Σοκ μέσα, πανικός και δέος στις Βρυξέλλες Σε συμπληγάδες Βουλής-ΔΝΤ η συμφωνία. Νέα τετραμερής Τσίπρα με Θεσμούς αύριο

Αν και η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή ως βάση για διαπραγματεύσεις προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, εν τούτοις οι τεχνικές διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν εξελίσσονται, με το ρυθμό που ήταν αναμενόμενο, καθώς παραμένουν διαφωνίες τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Από τη μια πλευρά υπάρχουν αντιδράσεις για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, από το ΔΝΤ, ενώ δυστοκία παρατηρείται και σε πολιτικό επίπεδο στην επεξεργασία των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς. Ετσι η επίτευξη συμφωνίας παραμένει τόσο κοντά όσο και μακριά, δικαιώνοντας εν μέρει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωνε ότι η κατάσταση βρίσκεται στο ίδιο σημείο που ήταν την προηγούμενη Πέμπτη.

Η συμφωνία τελεί ακόμα υπό αίρεση, τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να αλλάζουν διαρκώς και τα τεχνικά κλιμάκια να αναζητούν ισοδύναμα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να προβλέψουν τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων στο ΑΕΠ, την επιχειρηματικότητα, την ανεργία και σε άλλα μεγέθη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία υποστηρίζοντας ότι ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να κρίνει τη συμφωνία.

Όπως προκύπτει, διχασμένοι είναι και οι Θεσμοί (ΔΝΤ και Κομισιόν) επί των ελληνικών προτάσεων, επιβεβαιώνοντας αυτό που το Μαξίμου υποστηρίζει καιρό τώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αν και βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων επιμένουν ότι το τελικό κείμενο και τα μέτρα μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την ελληνική πρόταση. Το βασικό που επιτεύχθηκε με την αποστολή της ελληνικής πρότασης στους Θεσμούς ήταν η συμφωνία επί της αρχής στο ύψος των μέτρων άρα και της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται.

Επίσης οι Θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται, σε αυτή τη φάση, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για εργασιακά, μισθούς και συντάξεις. Αντιδρούν όμως στην επιβολή πολλαπλών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις καθώς επισημαίνουν ότι ακόμα και υγιείς εταιρίες δεν θα αντέξουν και θα υποχρεωθούν σε απολύσεις.

Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας και τα οποία περιλαμβάνουν ελάφρυνση του χρέους, αναπτυξιακά κεφάλαια και πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης των τραπεζών στο ευρωσύστημα καθώς και την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης.

Πρωτοβουλία για την υπέρβαση του αδιεξόδου ανέλαβε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ συγκαλώντας σύσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών και τον Αλέξη Τσίπρα. Για το λόγο αυτό μεταβαίνει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες αύριο ο πρωθυπουργός.

Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν το σενάριο της υποβολής ενιαίας αντιπρότασης από τους Θεσμούς προς τον Έλληνα πρωθυπουργό τόσο σε επίπεδο μέτρων όσο και σε επίπεδο αντισταθμιστικών οφελημάτων.

Η μάχη στο εσωτερικό

Όλα αυτά συμβαίνουν στις Βρυξέλλες και στο Μαξίμου, ενώ αναβρασμός επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τον κομματικό μηχανισμό και την κοινωνία.

Τη διαχείριση της κρίσης είχε ξεκινήσει προληπτικά με ενημερώσεις οργάνων και στελεχών π Αλέξης Τσίπρας, εντέλλοντας συνεργάτες του και υπουργούς της κυβέρνησης να προβούν σε κλειστού τύπου συζητήσεις για την ενημέρωση του μηχανισμού ο οποίος εν συνεχεία θα καθοδηγήσει τη βάση.

Το κλίμα όμως το εσωτερικό παραμένει εκρηκτικό με βουλευτές να απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία που διαμορφώνεται με βάση την ελληνική πρόταση. Για το λόγο αυτό παρεμβαίνουν διαρκώς με δηλώσεις τους κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτή τη φάση η προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων δεν φαίνεται να παράγει αποτελέσματα, καθώς οι εταίροι και οι Θεσμοί δεν έχουν τοποθετηθεί απέναντι στα ελληνικά αιτήματα και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι δυσβάσταχτα.

Οι δύσκολες 48 ώρες

Όπως είχε από νωρίς το πρωί και χθες το βράδυ επισημάνει το sofokleousin.gr τα βήματα για την επίτευξη συμφωνίας είναι πολλά και οι ώρες που απομένουν λίγες.

Όταν η ελληνική πρόταση θεωρείτω από τα media ως προοίμιο συμφωνίας το sofokleousin.gr επισήμανε ότι η εξεύρεση λύσης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη σε αυτή τη φάση.

Στην πραγματικότητα η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής και το Eurogroup διασφάλισαν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, απόφαση για την οποία ο Μάριο Ντράγκι ζητούσε επιμόνως πολιτική κάλυψη καθώς δέχεται αφόρητες πιέσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Εμπλοκή ή παράταση την τελευταία στιγμή

Το sofokleousin.gr σκιαγραφώντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την υποβολή των ελληνικών προτάσεων και την ολοκλήρωση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής προειδοποιούσε ότι χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα από την πλευρά των εταίρων η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται αβέβαιη.

Το κείμενο ανέφερε χαρακτηριστικά 

«Πολιτικά όμως η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρήσιμη όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι τώρα, με μέτρα 8 δισ. για τη διετία 2015-16, τα οποία περιλαμβάνουν αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων και διπλό χαράτσι στις μεγάλες.

Για να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να υπερασπιστεί την τελική συμφωνία τόσο εσωτερικά στο κόμμα του όσο και απέναντι στην κοινωνία και στη Βουλή οι εταίροι θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί ένα βήμα παραπάνω, το οποίο ξεπερνά την επαναβεβαίωση της δήλωσης για το χρέος και αγγίζει την ανάληψη δράσης επ αυτού καθώς και την παροχή αναπτυξιακής χρηματοδότησης, την άμεση εκταμίευση των υπολειπόμενων κεφαλαίων του προγράμματος και τη στήριξη των τραπεζών.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, για την ώρα, καθώς οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών χθες όσον αφορά τις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος ήταν από αρνητικές (Γιούνκερ) έβς ασαφείς (Μέρκελ). Συνεπώς οι εταίροι θα πρέπει να διανύσουν μια ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση για δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα αυτό που θεωρεί πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο.

Μόνο με ένα πλήρες και άμεσης δράσης πακέτο θα μπορέσει η συμφωνία να καταστεί βιώσιμη οικονομικά και πολιτικά και συνεπώς θα περάσει από τη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση η εμπλοκή την τελευταία στιγμή θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας την Τετάρτη στο Eurogroup αυτή θα οδηγήσει σε κείμενο για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για έξι μήνες, όσο διαρκή η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε παράλληλα να υπάρχει στήριξη της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες».

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image