Την Κυριακή η ψήφιση του ασφαλιστικού – σήμερα και αύριο “σίγαση” των Μέσων Ενημέρωσης αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ. Συμμετέχουν έστω και άθελα στην μείωση της ενημέρωσης και των αντιδράσεων

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου αρχίζει και τη νύχτα της Κυριακής 8/5 αποφασίσθηκε αιφνιδίως να εισαχθεί και ψηφιστεί το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση της κυβέρνησης και τη θετική ψήφο των εκπροσώπων της δικομματικής πλειοψηφίας πριν από λίγο στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές (Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων) αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, με την διαδικασία δεύτερης ανάγνωσης του σχεδίου νόμου. Στη σημερινή συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα το απόγευμα, η συζήτηση επικεντρώνεται επί των άρθρων. Κατά την έναρξή της, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αφού παρουσίασε έγγραφο με μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις (που θα δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια της ημέρας), κατέθεσε και αναλογιστικές μελέτες επί των οποίων, όπως υποστήριξε, βασίζονται οι κυβερνητικές προτάσεις.

Τελευταία στιγμή θα κριθεί το αφορολόγητο όριο

«Ακονίζουν» νέο μαχαίρι στο αφορολόγητο ενώ το νομοσχέδιο οδεύει για ψήφιση την Κυριακή. Πιθανή η κατάθεση διορθωτικής τροπολογίας ακόμα και αύριο για όριο χαμηλότερο των 9.100 ευρώ για όσους φορολογούμενους δεν έχουν παιδιά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογίας για το ύψος του αφορολογήτου αφήνουν κυβερνητικές πηγές, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Το ύψος του αφορολογήτου εξακολουθεί να αποτελεί γκρίζα ζώνη στην επιχειρούμενη συμφωνία με τους δανειστές για το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση φέρεται να έχει επεξεργαστεί συμβιβαστικές λύσεις.

Οι διατάξεις οι οποίες αποτυπώνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπουν μείωση του αφορολογήτου στα 9.100 ευρώ (από 9.500 ευρώ σήμερα) με ψαλίδισμα της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ.

Η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί τους δανειστές, κυρίως την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο είχε κατεβάσει στη διαπραγμάτευση, πρόταση εναλλακτικής κλίμακας φορολόγησης με καθήλωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των διαφορών η πλευρά της Κομισιόν είχε προκρίνει τη σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ έως το 2018, πρόταση την οποία όμως είχε απορρίψει η κυβέρνηση.

Στο συμβιβαστικό σενάριο το οποίο έχει κυκλοφορήσει το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ διατηρούν μόνο όσοι έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Για φορολογούμενους (μισθωτοί –συνταξιούχοι και αγρότες οι οποίοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες) με λιγότερα ή καθόλου παιδιά, το αφορολόγητο συρρικνώνεται στην περιοχή των 8.800-8.900 ευρώ ή σε ένα διαφορετικό σενάριο ακόμα και στα 8.182 ευρώ.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης πάντως, πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έδιναν ξεκάθαρη εικόνα για το εάν θα κατατεθεί τροπολογία η οποία θα προβλέπει νέα συρρίκνωση του αφορολογήτου. Άλλη πηγή, όμως, νωρίτερα θεωρούσε δεδομένη την κατάθεση διορθωτικής διάταξης με συρρίκνωση του αφορολογήτου για άγαμους και όσους δεν έχουν παιδιά στα 8.800 ευρώ και μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να γίνει την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες με συντελεστές:

· 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

· 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

· 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

· 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ο φόρος που προκύπτει με τη εφαρμογή της κλίμακας αυτής, μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις ή αγροτικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της έκπτωσης φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος.

Στο φόρο εισοδήματος ο οποίος προκύπτει με βάση την κλίμακα, έρχεται να προστεθεί και το «καπέλο» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με οριακούς συντελεστές ανά κλιμάκιο εισοδήματος:

· 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

· 2,2% για εισόδημα από 12.001έως 20.000 ευρώ

· 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ

· 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ

· 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ

· 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ

· 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως την έκπτωση φόρου και το έμμεσο αφορολόγητο των (με τα σημερινά δεδομένα) 9.100 ευρώ.

Πηγή: http://www.euro2day.gr

Νέα 48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ προανήγγειλε η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ, τις ημέρες που θα συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

«Μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με 48ωρη απεργία από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου 2016 έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου & Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμιά εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία:

• Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.

• Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Η ΠΟΕΣΥ πέρα από την αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο-καρμανιόλα, που εξανεμίζει όχι μόνο τα ασφαλιστικά αλλά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, εκφράζει και τη δυσαρέσκειά της για την ασυνέπεια του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα δεχθεί αντιπροσωπεία της πριν από την κατάθεση, προκειμένου να συζητήσει με το δημοσιογραφικό κόσμο για το ασφαλιστικό.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του, την αξιοπρέπειά του και την ελευθεροτυπία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Η οριστική υποταγή της κυβέρνησης στους δανειστές και στη διαπλοκή, βάζει τίτλους τέλους στην ελεύθερη ενημέρωση, στη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Με το νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου να ψηφίζεται άρον-άρον την Κυριακή, 8 Μαΐου η κυβερνητική πλειοψηφία Τσίπρα-Καμμένου μαζί με άλλες κοινοβουλευτικές παρουσίες, που τους στηρίζουν αλά καρτ, βάζει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε 48ωρη απεργία από κοινού με την ΠΟΕΣΥ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, από τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 6 Μαΐου 2016 έως τις 6 π.μ. της Κυριακής, 8 Μαΐου 2016.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στη διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) την Κυριακή, 8 Μαΐου 2016 στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.
Η απεργία αφορά τους δημοσιογράφους  που εργάζονται:

  • Σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Στην ΕΡΤ, στο ΑΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου.

Διεκδικούμε:

  • την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.
  • κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.
  • συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της απεργίας η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ θα επιτρέψουν:

  • Τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
  • Τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για αναρτήσεις απεργιακών θεμάτων τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.
Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία, ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό και από τους συναδέλφους, που καλύπτουν τα εργατικά θέματα.
Οι δημοσιογράφοι, που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στην απεργιακή επιτροπή της Ένωσης εκ των προτέρων, από τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
coronovirus_eges