Τέλος τα «µπλοκάκια» στην περίπτωση που αυτά υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας

Συνέντευξη έδωσε η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα για τα μπλοκάκια.


Ερώτηση δημοσιογράφου:
Ασχέτως της  λύσης που θα δοθεί για τα «µπλοκάκια» στο ασφαλιστικό, προτίθεστε να βάλετε ένα τέρμα σε αυτή την υποκρυπτόμενη σχέση εργασίας;

Απάντηση:  Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που µεταµφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο συνιστά µια παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία εις βάρος των εργαζομένων. Στον νέο ασφαλιστικό νόμο αποτυπώθηκε κανονιστικά η προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών που φέρει αυτή η απαράδεκτη µορφή απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.  Το ζήτημα όμως είναι πρωτίστως  εργασιακό.  Ήδη η Επιθεώρηση Εργασίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρέμβασης  που ασκεί στην αγορά εργασίας, διαπιστώνει µετά από καταγγελίες τις περιπτώσεις απόκρυψης µισθωτής εργασίας επιβάλλοντας ανάλογες κυρώσεις.

Εξάλλου στο εξής, µέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ, θα µπορούν να εντοπίζονται «µπλοκάκια» που υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας και να επιβάλλεται η νομιμότητα.  Εκτιμώ ότι µέσα από τη συνολική προσέγγιση του προβλήματος που επιχειρούμε, παρ’ όλες τις ελλείψεις µας, θα κατορθώσουµε τελικά να περιορίσουµε ουσιαστικά αυτή την καταχρηστική µορφή απασχόλησης που έχει εξαπλωθεί και να εγγυηθούμε τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image