Συνέντευξη για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας: Έλεγχοι ανασφάλιστης εργασίας-Ασφαλιστικό-Συντάξεις-ΕΤΕΑ-Βιωσιμότητα Ασφαλιστικού Συστήματος-σχόλια σε δηλώσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΨΑΛΗ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης  κ. Δημήτρης
Στρατούλης και ο κ. Απόστολος Καψάλης, Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, θα μιλήσουν για ζητήματα του ΣΕΠΕ.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλό μεσημέρι κι από εμένα. Το βασικό θέμα της σημερινής συνέντευξης, όπως ήδη γνωρίζετε, έχει να κάνει με την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των Ελεγκτικών Μηχανισμών, μιας και-  όπως είναι απολύτως σαφές,-  η κυβέρνησή μας δίνει τεράστια σημασία στο έργο των Ελεγκτικών Μηχανισμών.

Από την πρώτη στιγμή με τις πενιχρές δυνάμεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, ως αποτέλεσμα των επιλογών που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θεωρούμε ότι αυτό το διάστημα ήταν-  με βάση, επαναλαμβάνω, τις αντικειμενικές δυσκολίες-  κερδισμένο σε αυτό το μέτωπο.

Σκοπός μας είναι  να ελέγχουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας,  να δώσουμε τη  «μάχη», καθώς έχουμε έναν,   όχι ακήρυχτο, αλλά  κηρυγμένο πόλεμο με την αδήλωτη εργασία. Θα σας έλεγα χωρίς πολλά λόγια,  ότι και στα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από το ΕΡΓΑΝΗ σε σχέση με την απασχόληση, το γεγονός ότι είχαμε το υψηλότερο καταγεγραμμένο θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση τα τελευταία χρόνια οφείλεται,- όχι αποκλειστικά, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό-   στην επανενεργοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας, και συνακόλουθα  στην εμφάνιση εργαζομένων απασχολουμένων, οι οποίοι δεν φαινόντουσαν, δεν ήταν δηλωμένοι με βάση τα στοιχεία των επιχειρήσεων.

Και το καταγράφουμε σαν  ένα από τα θετικά αυτού του τριμήνου και πλέον. Θέλω, πριν περάσουμε στις εισηγήσεις του Δημήτρη Στρατούλη, που θα καλύψει από μεριάς του τα ζητήματα που αφορούν στο θέμα αυτό τους ασφαλιστικούς φορείς και του Αποστόλη Καψάλη του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, να σας ενημερώσω λίγο για τα θέματα που σχετίζονται με την πορεία των νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου.

Όπως γνωρίζετε, την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί, συναντήθηκα με το Γκάι Ράιντερ τον Διευθυντή του ILO. Ήταν μια συνάντηση η οποία πήγε πάρα πολύ καλά. Πετύχαμε κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε. Όχι απλά την επιβεβαίωση  της υπεράσπισης,  εκ μέρους του ILO, της έννοιας του διεθνούς δικαίου έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την ανάγκη να είναι «ζωντανός» ο κοινωνικός διάλογος. Πετύχαμε κάτι παραπάνω. Πετύχαμε να χαιρετίσει το ILO, από τη μεριά του, τις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας.

Εμείς είχαμε αποστείλει το σχέδιο που ήδη γνωρίζετε εδώ και καιρό. Προφανώς, εκ  μέρους του ILO θα υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη τοποθέτηση πάνω σε αυτό, αλλά είχαμε και μια κατ’ αρχήν θετική τοποθέτηση.

Το ίδιο το νομοσχέδιο, όπως γνωρίζετε, συζητήθηκε και στην Ολομέλεια της ΟΚΕ και από εκεί, παρά τις επιμέρους προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, είχαμε μια κατ’ αρχήν θετική τοποθέτηση. Νομίζω ότι μπορούμε σε αυτή τη φάση να κάνουμε έναν θετικό απολογισμό σε κάποια ζητήματα.

Πρώτα απ’ όλα,  ότι μετά από χρόνια ο κοινωνικός διάλογος είναι ζωντανός και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνησή μας.
Το δεύτερο είναι ότι δημιουργείται ένα πλατύ, θα έλεγε κανείς, κοινωνικό μέτωπο υπέρ της ανάγκης να αποκτήσουν περιεχόμενο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,  δηλαδή  να κατοχυρωθεί, να πάρει υπόσταση, περιεχόμενο η έννοια της συλλογικής αυτονομίας και του κοινωνικού διαλόγου.

Δυο έννοιες οι οποίες είχαν στοχοποιηθεί από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Νομίζουμε λοιπόν ότι επειδή αυτές οι πρωτοβουλίες μας, όπως όλοι γνωρίζετε, δεν διεξάγονται σε έναν «νεκρό χρόνο», σε έναν ουδέτερο χρόνο, αλλά στο πλαίσιο μιας σκληρής πρωτόγνωρης και πραγματικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αποκτούν εξαιρετική σημασία.

Τα εργασιακά ζητήματα είναι από αυτά τα οποία είναι πάνω στο τραπέζι στην προσπάθεια αναζήτησης μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή δεν έχει κλείσει. Όλοι πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά,  ότι θα κλείσει, αλλά ταυτόχρονα προσωπικά θα σας έλεγα, ότι παραμένει ένα ζητούμενο.

Εκ μέρους του Υπουργείου για άλλη μια φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι προϋπόθεση αυτού που ονομάζουμε έντιμο, πολιτικό και προωθητικό συμβιβασμό, είναι η πλήρης αποδοχή εκ μέρους των δανειστών, των πολύ συγκεκριμένων ζητημάτων που έχουμε θέσει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και δεν μιλάω για επιμέρους βελτιώσεις. Αυτό είναι απόλυτα λογικό σε ένα ανοιχτό διάλογο, που πρέπει να γίνεται ανάμεσα και στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και την κοινωνία.

Αλλά,  ταυτόχρονα θεωρούμε ότι πρέπει-  στη βασική του λογική-  να αποτυπώνεται μέσα στη συμφωνία αυτή, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καθώς βέβαια και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία και η δέσμευση, ώστε να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.

Αυτά φαντάζομαι, θα τα πει και ο Δημήτρης αμέσως μετά.

Θέλω να τελειώσω κάνοντας κάποιες γενικές παρατηρήσεις. Εάν τελικώς-  και δεν το λέω γιατί  θεωρώ ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει αυτή η συμφωνία, για την οποία προσπαθεί  η κυβέρνησή μας  όλο το προηγούμενο διάστημα,-  δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα φταίει ότι  θα επικρατήσουν ανάμεσα στους δανειστές, στην Ευρώπη,  οι πιο ακραίες φωνές.

Οι πιο ακραίες φωνές, οι οποίες δεν νοιάζονται τόσο για το εάν θα μπορέσει η χώρα μας να είναι συνεπής σε σχέση με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, αλλά κυρίως  φοβούνται το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και την επέκτασή του στο χώρο της Ευρώπης.

Γι’ αυτό λέμε και ξαναλέμε ότι οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων έχουν ως ένα μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων, όπου ο καθένας θα αναμετρηθεί και με την ιστορία και με τη συγκυρία.

Εμείς, συνεπείς με την εντολή του ελληνικού λαού, με τη δημοκρατική νωπή εντολή του ελληνικού λαού, αλλά και γεμάτοι αυτοπεποίθηση από την πολύ  μεγαλύτερη συμπαράσταση και  εμπιστοσύνη που έχουμε εξασφαλίσει από τον ελληνικό λαό και μετά τις εκλογές, πορευόμαστε για να διαμορφώσουμε μια συμφωνία, που θα είναι συμβατή με την εντολή που πήραμε από τις εκλογές, με όρους αξιοπρέπειας θα κοιτάζει στην επόμενη μέρα, μια μέρα που θα ανοίγει έναν άλλο δρόμο διαφορετικό από τον δρόμο του μνημονίου, που τόσα δεινά επέφερε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά ήθελα να πω εισαγωγικά. Να περάσουμε στον Δημήτρη Στρατούλη και αμέσως μετά στον Αποστόλη Καψάλη.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Να πούμε δυο λόγια για το ΣΕΠΕ, για το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Απλά να πούμε εμείς, σαν χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης με τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς, πώς θα συμβάλουμε σε αυτή την συνολική προσπάθεια του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως γνωρίζετε, πριν 10 μέρες, είχα μια επίσκεψη στον Ελεγκτικό Μηχανισμό του ΙΚΑ στην Αθήνα, στην ΕYΠΕΑ, μαζί με τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της ελεγκτικής αυτής υπηρεσίας και συμβάλαμε από τη σύσκεψη που κάναμε, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, είτε αυτοτελώς, από τη δράση της ΕYΠΕΑ του ΙΚΑ, είτε σε συνεργασία και με μικτά κλιμάκια με το ΣΕΠΕ.

Ήδη έχουν εντοπιστεί οι κλάδοι που παρουσιάζεται η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή και η πιο εκτεταμένη αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Είναι κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις, κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης, υπηρεσίες καθαριότητας και security. Φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, εταιρείες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, ιδιωτικές σχολές και φροντιστήρια και οικοδομή, όπου  και προσδιορίστηκε ο βασικός στόχος των ελέγχων, να γίνονται, δηλαδή, σε αυτούς τους κλάδους που υπάρχει το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα είπαμε ότι οι έλεγχοι από την ΕΥΠΕΑ πρέπει να γίνονται καθ’ όλο το 24ωρο, να γίνονται επτά μέρες την εβδομάδα σε άμεσο χρόνο εκτέλεσης από τη στιγμή που υπάρχει η καταγγελία του ενδιαφερόμενου ή του συνδικάτου, ή ο σχεδιασμός των ίδιων των υπηρεσιών της ΕΥΠΕΑ και να είναι και επαναλαμβανόμενοι σε τακτό διάστημα, ώστε να ξέρουν οι παραβαίνοντες την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία ότι δεν πέρασε ένας έλεγχος και τέλειωσε, αλλά ότι είναι ενδεχόμενο σε πολύ σύντομο διάστημα να επανελεγχθούν.

Προσδιορίστηκε ο τρόπος συνεργασίας με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες των εργαζομένων. Οι ελεγκτικοί
μηχανισμοί του ΙΚΑ μπορούν και πρέπει να αντλούν πληροφορίες κατά κύριο λόγο από τα εργατικά συνδικάτα και είναι πιο εύκολο έτσι να εντοπίζονται εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή.

Και προσδιορίσαμε και τρόπους συνεργασίας με το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τη διεύθυνση Υγιεινής, το Λιμενικό Σώμα και την Εισαγγελία, ειδικά εκεί όπου παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε επιχειρήσεις με κλειστές πόρτες, οι οποίες να μην επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον έλεγχο από την ΕΥΠΕΑ.

Ταυτόχρονα είπαμε ότι θα θωρακίσουμε τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς του ΙΚΑ ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί. Κατά συνέπεια θα δώσουμε πιο ισχυρή νομική προστασία στους ελεγκτές, έναντι κακόπιστων εργοδοτών, ώστε να μην διώκονται και  να μην ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή για πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ότι θα τους δώσουμε  τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και στοιχεία των επιχειρήσεων τις οποίες ελέγχουν, παρόμοιες αρμοδιότητες με αυτές που έχουν και οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ. Ότι θα τους δώσουμε τη δυνατότητα περισσότερες μέρες το χρόνο, από τις 60 ημέρες μετακίνησης που προβλέπονται σήμερα ,να μπορούν να μετακινηθούν για να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους για την εισφοροδιαφυγή.

Δεσμευτήκαμε και θα καταθέσουμε τροπολογία μέσα στην εβδομάδα ότι 11 μεταθέσεις που ήταν προορισμένες να γίνουν στην ΕΥΠΕΑ και από τους 18 ελεγκτές θα έφευγαν οι 11, να ανακληθούν, τις ανακαλούμε αυτές τις μεταθέσεις με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός των ημερών ώστε να μη συρρικνωθεί και να μην αδυνατίσει αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ.

Είπαμε ότι μέσα στο σχεδιασμό μας πρέπει να είναι ότι ελεγκτικά κέντρα δεν πρέπει να  υπάρχουν μόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, αλλά πρέπει και έχουμε στο σχεδιασμό μας να γίνουν 13 ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Άρα ισχύει η δέσμευσή μας ότι θα ενισχύσουμε με προσωπικό αυτές τις υπηρεσίες και φυσικά ότι θα δώσουμε και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα, laptop, πρόσβαση στα δίκτυα όλο το 24ωρο και ότι θα κάνουμε οτιδήποτε μας αναλογεί όσον αφορά το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία να απλοποιηθούν και να μηχανογραφηθούν όλες οι διαδικασίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους ελέγχους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Αυτό όσον αφορά την ΕΥΠΕΑ η οποία έχει ήδη καταρτίσει το σχέδιο δράσης της που θα το εφαρμόσει, με μυστικότητα, ταυτόχρονα και αποτελεσματικότητα, για να κάνει τους ελέγχους και στους κλάδους που πρέπει και στις περιφέρειες που πρέπει.

Εκτός από αυτό, εντός των προσεχών ημερών, θα καταθέσουμε νομοσχέδιο για την απλοποίηση της λειτουργίας των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται επί μήνες οι ανάπηροι μέχρι να βγουν οι αποφάσεις πιστοποίησης της αναπηρίας τους και διάφορες άλλες ρυθμίσεις, ώστε στο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται από τη στιγμή της αίτησης, μέχρι τη στιγμή της απόφασης που πιστοποιεί την αναπηρία, να μη στερούνται τη σύνταξή τους, την υγειονομική τους περίθαλψη και το προνοιακό τους επίδομα. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα καταθέσουμε και μια ρύθμιση με την οποία θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Εκτός από τους δομημένους  ελεγκτικούς μηχανισμούς, δηλαδή  ΕΥΠΕΑ και ΣΕΠΕ, θα δώσουμε τη δυνατότητα στη διοίκηση του ΙΚΑ, να συγκροτεί επιπλέον από τις υπάρχουσες ελεγκτικές δομές του, ειδικά κλιμάκια ελέγχου από υπαλλήλους έμπειρους και γνώστες των ασφαλιστικών θεμάτων, τα οποία ειδικά κλιμάκια θα συμπληρώνουν τους ελέγχους της ΕΥΠΕΑ και θα μπορούν να «χτενίσουν» όλη τη χώρα και ιδιαίτερα να κάνουν τους ελέγχους οι οποίοι χρειάζονται στους κλάδους τους οποίους προανέφερα.

Πιστεύουμε ότι με αυτό το σχέδιο μπορούμε φέτος να έχουμε επιπλέον έσοδα 136 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και ότι μπορούμε και έχουμε στόχο 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Γνωρίζετε ότι η ρύθμιση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχωράει κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Βρισκόμαστε περίπου σε 1,5 μήνα εφαρμογής. Έχουν ρυθμίσει με τα στοιχεία που έχω σήμερα τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία 155.000 οφειλέτες. Έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και  ως πρώτη δόση από τις 100, ήδη έχουμε εισπράξει 115 εκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, των οικονομικών δυσκολιών κλπ, επειδή είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή η ρύθμιση στην οποία είχαμε προχωρήσει, θα είναι αποτελεσματική γιατί και είναι ευνοϊκή, βοηθώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν, αλλά και συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας γιατί δίνει  δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Νομίζω,  η πρόβλεψη την οποία είχαμε κάνει μέχρι τώρα πάει πολύ καλά και εάν συγκρίνετε με προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών, το ποσοστό επιτυχίας φτάνει στους τρεις δείκτες που σας ανέφερα και τρεις φορές πάνω από τα αποτελέσματα που είχαμε από προηγούμενες ρυθμίσεις οι οποίες κράτησαν όχι 1,5 μήνα, αλλά επί 4,5 μήνες.

Αυτά από την πλευρά μου. Με αυτούς τους τρόπους θα συμβάλουμε εμείς στην μεγάλη προσπάθεια που θα κάνει το Υπουργείο Εργασίας και το πολυεργαλείο το οποίο διαθέτει, δηλαδή το ΣΕΠΕ,  για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση. Ευχαριστώ πολύ.

Ο Ειδικός Γραμματέας έχει το λόγο.

Α. ΚΑΨΑΛΗΣ: Καλημέρα και από εμένα. Επειδή είναι η πρώτη φορά που τα λέμε από κοντά, τουλάχιστον επισήμως, θα μου επιτρέψετε ένα μικρό απολογισμό  της μέχρι τώρα εμπειρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από αρχές Μαρτίου. Δυο μήνες εκπλήξεων, κυρίως θετικών και ελάχιστων δυσάρεστων.

Οι θετικές έχουν να κάνουν κυρίως με το υψηλό επίπεδο κατάρτισης και την αυταπάρνηση των στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι καταβάλουν συγκινητικές προσπάθειες να σταθούν στο πλάι των εργαζομένων μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, οι οποίες οφείλονται κατ’ αρχήν στις συνέπειες των μνημονίων, στις εργασιακές συνθήκες των δημοσίων υπαλλήλων κατ’ αρχήν και κατά δεύτερο στην πλήρη απορρύθμιση του εργατικού δικαίου και της αγοράς εργασίας.

Θέλω να απευθύνω μια έκκληση σε εργαζόμενους και κυρίως σε συνδικάτα που πολλές φορές παραπονιούνται, αλλά τα παράπονα έρχονται κυρίως από έλλειψη κατανόησης των αρμοδιοτήτων και των ορίων παρέμβασης των Επιθεωρητών Εργασίας, να σταθούν  πλάι στους επιθεωρητές, να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε να καταπολεμήσουμε τη παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και να δείξουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που θα ξεκινήσει ήδη από την Πέμπτη και θα αναφερθώ στη συνέχεια σε αυτή.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί διαρκής,  Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην αδήλωτη εργασία.

Οι ελάχιστες δυσάρεστες εκπλήξεις αφορούν κυρίως στο γεγονός ότι μέσα στο 2015 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πολλά προγράμματα, κυρίως χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Συμπίπτει λοιπόν,  η υλοποίησή τους  με αυτή την καμπάνια καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας την οποία ξεκινάμε στο  υπουργείο άμεσα, λαμβάνοντας βέβαια μέριμνα να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία, η εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων της Επιθεώρησης Εργασίας  για να μπορέσουμε να έχουμε ει δυνατόν και καλύτερα αποτελέσματα από αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σκουρλέτης προηγούμενα και τα οποία αποτυπώνονται στα μηνιαία δελτία της ΕΡΓΑΝΗ και για το μήνα Μάρτιο και για το  μήνα Απρίλιο.

Δεν έχουμε σκοπό να πανηγυρίσουμε γι’ αυτά τα νούμερα. Έχουμε σκοπό να διασφαλίσουμε ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα και σε σχέση με το ισοζύγιο των προσλήψεων, αλλά κυρίως και σε σχέση με το μερίδιο-  πλέον,  υψηλό μερίδιο- της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, έναντι των κλασικών ευέλικτων μορφών εργασίας που είχαν κυριαρχήσει το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια,  πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλά από αυτά τα έργα που ανέφερα πριν, ιδίως εάν επιτυχώς ολοκληρωθούν εντός του 2015, θα διευκολύνουν και θα αναβαθμίσουν σημαντικά το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου, σε σχέση με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Μπορούμε στη συνέχεια να κάνουμε και συζήτηση πιο συγκεκριμένη για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Μέριμνά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση από τη σημερινή – θα έλεγα – αναλογική, στην ψηφιακή εποχή το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο του 2015, έτσι ώστε να είναι δυνατή πλέον και επιτυχής η προληπτική παρέμβαση του Σώματος  Επιθεώρησης Εργασίας στα κρούσματα παραβατικότητας.

Περνώντας στον προγραμματισμό, πολύ σύντομα να αναφέρω ότι την Πέμπτη, όπως προείπα, θα συγκροτήσουμε μια μόνιμη Επιτροπή Διαβούλευσης για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών συνομιλητών σε τριτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έτσι ώστε να συμφωνήσουμε κατ΄ αρχήν όλοι στην ανάγκη για μία «Εθνική Συμμαχία» καταπολέμησης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Νομίζω ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και η αναβάθμιση των όρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία,  αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Δεν είναι απλώς μία επιπλέον υποχρέωση, μία επιπλέον προτεραιότητα του Υπουργείου. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η αγορά εργασίας και η οικονομία νομίζω ότι η συμμόρφωση προς την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία μπορούν να χρηματοδοτήσουν και να επανεκκινήσεων την ελληνική οικονομία.

Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θεωρήσαμε σκόπιμο και οι κοινωνικοί συνομιλητές ήταν απολύτως σύμφωνοι σε αυτό, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, να συμφωνούμε από πριν τα μέτρα τα οποία θα κληθούμε να υλοποιήσουμε στη συνέχεια.

Εδώ, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μπορεί μεν αυτή η πρωτοβουλία να προωθείται  για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά είναι μία πάρα πολύ συνηθισμένη πρακτική στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου παρατηρούνται θετικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της πάταξης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ειλικρινή συμμετοχή και την ουσιώδη δέσμευση των κοινωνικών συνομιλητών στα μέτρα, τα οποία κάθε φορά υιοθετούνται.

Την Πέμπτη λοιπόν, σε αυτή εδώ την αίθουσα θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις διαδικασίες θεσμικών και άλλων παρεμβάσεων στο πεδίο της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, δίνοντας βεβαίως έμφαση και στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.
Νομίζω ότι το 2015 δεν έχει ξεκινήσει καλά. Μαζί με το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα προχθές, το Σάββατο το μεσημέρι, έχουμε ήδη-  αν δεν κάνω λάθος-  δηλωμένα 19 θανατηφόρα ατυχήματα.

Η παρουσία μας στα ΕΛ.ΠΕ. την προηγούμενη εβδομάδα είχε διπλό σκοπό. Πρώτον να διαπιστώσει τα πραγματικά αίτια της καταστροφής και του  τραυματισμού έξι εργαζομένων. Αυτό κυρίως έγινε την Παρασκευή. Και, δεύτερον να καταστεί σαφές στους εργολάβους κυρίως που εμπλέκονται στο έργο ότι  η παραβίαση των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα εντατικά ωράρια, οι αλλαγές στις βάρδιες, οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κακή εκκίνηση του 2015 σε σχέση με τα θανατηφόρα ατυχήματα. Έτσι λοιπόν, «κλείνω» λέγοντας ότι από την Πέμπτη και μετά, εκτός από τη διαρκή, Μόνιμη Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί συνομιλητές σε τριτοβάθμιο επίπεδο και θα συντονίζει το δικό μας το Υπουργείο μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, θα συγκροτηθεί και μία ομάδα Εμπειρογνωμόνων από τους κοινωνικούς εταίρους. Οι οποίοι θα παρακολουθούν, θα προτείνουν, θα εισηγούνται και ει δυνατόν θα συμφωνούν σε όλα εκείνα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα και εκείνες τις παρεμβάσεις και τις καμπάνιες οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορέσει να ευθυγραμμιστεί και η χώρα μας με τον κοινοτικό μέσο όρο σε σχέση με την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Η επιμονή σε αυτή τη διαδικασία δεν έχει να κάνει μόνο με λόγους τυπικούς, αλλά κυρίως διότι απαιτείται από όλους να συνειδητοποιηθεί ότι μολονότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου έχει εκπονήσει συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με την αδήλωτη εργασία και την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, η εμπλοκή όλων των παραγωγικών φορέων και των Συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων, αποτελεί μία εξασφάλιση ότι θα έχουμε πολύ σύντομα πολύ θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη συμμόρφωση στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να περάσουμε σε ερωτήσεις και θα σας παρακαλέσω να λέτε το Μέσο και το όνομά σας.

Κ. ΚΑΤΙΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Αν μου επιτρέπετε ήθελα να κάνω μια ερώτηση για το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Πως γίνεται ένα ταμείο να έχει Διοίκηση, να παρεμβαίνει το Υπουργείο και να αποσύρει μία εισήγηση που είναι κατόπιν μελέτης των Υπηρεσιών του και παρά ταύτα να μη γνωρίζουμε τελικά πρώτον εάν θα πρέπει να παραμένει η Διοίκηση του ταμείου στη θέση της και δεύτερον πως θα καλυφθούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε μια στιγμή; Απλώς σας λέω να δώσουμε μια προτεραιότητα  στο θέμα της συνέντευξης Τύπου και αργότερα να υπάρξουν και άλλες ερωτήσεις, εδώ είναι η Πολιτική Ηγεσία.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ότι αφορά κοινωνική ασφάλιση θα το κρατήσουμε, να το απαντήσω τελευταίος εγώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Για να μην πάμε  πίσω ένα θέμα που έχει μία κεντρική θέση σήμερα.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πάντως επειδή είναι θέμα της επικαιρότητας εγώ λέω να τον σπάσουμε τον κανόνα και να απαντήσεις Δημήτρη.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Τότε να απαντήσω μόνο αυτό. Λοιπόν πρώτον, όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις υπήρχε μία εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για να αξιοποιηθεί ένα κομμάτι από τα αποθεματικά τα οποία είναι κατατεθειμένα στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας.
Από τη στιγμή που ενημερώθηκε και ο Διοικητής του ΕΤΕΑ και ο Αναπληρωτής Υπουργός, εγώ δηλαδή, ότι η δυνατότητα αυτής της αξιοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες της τάξης του 23% έως 25% κάναμε το αυτονόητο, πραγματοποιήσαμε χθες Κυριακή μία σύσκεψη μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, εγώ και ο Διοικητής του ΕΤΕΑ, καθώς και ο αρμόδιος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μας.

Και καταλήξαμε ότι δεν πρέπει να επιλεχθεί αυτός ο τρόπος αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΤΕΑ και δεσμευτήκαμε ότι θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να καλυφθεί το ταμειακό πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί στο ΕΤΕΑ, όχι σήμερα από ότι γνωρίζετε, αλλά εδώ και 2,5 χρόνια από το Φλεβάρη του 2012 που το ΕΤΕΑ ήταν το μεγαλύτερο θύμα του καταστροφικού PSI, του κουρέματος των ομολόγων, γιατί όπως ξέρετε κουρεύτηκαν από τα αποθεματικά του 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και είπαμε λοιπόν με δύο τρόπους ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, κατ΄ αρχήν με τον πιο δόκιμο τρόπο που είναι από οφειλές που έχουν άλλα ασφαλιστικά ταμεία προς το ΕΤΕΑ που προέκυψαν από την ενοποίηση πολλών ταμείων ή τις αποσχίσεις για να δημιουργηθεί το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Και αν αυτός ο τρόπος δεν φτάσει, το ΕΤΕΑ έχει τη δυνατότητα πλέον να κάνει αίτηση στο Υπουργείο και στον ειδικό υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ για τις επικουρικές συντάξεις και να στηρίξουμε και από αυτόν τον υπολογαριασμό. Επομένως υπάρχουν αυτές οι δύο δυνατότητες, νομίζω αυτή την ώρα έχει Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΑ και περιμένουμε να μας πουν με ποιον τρόπο θέλουν να τους βοηθήσουμε.
Κ. ΚΑΤΙΚΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω μια σωστή διαδικασία είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες να κάνουν την έρευνα, να εισηγούνται και από κει και πέρα οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΑ και τον Υπουργό και νομίζω ότι μέσα σε τρεις μέρες εξετάσαμε το όλο ζήτημα και θεωρώ ότι σωστά πράξαμε που είπαμε ότι η όποια λύση επιλέξουμε δεν πρέπει να οδηγεί σε απώλειες της περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου.
Κ. ΚΑΤΙΚΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω ότι ο Υπουργός ξέρει πολύ καλύτερα το τι είχαν εξετάσει ή το τι όχι και νομίζω ότι σε άμεσο χρόνο δώσαμε τη λύση που έπρεπε επ΄ ωφελεία του ταμείου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παρακαλώ, και για τους συναδέλφους, να μην κάνουμε ένα διάλογο τέτοιου είδους, να διευκολυνθούμε.
Α. ΓΑΤΟΣ: Επ΄ αυτού θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή το πρόβλημά του ΕΤΕΑ είναι πολύ συγκεκριμένο, μετά και από τις απώλειες που έχει υποστεί, τις οφειλές που πρέπει να αποπληρώσει στο ΤΑΠΙΤ.
Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι εδώ, θα ήταν καλό να μας διευκρινίσει, αλλά ρωτώ και τον Υπουργό μας και τον αναπληρωτή Υπουργό.
Λοιπόν είπε ότι “μιλάμε για αναστολή όχι κατάργηση” και θέλω ακριβώς αν είναι εύκολο να μας αποσαφηνίσετε τι θα γίνει αν ανασταλεί για φέτος η  εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος προκειμένου να μη γίνουν οι δρομολογημένες από την προηγούμενη Κυβέρνηση περικοπές στις συντάξεις, πως θα διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, η ισορροπία αν θέλετε.
Πως θα αποφευχθούν τα μελλοντικά ελλείμματα μετά το πάγωμα ή την κατάργηση της ρήτρας και εάν πράγματι είναι αυτή η απόφασή σας να καταργήσετε τη ρήτρα θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο νομοσχέδιο πότε. Ο κ. Στρατούλης μας είπε ότι “έρχεται το άλλο νομοσχέδιο για τα ΚΕΠΑ” και υποθέτω θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και θα ήθελα να μας πείτε που βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε αυτό το πεδίο.
Κι επειδή μιλάμε για νομοθετικές πρωτοβουλίες ειδικά για τα εργασιακά μετά τη συνάντησή σας κ. Σκουρλέτη με τον Ράιντερ θα ήθελα να ρωτήσω πότε προβλέπετε ότι κλείνει ο κύκλος εν πάση περιπτώσει των διαβουλεύσεων για το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο.
Και επίσης κατά πόσον ισχύει το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ που έλεγε ευρεία διαβούλευση ασφαλώς για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν αυτή η ευρεία διαβούλευση χρειάζεται και ευρύτερο χρόνο ή αν θα τηρήσετε αυτό που μας είχατε πει στην προηγούμενη συνέντευξη για κατάθεση του νομοσχεδίου στα τέλη Μαΐου.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Λοιπόν να πούμε τα ασφαλιστικά, ο κ. Ρωμανιάς δεν είπε τίποτα καινούριο σήμερα, είπε αυτό το οποίο αμέσως μετά τις εκλογές και μέχρι σήμερα έχω ενημερώσει και τους εργατικούς συντάκτες που με ρωτάτε, αλλά και τη Βουλή των Ελλήνων, επανειλημμένα έχω ενημερώσει πως θα γίνει με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, έχω πει ότι είναι με δύο στάδια η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Και κατ΄ επέκταση η μη εφαρμογή των προγραμματισμένων από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ενταγμένων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, μειώσεων των επικουρικών συντάξεων σε δύο δόσεις, που θα αφαιρούσαν από τις τσέπες των ασφαλισμένων 326 εκατομμύρια ευρώ μόνον για το 2015.
Η πρώτη φάση, στην οποία  βρισκόμαστε σήμερα, είναι το πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το πάγωμα συντελέστηκε ακριβώς για το λόγο ότι για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προϋποθέτει την υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει πόση είναι η μείωση που προκύπτει από την εφαρμογή της.
Σας είχα ενημερώσει έγκαιρα από τη δεύτερη μέρα που ανέλαβα το συγκεκριμένο Υπουργικό χαρτοφυλάκιο ότι η υπουργική απόφαση που είχα μπροστά μου οδηγούσε σε μείωση σε δύο δόσεις, η μία 1η Μαρτίου 8% και η δεύτερη 1η Ιουλίου 7% και η εφαρμογή της ρήτρας και η μη υλοποίηση των μειώσεων έγινε δια του παγώματος, διότι δεν υπέγραψα την υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιούνταν η ρήτρα.
Και δεν ενήργησα μόνος μου, σε συνεννόηση με το συνάδελφό μου τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, άρα μέχρι τώρα η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δια της μη υπογραφής από εμένα της υπουργικής απόφασης που απαιτείται για την ενεργοποίησή της είναι παγωμένη γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο δεν έγιναν και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Είχα πει επίσης από την δεύτερη, τρίτη μέρα που ήμουνα στο Υπουργείο, αλλά και μέσα στη Βουλή, ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν θα εφαρμοστεί από αυτή την Κυβέρνηση, είτε δια της ακύρωσής της, είτε δια της αναστολής των διατάξεών της επ΄ αόριστον, διότι έχουν το ίδιο νομικό αποτέλεσμα.
Και πριν ένα μήνα όταν έστειλα τη σχετική διάταξη στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, είχα πει ότι η πρόταση που γίνεται από το Υπουργείο μετά από νομοτεχνική επεξεργασία είναι για αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος επ΄ αόριστον, που αυτό σημαίνει και το λέει και η ρύθμιση την οποία έχουμε στείλει, ότι επανερχόμαστε στις προηγούμενες διατάξεις. Επομένως η αναστολή διαρκείας της εφαρμογής της ρήτρας, είναι τρόπος ακύρωσής τους και μη εφαρμογής της και το έχουμε πει εδώ και τρεις  μήνες, το λέω συνεχώς και χρησιμοποιώ αυτή τη διατύπωση και στις συνομιλίες μου με εργατικούς συντάκτες και στις συνεντεύξεις μου, αλλά κυρίως και στα πρακτικά της Βουλής. Η ουσία είναι να μην εφαρμοστεί. Ο νομικός τρόπος είναι ο πλέον δόκιμος κάθε φορά.
Πρώτον είχαμε πει, έχω τοποθετηθεί και επ’ αυτού δημόσια ότι από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που είναι για τις επικουρικές συντάξεις για όσο χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί, δεύτερον δεν χρωστάει μόνο το ΕΤΕΑ, του χρωστάνε πάρα πολλά ασφαλιστικά Ταμεία και θα βρούμε τον τρόπο να υπάρξει μια διευθέτηση ώστε να έχει τα έσοδά του και τρίτον έχουμε πει ότι επειδή ειδικά το ΕΤΕΑ -το γνωρίζετε όλοι οι εργατικοί συντάκτες- ήταν το μεγαλύτερο θύμα του κουρέματος, δηλαδή έχασε τα περισσότερα, έχασε το ΕΤΑΠ Δημοσιογράφων πάρα πολλά και το ΕΤΑΑ των Μηχανικών, Γιατρών και Δικηγόρων. Ήταν τα τρία βασικά θύματα, χάθηκαν τα περισσότερα χρήματα, κουρεύτηκαν, λεηλατήθηκαν από αυτή τη διαδικασία του καταστροφικού PSI της Κυβέρνησης Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου.
Έχουμε πει ότι θα  συγκροτήσουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Εχουμε, επίσης, πει ότι για απώλειες που έγιναν με το PSI, θα υπάρξει μια σταδιακή αποκατάσταση με τη χρηματοδότηση από αυτό το Ταμείο και ειδικά στο ΕΤΕΑ. Επειδή χάθηκαν από αυτό 2,5 δισ. και έμεινε μόνο 1,2 δισ.  αυτή τη στιγμή από την περιουσία του, είναι αυτονόητο και το έχουμε πει, το έχουμε εξηγήσει ότι θα στηριχθεί από αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης.
Από εκεί και πέρα για να είμαι σαφής και να το κλείνω, το κλειδί για να έχει μέλλον το ασφαλιστικό και για να μην υπάρχουν ταμειακά προβλήματα, είναι ένα: να φύγουμε από τις πολιτικές της λιτότητας και να πάμε σε πολιτικές ανάπτυξης, που ενισχύουν την απασχόληση και ενισχύοντας την απασχόληση, αποκαθιστώντας τις συλλογικές συμβάσεις και τους κατώτατους μισθούς, θα αυξηθούν και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης.
Επομένως αυτά τα δυο πράγματα πάνε πακέτο. Τώρα, ως προς το πότε θα κατατεθεί η ρύθμιση για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η ενημέρωση που έχω από την Κυβέρνηση είναι ότι θα γίνει με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το συνολικό νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Αυτή την ενημέρωση έχω και εγώ και ο Υπουργός μέχρι τώρα.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Παίρνουμε τη σκυτάλη από το Δημήτρη,  από το τελευταίο. Κατ’ αρχήν να σας πω το εξής: όταν εμείς αναφερόμαστε στην έννοια του κοινωνικού διαλόγου, στην πρακτική του κοινωνικού διαλόγου και της διαβούλευσης, δεν το κάνουμε προσχηματικά. Το εννοούμε και θέλουμε να προσδώσουμε σε αυτόν ένα πλήρες και πραγματικό περιεχόμενο.
Γι’ αυτό και δεν εξαντλήθηκε αυτός ο διάλογος μόνο στους επίσημους τριτοβάθμιους  φορείς. Από την επόμενη ημέρα που αναλάβαμε το Υπουργείο, δεκάδες, εκατοντάδες θα έλεγα Σωματεία Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια έχουν συναντηθεί μαζί μας με εμένα προσωπικά, με τους ανθρώπους του Υπουργείου,  ακριβώς διότι θέλουμε να διαλεγόμαστε αδιαμεσολάβητα, απ’ ευθείας και να πιάνουμε το συγκεκριμένο σφυγμό των προβλημάτων κατά κλάδους, κατά επιχειρήσεις, κατά επαγγέλματα.
Θα έλεγε κανείς με ένα τίτλο, «Το Υπουργείο από τότε που υπήρξε η νέα Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική ανοιχτών  θυρών απέναντι στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους». Άρα μιλάμε για έναν πραγματικό, ανοιχτό διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα.
Ουσιαστικά έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της διαβούλευσης. Το ερώτημα που εύλογα τίθεται από εσάς είναι «και πότε σκοπεύετε να το καταθέσετε;», σας λέω ευθέως ότι: το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι διότι αποσκοπούμε προφανώς ενόψει της τελικής πια διαμόρφωσης της συμφωνίας, να αποτελεί ένα σημείο  συμφωνίας το θέμα του νομοσχεδίου.
Αλλά, σημείο συμφωνίας το οποίο θα είναι απολύτως ξεκάθαρο  ως προς το περιεχόμενό του, ότι  θα είναι αυτό το οποίο εμείς έχουμε περιγράψει, σε σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Θα μου πείτε «κι αν δεν;». Θα υπάρξει. Ανεξαρτήτως αν θα περιέχεται  ως  σημείο της συμφωνίας, το νομοσχέδιο  θα προχωρήσει. Και θα προχωρήσει, σύντομα. Ξέρετε γιατί; Διότι εμείς δεν κινούμαστε με βάση μια ιδεοληψία, όπως πολλές φορές διαπιστώνει κανείς ότι διακατέχεται η  πλευρά των δανειστών και το λέω αυτό διότι όλοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά βεβαίως  αφορά ένα μοντέλο σχέσεων, αφορά ένα μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, αφορά το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τον ρόλο των εργαζομένων.
Εμείς,  αξιακά, πολιτικά έχουμε συγκεκριμένες απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αυτές θα υπερασπιστούμε. Βάσει αυτών των εντολών που μας έδωσε ο ελληνικός λαός θα κινηθούμε. Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτά τα ζητήματα. Άρα επείγει να αλλάξει το «τοπίο» στις εργασιακές σχέσεις και το πρώτο βήμα είναι αυτό το νομοσχέδιο, γιατί είναι και πάρα πολλά άλλα που γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν πιάνονται μέσα εκεί.
Επομένως, το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. Ελπίζω, εύχομαι και εκτιμώ πως θα είναι ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που θα υπάρξει με τους δανειστές, αλλά σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται λόγω της πραγματικότητας στους χώρους εργασίας, να γίνει αυτό το νομοσχέδιο νόμος και πράξη.

κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αν κατάλαβα καλά κ. Υπουργέ σε ό,τι αφορά αυτό το νομοσχέδιο που αφορά τις δυο «κόκκινες γραμμές» εργασιακό – ασφαλιστικό, το θέσατε υπόψη των εκπροσώπων των δανειστών, του Eurogroup, φαίνεται να είναι μέρος της συμφωνίας δεν προχωράτε αύριο το πρωί στην κατάθεση γιατί πρώτα πρέπει να είναι  μέρος της συμφωνίας και αν δεν το δεχτούν τότε προχωράτε.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και αν το δεχτούν, πάλι προχωράμε. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε.
κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Θέλω να θέσω δυο συγκεκριμένα ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα και θα ήθελα από τον κ. Στρατούλη απάντηση,  αφορά δημοσιεύματα… είναι αλήθεια ότι δόθηκαν λάθος στοιχεία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε εκπρόσωπους των θεσμών; Λάθος στοιχεία για το ασφαλιστικό; Εάν ναι, θα ήθελα να μας πείτε ποια ήταν τα λάθος στοιχεία που δόθηκαν. Τα στοιχεία τα δικά σας είναι αλήθεια ότι τα ζήτησε το Γερμανικό Κοινοβούλιο; Και τι έγινε;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να κάνει και κανείς άλλος καμία ερώτηση!
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Θα σας πω. Κατ’ αρχήν το πόσο είναι οι συντάξεις στην Ελλάδα. Με κατεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας υπολογίζονταν χωρίς να αφαιρούνται οι μειώσεις οι οποίες έγιναν μέσα στα πέντε μνημονιακά χρόνια.
κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Δηλαδή το 2014 στέλναμε στοιχεία…
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Για 1.100 περίπου η μέση σύνταξη στην Ελλάδα.
κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Το 2010 και το 2009;
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ναι, δίνονταν στοιχεία χωρίς να έχουν αφαιρεθεί από τις συντάξεις οι μειώσεις οι οποίες έγιναν τα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου.
κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Σα να μη μεσολάβησε τίποτε.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ναι. Το οποίο προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στο Υπουργείο. Αυτό ήταν με πολιτική κατεύθυνση, δεν έχει ευθύνη η ΗΔΙΚΑ ή οι μηχανογραφικές εφαρμογές, είναι το τι δινόταν από εδώ, ως κατεύθυνση.
κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Άρα είναι τα στοιχεία που θα μπορούσε κάποιος να δώσει  και το 2009 – 2010 πριν τις περικοπές.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω είναι πάρα πολύ σαφές. Από εκεί και πέρα εμείς σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΗΛΙΟΣ είπαμε πρώτον αυτά να αφαιρούνται, που θεωρούσαμε αυτονόητο και δεύτερον ότι δεν πρέπει να μπλέκουμε τα προνοιακά επιδόματα με τις συντάξεις και να μην προστίθενται και όταν δίνουμε στοιχεία, να δίνουμε στοιχεία για το πόσο είναι ο μέσος όρος των συντάξεων. Χωρίς να εμπλέκονται με προνοιακά επιδόματα ή άλλα.
Στο γερμανικό Κοινοβούλιο στείλαμε σαν  Υπουργείο τα στοιχεία γιατί μας τα ζήτησε η Ελληνική Πρεσβεία κατόπιν αιτήματος της επιστημονικής Επιτροπής της γερμανικής Βουλής διότι το κλίμα που υπήρχε μέχρι πριν από 20 μέρες πριν στείλουμε την επιστολή, ήταν ότι στην Ελλάδα είναι προνομιακά μεγάλες οι συντάξεις. Ισχυρισμό, τον οποίο επανέλαβε από ό,τι έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές και ο κ. Τόμσεν. Και με αυτή την έννοια είπαμε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια και δεν στείλαμε μια επιστολή μόνο δια της διπλωματικής οδού, στείλαμε μια επιστολή την οποία κοινοποιήσαμε και στην κοινή γνώμη και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Ζήτησε δηλαδή το γερμανικό Κοινοβούλιο στοιχεία από εσάς;
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η Επιστημονική Επιτροπή της γερμανικής Βουλής τα ζήτησε από την Ελληνική Πρεσβεία με τον σωστό τρόπο. Η ελληνική Πρεσβεία μας τα ζήτησε και τα στείλαμε.
κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Από τα 1.100 που λέγαμε πόσα είναι τελικά;
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: 665 €, 664,80 είναι η μέση κύρια σύνταξη και 168 € είναι η μέση επικουρική σύνταξη. Νομίζω σας τα έδωσα, είναι επιστολή την οποία έδωσα στη δημοσιότητα και θα υπάρξουν οι αναπροσαρμογές και στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ το οποίο εκδίδει η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να αποτυπώνεται το πραγματικό μέγεθος των συντάξεων σήμερα στη χώρα μας και όχι το εικονικό μέρος.
Μ. ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ: Κύριε Υπουργέ, όπως είναι γνωστό έχουμε αποδεχτεί την αύξηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας, έχουμε κάνει ένα μίνι συμβιβασμό σε αυτό το θέμα και οι δανειστές δεν έχουν αποδεχτεί την αντιπρότασή μας να αυξηθούν τα όρια από το 2025 γιατί μετά το 2025 δεν υπάρχει και κανείς, έχουν φύγει όλοι από το σύστημα το ασφαλιστικό αυτοί που συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 62.
Εκεί τι ακριβώς πρέπει να περιμένουμε; Δηλαδή θα επικρατήσουν κάποιες αξιώσεις; Θα τις αποδεχτούμε; Οι δανειστές θέλουν να αρχίσει από τώρα, από το ’15, από το ’16 η αύξηση των ορίων. Εμείς που θα βάλουμε εκεί την κόκκινη γραμμή μας;
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εμείς έχουμε δυο επίπεδα παρέμβασης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτον έχουμε πει από την αρχή, είτε μας το έβαζαν είτε δεν μας το έβαζαν οι θεσμοί, ότι ακραίες καταστάσεις που δημιουργούνται από εθελούσιες εξόδους σε συστημικές ή άλλες Τράπεζες σε ιδιωτικοποιημένες πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με τις λεγόμενες εθελούσιες που στην πράξη δεν είναι και τόσο εθελούσιες,- αφού με το μαχαίρι στο λαιμό τις αποδέχονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν την κανονική απόλυση,- τέτοιες καταστάσεις θα τις αντιμετωπίσουμε.
Γιατί πρώτα απ’ όλα είπαμε ότι δημιουργούν μαύρες τρύπες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Ωφελούνται οι επιχειρήσεις και χάνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Μάλιστα από ό,τι γνωρίζετε έχω στείλει εδώ και πολύ καιρό, εδώ και ένα μήνα επιστολή στον κ. Βαρουφάκη, τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να προκηρύξει και να αναθέσει τις ειδικές οικονομικές μελέτες (όχι αναλογιστικές, ειδικές οικονομικές μελέτες) που προβλέπει ο νόμος για την περίπτωση τέτοιων εθελουσίων εξόδων που δημιουργούν ελλείμματα στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Ήδη ο κ. Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στη μία από τις τρεις περιπτώσεις την οποία του ζήτησα για την τελευταία εθελούσια του 2014 και εκκρεμούν άλλα δυο αιτήματα, που πολιτικά μου έχει πει ότι θα προβεί σε αυτή την προκήρυξη και την ανάθεση να γίνουν αυτές οι ειδικές οικονομικές μελέτες, να καταλογιστούν ποιες είναι οι απώλειες οι ασφαλιστικών ταμείων και να αναζητηθούν.
Δεύτερον, όσον αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εμείς είπαμε με πολύ καθαρό τρόπο, δηλαδή αυτοί που μας εκπροσωπούσαν, γιατί ούτε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης ούτε εγώ είδαμε τους θεσμούς, τους είδαν τεχνοκράτες από το Υπουργείο μας- ότι εμείς σε καμία περίπτωση ως Κυβέρνηση δεν θα θίξουμε ώριμα, κατοχυρωμένα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Και έχουμε ετοιμάσει και γνωμοδότηση, νομικο-πολιτική γνωμοδότηση, όταν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, νομίζω από σήμερα στο Brussels Group  και εφόσον  ξανατεθεί αυτό το θέμα, με την οποία επικαλούμαστε νομολογία συνταγματικού Δικαστηρίου της ίδια της Γερμανίας, συνταγματικών Δικαστηρίων της Πορτογαλίας, της Λετονίας, εκτός από νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη χώρα μας, επικαλούμαστε νομολογία ότι δεν μπορεί να θίξεις τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Και με βάση αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Μ. ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ: Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε αύξηση των ορίων από το 2017 και μετά.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Το πρώτο e-mail. Δυστυχώς το δεύτερο e-mail προέβλεπε ότι όλα πάνε στα 62 και 67, γιατί υπήρξε και δεύτερο e-mail, αν το γνωρίζετε.
Μ. ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ: Να το δώσετε στη δημοσιότητα. Θεωρείτε ότι είναι κέρδος, ότι είναι δίκαιο αν πάμε πιο κάτω, δηλαδή αν ξεκινήσουμε από το ’16, από το ’15; Γιατί έως και το ’17 δεν το δέχτηκαν οι θεσμοί, η τρόικα.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Είναι όμως αλήθεια αυτό που λέτε και θέλω να το υπογραμμίσω ότι οι δανειστές της χώρας, στις μέχρι τώρα συναντήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία ξεκίναγαν, ούτε   καν από το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο πρώτο e-mail όπως γνωρίζετε δεν το είχαν αποδεχτεί, ξεκινάνε από τη δική τους αρχική απαίτηση εδώ και τώρα να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Από αυτή την απαίτηση ξεκινούν: όλες, εδώ και τώρα! Χωρίς σεβασμό θεμελιωμένων δικαιωμάτων, κατοχυρωμένων, ώριμων και τα λοιπά.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να δώσουμε μια προτεραιότητα σε ερωτήσεις για το αντικείμενο και μετά να επανέλθουμε για να  δημιουργήσουμε μια «ποικιλία» και να ξεκουραστεί λίγο και ο κ. Στρατούλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια τελευταία ερώτηση για το θέμα αυτό γιατί νομίζω μας αφοράς όλους το θέμα της ασφάλισης; Θέλω να ζητήσω ένα σχόλιο από εσάς κ. Στρατούλη διότι βγήκε σήμερα το πρωί ο κ. Μητρόπουλος και είπε ότι «είτε ανασταλεί, είτε καταργηθεί η ρήτρα, μειώσεις στις συντάξεις θα υπάρχουν». Αυτό είπε επί λέξει.
Και όταν βγαίνει ένας βουλευτής της Κυβέρνησης και λέει κάτι τέτοιο και μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος ασχολείται και με τα ασφαλιστικά, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι απαντάτε εσείς σε αυτό.
Και θα ήθελα να ρωτήσω και τον κ. Καψάλη αν υπάρχει κάποιος αριθμός των ανασφάλιστων στη χώρα μας. Συγκεκριμένος αριθμός.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο κ. Μητρόπουλος υποπτεύομαι, εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις,  είπε κάτι το οποίο το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Ότι υπάρχει ανάγκη το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο. Αυτό  που σας   είπε πριν,  με πολύ σαφήνεια ότι  προετοιμάζουμε,  ο Δημήτρης Στρατούλης. Η  διαμόρφωση μιας ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Περί αυτού πρόκειται.
Αν αφήσουμε τα πράγματα έτσι,  με δεδομένα τα μέτρα που έχουν υπάρξει, το PSI και τα προβλήματα που προκύπτουν από τα πολύ μεγάλα ποσοστά της εισφοροδιαφυγής, της ανεργίας και όλων αυτών,  προφανώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να «σταθεί» το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτή ήταν η έννοια, όπως την καταλαβαίνω εγώ, της δήλωσης του κ. Μητρόπουλου.
Άρα, ισχύει αυτό που σας είπε πριν ο κ. Στρατούλης, ότι εμείς επεξεργαζόμαστε μια τέτοια πρόταση ανεξαρτήτως των συζητήσεων με τους θεσμούς και τα διάφορα επιτελεία. Εμείς, περί το φθινόπωρο, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια νέα πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα η οποία, βεβαίως, θα στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, θα έχει βαθύτατα κοινωνικό χαρακτήρα, θα έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα, θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα βάζει και το θέμα  και νέων πόρων. Διότι είναι και ζήτημα νέων κοινωνικών πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά αφήστε μας και θα αγιάσουμε! Θα το δείτε το φθινόπωρο.
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω ότι το έκανε πάρα πολύ σαφές ο Υπουργός, σαφέστερο δεν γίνεται. Δεν θέλετε από εμένα απάντηση. Εμείς, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός και οι προγραμματικές μας δηλώσεις και ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και εγώ που έχουμε την ευθύνη εδώ στο Υπουργείο, νέες μειώσεις συντάξεων δεν θα κάνουμε και γι’ αυτό εκτός όλων των άλλων που κάνουμε αυτό το διάστημα θα πάμε και σε αυτή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με κριτήριο την ενίσχυση του δημόσιου αναδιανεμητικού καθολικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα του.
Και να ξέρετε ότι και στους θεσμούς όσον αφορά το ασφαλιστικό παρ’ ότι λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις, έχουμε υποβάλλει έχουμε καταθέσει το ποιες είναι οι αλλαγές που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, χρονολογημένες, κοστολογημένες απόλυτα, πως, με τι και με ποιους πόρους.
Και έχουμε πει ότι από τις αρχές του φθινοπώρου θα παρουσιάσουμε αυτή την πρόταση που είπε ο Υπουργός Εργασίας και ότι θα μπούμε σε εθνικό διάλογο με συνδικάτα, με επιστημονικούς φορείς για να δούμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για το ασφαλιστικό. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο τα κάνουμε όλα αυτά, γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Θέλουμε να θωρακίσουμε δηλαδή την κοινωνική ασφάλιση και να την ενισχύσουμε.
Α. ΚΑΨΑΛΗΣ: Συζητάμε για μια γενναία μεταρρύθμιση του ζητήματος της κοινωνικής ασφάλισης και αυτό προϋποθέτει βεβαίως προηγουμένως ή παράλληλα και κάποια πολύ στοχευμένα βήματα και κάποιους πολύ συγκεκριμένους στόχους. Ένας από αυτούς είναι η ασφαλιστική συνείδηση.
Πολύ πρόσφατες μελέτες αρχές του ’15 καταγράφουν ως έναν από τους κυριότερους παράγοντες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος την εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης, κυρίως  στις νέες γενιές, στους νεώτερους εργαζόμενους, ιδίως μέσα στο περιβάλλον της ύφεσης και της κρίσης.
Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή τη στιγμή,– να το πω σχηματικά γιατί μας αρέσουν και τα νούμερα,-  ένας νέος κάτω των 40 ετών ή κάτω των 35 ετών δεν έχει πολύ σοβαρά κίνητρα να διεκδικήσει από τον εργοδότη του ένσημα και κοινωνική ασφάλιση. Αυτή τη στιγμή η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας είναι σε τέτοια έκταση και σε τέτοιο βάθος που θα δυναμίτιζε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, κατά την άποψή μου.
Δύο  εκατομμύρια περίπου είναι οι ανασφάλιστοι, αλλά μαζί με αυτά θα έπρεπε να προσθέσουμε και κάποια άλλα νούμερα, κάποια άλλα εκατομμύρια. Υπάρχουν  περίπου 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι οι οποίοι είναι εν όλω ή εν μέρει απλήρωτοι από 4 έως 15 μήνες, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι στα όρια της εγκατάλειψης είτε σε προπτωχευτική διαδικασία, είτε σε πτώχευση, είτε σε πραγματική εγκατάλειψη, δηλαδή ο εργοδότης εξαφανίζεται την Παρασκευή και τη Δευτέρα δεν βρίσκεις ούτε μηχανήματα να κατασχέσεις.
Έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό αδήλωτης εργασίας το οποίο βεβαίως πλασματικά, πρέπει να το τονίσουμε αυτό, στατιστικά έχει μειωθεί και θα ήθελα να είμαι πολύ συγκεκριμένος σε αυτό, για να καταλαβαίνουμε για ποιο μέγεθος καταστροφής μιλάμε.
Ενώ με τα επίσημα στοιχεία, τον Φλεβάρη του 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν το 40,4% δηλαδή ο εντοπισμός επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούσαν έστω κι έναν ανασφάλιστο, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία αυτό έχει πέσει στο 14-15%.
Τι συμβαίνει; Με τα μεγάλα πρόστιμα τα οποία βεβαίως είναι υπό εξέταση, αυτό που  πετύχαμε είναι τη μεταφορά από την πλήρως αδήλωτη εργασία, την πλήρως ανασφάλιστη εργασία σε όλες τις άλλες παραβατικές μορφές αθέμιτης επιλογής μιας ευέλικτης μορφής  απασχόλησης ή ακόμη και μειωμένων ωραρίων. Εδώ έχουμε ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και πρέπει να το αναδείξουμε, δεν ξέρω αν είναι γνωστό. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε γνωμοδότηση συγκεκριμένης ομάδας ευρωβουλευτών, με συντονίστρια την Κωνσταντίνα Κούνεβα και έχει δεσμευτεί ότι θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια αναθεώρηση του ορισμού της αδήλωτης εργασίας, σε επίπεδο κοινοτικό.
Θα έλεγε κανείς ότι αυτή η έκθεση, αυτή η προσπάθεια που θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της αδήλωτης εργασίας, είναι ό,τι πρέπει για τη δική μας περίπτωση. Διότι διευρύνει το πεδίο έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι μορφές πλημμελώς δηλωμένης εργασίας (ψευτοαπασχόληση), μερικώς δηλωμένης εργασίας και ούτω καθ’ εξής.
Με αυτά τα δεδομένα το εύρος της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα και το εύρος της παραβατικότητας, είναι τεράστιο. Τόσο μεγάλο, που αφ’ ενός μεν είναι δύσκολο να υπολογιστεί με σαφήνεια αλλά θα το κάνουμε αυτό, και δεύτερον δεν μπορεί να συζητά κανείς για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με τέτοιου είδους ποσοστά ανεργίας, με τέτοια ποσοστά παραβατικότητας και με τέτοια εγκατάλειψη επιχειρήσεων.
Άρα και σε σχέση με τα νούμερα, αυτή η τριμερής Επιτροπή διαβούλευσης η μόνιμη και κυρίως η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα έχει και το καθήκον να ποσοτικοποιεί ανά πάσα στιγμή και να μετράει σε πραγματικό χρόνο όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και να εκτιμά σε συγκεκριμένα νούμερα τα οφέλη στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο  Ντουμπρόβνικ πρόσφατα και τελειώνω με αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής για θέματα αδήλωτης εργασίας στην οποία είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε εκ μέρους του Υπουργείου, εκείνο που μας εντυπωσίασε, εκείνο που εντυπωσίασε την ελληνική αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων ήταν και ένα τηλεοπτικό σποτ από την ισπανική Κυβέρνηση, που δεν έχει και πολύ μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, από την  ελληνική περίπτωση.
Ένα σποτ τηλεοπτικό, που κατέληγε και σε συγκεκριμένα νούμερα και έλεγε ότι από την επιτυχία της καμπάνιας ενάντια στην παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και από τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτή την καμπάνια, εξοικονομήθηκαν για το προηγούμενο χρόνο «τόσα» εκατομμύρια ευρώ και δι’ αυτών των εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίστηκαν «τόσες» χιλιάδες συντάξεις. Το νούμερο ήταν τρομακτικό.
Από την επιπλέον συμμόρφωση στη νομιμότητα στην αγορά εργασίας για το 2014 -αν δεν θυμάμαι λάθος- εξασφαλίστηκαν επιπλέον 620.000 συντάξεις για την Ισπανία. Άρα νομίζω ότι η πρόκληση είναι μπροστά μας. Μπορεί εμείς να έχουμε την ανησυχία και δεν σας κρύβω ότι κι εγώ είμαι ανήσυχος, γιατί κάνουμε αυτά τα πράγματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε και κανένα περιθώριο να αποτύχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: μας είπατε προηγουμένως τόσο εσείς κ. Στρατούλη, όσο και ο κ. Σκουρλέτης ότι δεν
πρόκειται να υπάρξει καμία παρέμβαση στο ύψος των συντάξεων. Θέλω να ρωτήσω: στον επικείμενο διάλογο, στην επικείμενη πρότασή σας θα μπορούσε να βασιστεί αυτή η πρόταση μόνο σε διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις ή σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και μια ομογενοποίηση των παροχών και των προϋποθέσεων ασφάλισης; Δηλαδή θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο εσωτερικό του συστήματος είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω κατά περίπτωση.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Έχουμε πει ότι εμείς –και το έχουμε πει από την αρχή- είμαστε ανοιχτοί στο θέμα των ενοποιήσεων με τέσσερις προϋποθέσεις.

Πρώτον ότι θα προϋπάρξει μια ποιοτική αξιολόγηση των ενοποιήσεων που έγιναν μέχρι σήμερα, να δούμε αν απέδωσαν, τι απέδωσαν, τι έγινε σωστό και τι έγινε λάθος. Το δεύτερο να προηγηθούν αξιόπιστες και φερέγγυες αναλογιστικές μελέτες, το τρίτο να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με τα Συνδικάτα των εργαζομένων, με τους ασφαλισμένους, με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς και το τέταρτο ότι εάν προκύψει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ενοποιήσεις, θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γίνεται ενοποίηση των παροχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Με βάση αυτές τις σταθερές προχωρούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε κ. Υπουργέ προηγουμένως ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν οριστικά λύση στα τεχνικά κλιμάκια; Εάν ναι, περιμένετε να υπάρξει λύση από τη Σύνοδο Κορυφής; Και αν όχι, έχετε Plan B;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λέω,  καθώς ολοκληρώνουν τα τεχνικά κλιμάκια. Δηλαδή τώρα αυτή τη στιγμή τι κάνουν; Ο καθένας κωδικοποιεί τις προτάσεις του. Έχουν φτάσει σε ένα σημείο που έχουν γίνει βήματα σύγκλισης, έχουμε πλησιάσει αλλά είναι η στιγμή που πλέον η υπόθεση περνάει στις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες τελικά θα αποτυπώσουν και τη συμφωνία, εάν και εφόσον υπάρξει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αντικειμενικά, έτσι κι αλλιώς ο χρόνος πιέζει. Τα προβλήματα τα γνωρίζετε ποια είναι, άρα επιβάλλεται να υπάρξει συμφωνία. Δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να είναι στο διηνεκές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου αρχικά)… υπάρχει υποχώρηση από τους Ευρωπαίους;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα δείξει. Δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή ξέρετε να κάνουμε εκτιμήσεις του ενός ή του άλλου χαρακτήρα, να μιλάμε για εκδοχές. Τα πράγματα πια έχουν μπει στην τελική τους ευθεία. Εμείς γνωρίζουμε τι είναι  βαθιά χαραγμένο από τη δική μας πλευρά, ως «κόκκινη γραμμή» και δεν είναι βέβαια μόνο αυτά. Ξέρετε ότι η τοποθέτηση της Κυβέρνησης αφορά και τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων, την ανάγκη η συμφωνία να συνδέεται με μια σοβαρή πια πρόταση αναδιάρθρωσης και αντιμετώπισης του θέματος του χρέους. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε ρήξη;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αν βλέπω ρήξη; Εγώ βλέπω ότι έχουν γίνει βήματα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει αυτός ο έντιμος και προωθητικός συμβιβασμός, πολιτικός συμβιβασμός θα έλεγα με βάση και τα όσα σας είπα πριν και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κάποιες άλλες ερωτήσεις επί του θέματος υπάρχουν; Νομίζω τελειώσαμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image