Τι αλλάζει από τον Ιούνιο με τη νέα παρακράτηση φόρου και εισφοράς για μισθωτούς και συνταξιουχους

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τους φτωχούς φτωχότερους κάνει πάλι η κυβέρνηση, καθώς προτού καν πληρώσουν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου του 2016 οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα νιώσουν από τη μισθοδοσία του Ιουνίου τι τους περιμένει με τις νέες αλλαγές στη φορολογία.

Πρόγευση όσων θα επακολουθήσουν πρόκειται να πάρουν οι μισθοσυντήρητοι από την αύξηση στην παρακράτηση φόρου αμέσως μόλις ψηφιστεί η νέα φορολογική κλίμακα, μετά το Πάσχα. Η μηνιαία παρακράτηση για περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους θα αλλάξει, ενώ οι περισσότεροι θα φορτωθούν και με ένα αναδρομικό «χρέος».

Η αλλαγή είναι διπλή:

α) Η παρακράτηση με τη νέα φορολογική κλίμακα θα γίνει σε εισοδήματα από μόλις 650 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα (με βάση το νέο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ), αλλά δεν θα υπολογιστεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και θα ξεκινήσει από την επόμενη μισθοδοσία. Ο υπόλοιπος φόρος που αντιστοιχεί στα εισοδήματα των πρώτων πέντε μηνών του 2016 θα πληρωθεί μαζεμένος το 2017, όταν γίνει η τελική εκκαθάριση φόρου.

β) Η παρακράτηση με τη νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, αλλά το νομοσχέδιο Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου δεν διευρινίζει αν το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει τα ποσά Ιανουαρίου-Μαΐου μέσα στο 2016 ή θα περιμένει μέχρι να γίνει η τελική εκκαθάριση με το εκκαθαριστικό του 2017, προκειμένου να καταβληθεί η διαφορά.

Και όλα αυτά φυσικά χωρίς να είναι γνωστό αν η κυβέρνηση διατηρήσει την έκπτωση φόρου στα 2.000 ευρώ ή προβεί και σε μεγαλύτερη μείωση. Εφόσον το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάξει ξανά στάση, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1) Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα -αναφέρονται ξεχωριστά εξαιτίας του ότι εξακολουθούν να εισπράττουν 14 μισθούς-, ακόμη και στον μισθωτό των 714 έως 857 ευρώ μηνιαίως, θα υπάρξει μείωση καθαρών αποδοχών της τάξεως των 7 ευρώ τον μήνα. Επιβαρύνσεις προκύπτουν για όλους τους μισθούς μέχρι τα 1.857 ευρώ, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα και προέρχονται τόσο από τη μείωση του αφορολογήτου όσο και από την αύξηση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεδομένου ότι μέχρι τα 1.800-1.900 ευρώ μηνιαίως εντάσσεται σχεδόν το σύνολο των μισθών της Ελλάδας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μηνιαίες απώλειες θα κυμαίνονται από τα 3 έως και τα 13 ευρώ τον μήνα.

Στον σχετικό πίνακα εντοπίζεται και μια ομάδα μισθών στην οποία παρατηρείται μείωση της παρακράτησης φόρου, δηλαδή αύξηση των καθαρών αποδοχών. Πρόκειται για τους μισθούς από τα 2.000 έως τις 3.000 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα προκύπτει ελάφρυνση από 5 ευρώ έως και 30 ευρώ μηνιαίως. Οφείλεται στο γεγονός ότι η φορολογική έκπτωση από εδώ και στο εξής δεν θα χορηγείται μόνο σε όσους εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως και 42.000 ευρώ, αλλά σχεδόν στο σύνολο των φορολογουμένων, ακόμη και αν οι ετήσιες αποδοχές τους διαμορφώνονται στα 219.000 ευρώ.

Οι μεγάλες μειώσεις καθαρών αποδοχών αφορούν λιγοστούς, αλλά είναι τεράστιες. Για μισθούς άνω των 4.000 ευρώ, η διαφορά στην παρακράτηση ξεκινάει από τα 13 ευρώ τον μήνα, φτάνει στα 95 ευρώ τον μήνα για μισθό της τάξεως των 5.143 ευρώ και εκτοξεύεται στα 172 ευρώ για τους ακόμα υψηλότερους μισθούς, οι οποίοι βεβαίως είναι ελάχιστοι.

2) Στους μισθούς του δημόσιου τομέα αλλά και στις συντάξεις άνω των 833 ευρώ, οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες, καθώς η ετήσια επιβάρυνση θα διαιρεθεί διά του 12 και όχι διά του 14 όπως θα συμβεί στον ιδιωτικό τομέα.

Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων -περίπου 3,5 εκατομμύρια Ελληνες- θα δει το μηνιαίο εισόδημά της να μειώνεται από 3 έως 10 ευρώ. Στον μισθό ή στη σύνταξη των 1.000 ευρώ η παρακράτηση θα αυξηθεί από τα 45 στα 53 ευρώ, δηλαδή η διαφορά θα είναι της τάξεως των 8 ευρώ, ενώ στον μισθό των 2.000 ευρώ η διαφορά θα είναι 13 ευρώ.

Και πάλι εδώ υπάρχει μια ζώνη κερδισμένων. Περιλαμβάνει μισθούς Δημοσίου και συντάξεις από 2.333 έως 3.583 ευρώ, πρακτικά δηλαδή αφορά μόνο τα ρετιρέ του Δημοσίου.

Αν η παρακράτηση με τις νέες κλίμακες ξεκινήσει από τον Ιούνιο, μέχρι τότε θα έχουν καταβληθεί πέντε μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και έξι συντάξεις. Αρα, τα αναδρομικά που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι -όσοι επιβαρύνονται- θα είναι της τάξεως των 50-60 ευρώ.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image