναμία έγκαιρης καταβολής του φόρου με τις προβλεπόμενες δόσεις.

 

Έτσι, όποιος γνωρίζει από την αρχή ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει τον φόρο στις 3 – 6 δόσεις που προβλέπονται, έχει τη δυνατότητα να τον εξοφλήσει σε 12 δόσεις, χωρίς να καταστούν ληξιπρόθεσμες.

 

Το αρνητικό βέβαια είναι ότι το ποσό που υπολείπεται θα τοκίζεται, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεν παύει να είναι μια σημαντική διευκόλυνση για τους πολίτες που δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

 

Παράδειγμα:

 

Εάν ένας φορολογούμενος υποβάλει φέτος τη φορολογική του δήλωση τον Ιούλιο και από την άμεση εκκαθάριση που θα γίνει μέσω του TAXISnet διαπιστώσει πως το ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι 3.000 ευρώ σε τρεις δόσεις των 1.000 ευρώ στις 31/8, 30/9 και 30/11. Ο φορολογούμενος αυτός έχει το δικαίωμα να ζητήσει η εξόφληση του ποσού να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με την υποβολή αίτησης υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» πολύ πριν λήξει η προθεσμία υποβολής της πρώτης δόσης.

 

Μπορεί, δηλαδή, να υποβάλει αίτηση στις 30 Ιουλίου και να πληρώσει το 1/12 της οφειλής του, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 250 ευρώ, αντί το 1/3 που ισοδυναμεί με 1.000 ευρώ. Το υπόλοιπο όμως ποσό της κανονικής πρώτης δόσης, δηλαδή αυτό των 750 ευρώ, θα καταστεί αυτόματα από 1/8/2015 ληξιπρόθεσμο και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο μένει ανεξόφλητο.

 

Star.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image