Τι ακριβώς σημαίνει το αίτημα για “Διετή συμφωνία” με την Ευρώπη, χωρίς το ΔΝΤ, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση με πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί στους πιστωτές;

Tρίτο πακέτο, με νέο δάνειο και conditionalities, δηλαδή, αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις,  σημαίνει το αίτημα Τσίπρα για διετή συμφωνία με τον ESM (Εuropean Stability Mechanism) – ένα αίτημα, που τελικά δεν έλαβε το  «πράσινο φως» του Eurogroup όμως αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση λειτουργώντας υπό πίεση που θα αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα αναγκάζεται να κάνει διαπραγματευτικές κινήσεις με αβέβαιη αποτελεσματικότητα ΓΙΑ ΕΜΑΣ αλλά ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ και παρ’ όλα αυτά συνηεχίζει να επιμένει στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με “εικονικό” ερώτημα που το μόνο που έως τώρα έχει καταφέρει είναι να διχάσει τους Έλληνες Πολίτες που ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ πρέπει να είναι ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Η διετής συμφωνία που ζητά η Ελλάδα, με βάση το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορεί να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ, η τελική όμως ή όχι συμμετοχή του Ταμείου συνιστά θέμα πολιτικής απόφασης. Τον ισχυρότερο ρόλο στις αποφάσεις του ESM έχει η Γερμανία η οποία έχει ποσοστό 27,6% στο Μηχανισμό – ποσοστό το οποίο συνιστά blocking minority, δηλαδή αναστέλουσα μειοψηφία.

Στην επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρωθυπουργός επικαλείται τα άρθρα 2, 12, 13 και 16 του καταστατικού του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Tα συγκεκριμένα άρθρα προβλέπουν ότι το αίτημα πρέπει να αξιολογηθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τόσο ως προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας όσο και από τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ «εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό η εν λόγω εκτίμηση μπορεί να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ».

Εάν εκδοθεί απόφαση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα πρέπει να διαπραγματευθούν με το ενδιαφερόμενο μέλος Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding, σύμφωνα με το άρθρο 13), στο οποίο θα περιγράφονται οι όροι της οικονομικής στήριξης. Η εν λόγω συμφωνία, με τους όρους της οικονομικής στήριξης, υπογράφεται από την Κομισιόν εξ ονόματος του ESM, ενώ επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αναλαμβάνει την παρακολούθηση τήρησης των όρων του προγράμματος.

Αναλυτικά, τα επίμαχα άρθρα του καταστατικού του  ESM προβλέπουν:

ΑΡΘΡΟ 12 Αρχές

Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.

2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 19, η στήριξη σταθερότητας του ΕΜΣ μπορεί να παρέχεται με τα μέσα που προβλέπονται στα άρθρα 14 έως 18.

3. Από 1ης Ιανουαρίου 2013, σε όλα τα νέα κρατικά χρεόγραφα της ζώνης του ευρώ με προθεσμία λήξης άνω του έτους θα περιλαμβάνονται ρήτρες συλλογικής δράσης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οι νομικές τους συνέπειες είναι απαράλλακτες.

ΑΡΘΡΟ 13 Διαδικασία για τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας

1. Μέλος του ΕΜΣ μπορεί να ζητήσει στήριξη σταθερότητας με αίτηση προς τον πρόεδρο του συμβουλίου διοικητών. Η εν λόγω αίτηση αναφέρει τα μέσα χρηματοπιστωτικής συνδρομής που πρέπει να εξεταστούν. Με την παραλαβή της αίτησης, ο πρόεδρος του συμβουλίου διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τα ακόλουθα:

α) να εκτιμήσει την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της ή των κρατών μελών της, εκτός εάν η ΕΚΤ έχει ήδη υποβάλει σχετική ανάλυση βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2,
β) να εκτιμήσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό, η εν λόγω εκτίμηση αναμένεται να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ,
γ) να εκτιμήσει τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του συγκεκριμένου
μέλους του ΕΜΣ

2. Βάσει της αίτησης του κράτους μέλους του ΕΜΣ και της κατά την παράγραφο 1 εκτίμησης, το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει, κατ’ αρχήν, στήριξη σταθερότητας στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ με τη μορφή διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

3. Εάν εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση. Το ΜΚ συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που προβλέπονται στη ΣΛΕΕ, ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ.

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το ΜΚ εξ ονόματος του ΕΜΣ, υπό τον όρο της προηγούμενης τήρησης των προϋποθέσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 και της προηγούμενης έγκρισης από το συμβούλιο διοικητών.

5. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τη συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι χρηματοοικονομικές πτυχές της στήριξης σταθερότητας που πρόκειται να χορηγηθεί και, κατά περίπτωση, την εκταμίευση της πρώτης δόσης της συνδρομής.

6. Ο ΕΜΣ θεσπίζει κατάλληλο σύστημα προειδοποίησης για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνει εγκαίρως οποιεσδήποτε αποπληρωμές οφείλει το μέλος του ΕΜΣ στο πλαίσιο της στήριξης σταθερότητας.

7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

ΑΡΘΡΟ 16 Δανειοδότηση

1. Το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει χρηματοπιστωτική συνδρομή με τη μορφή δανείου σε μέλος του ΕΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο 12.

2. Οι όροι που συνδέονται με τα δάνεια ΕΜΣ περιέχονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που παρουσιάζεται αναλυτικά στο ΜΚ, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3.

3. Οι χρηματοοικονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις κάθε δανείου ΕΜΣ καθορίζονται σε συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, που πρέπει να υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο.

4. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τις αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των δανείων ΕΜΣ.

5. Το συμβούλιο διευθυντών αποφασίζει με αμοιβαία συμφωνία, βάσει πρότασης του διευθύνοντος συμβούλου και αφού λάβει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7, την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έπονται της πρώτης δόσης.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image