Τι δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την ρύθμιση των 100 δόσεων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Συνέντευξη του Γ. Βρούτση: Πρώτα η εξόφληση των υποχρεώσεων και μετά η ένταξη στην ρύθμιση των 100 δόσεων. – Εως το τέλος Οκτωβρίου η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το ασφαλιστικό, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τι έγινε και τι θα γίνει εντός του 2015

Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας

«Η μία πλευρά του κράτους, το φορολογικό κομμάτι, δεν έβλεπε τι κάνει το ασφαλιστικό. Και σήμερα, με τις διασταυρώσεις που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα, δεν αφήνουμε πλέον κανέναν να πάρει επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ, αν δεν δούμε πρώτα τι χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την 1η Ιανουαρίου του 2014, χωρίς να το ξέρει κανείς στην Ελλάδα, έγινε απογραφή όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων, άμεσων και έμμεσων μελών, με αποτέλεσμα να έχουμε την πλήρη εικόνα για την ασφαλιστική ικανότητα όλων των Ελλήνων. Το Μάρτιο του 2014, με το σύστημα «Άτλας», πλέον καταργήσαμε τη θεώρηση βιβλιαρίων. Δηλαδή, έχουμε ηλεκτρονικά όλα τα ένσημα από την 1η Ιανουαρίου 2014 και το διασφαλίσαμε το μέλλον και το παρόν. Τέλος, το 2014, όσοι εργάζονται 20 χρόνια – και αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή, θεαματική, ένα άλμα στο μέλλον – θα δουν τα ένσημα στο κομπιούτερ τους. Τέλος του 2015, θα το δουν όλοι οι Έλληνες. Αυτό είναι μια τεράστια ιστορία, να ξέρουμε την ασφαλιστική ιστορία και το βιογραφικό όλων των Ελλήνων. Ούτε διασταύρωση ούτε επαλήθευση θα χρειάζεται (για τη σύνταξη). Αλλά μέσα στο 2015 ετοιμάζουμε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή: το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Όλα τα τμήματα παροχών συντάξεων σε όλα τα ταμεία. Θα φτιάξουμε ένα κέντρο, με όλους τους υπαλλήλους και δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει ο ασφαλισμένος σε όλα τα ταμεία. Θα δίνεται η αίτηση και με σειρά προτεραιότητας θα προχωράμε μέχρι τέλους, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα χαρτί στο γραφείο του υπαλλήλου, και θα βγαίνει η σύνταξη αυτόματα, όπως θα έπρεπε να γίνεται και όπως πρέπει να γίνεται.»

Για τα στοιχεία εργαζομένων και συνταξιούχων

«Το πόσοι Έλληνες εργάζονται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι 3.540.000, 2.200.000 είναι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και οι υπόλοιποι είναι αυτοαπασχολούμενοι. Το μάθαμε αυτό την 1η Ιουνίου 2013, όταν βγήκε το σύστημα «Ήλιος». Άλλη μια παθογένεια του συστήματος, το ότι δεν το γνωρίζαμε. Οι συντάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, είναι 2.654.423.»

Για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό

«Η αξιολόγηση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να γίνεται μόνο με αυτά τα μεγέθη. Είναι μια σειρά από άλλες παραμέτρους που πρέπει να εξετάζονται ταυτόχρονα και επειδή σ’ αυτά μιλούν η επιστήμη και οι αριθμοί, ας μιλήσουν αυτά στην Ελλάδα. Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις πιο αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες που υπήρξαν ποτέ. Την ατζέντα τη διαμορφώνουμε εμείς, στο υπουργείο Εργασίας. Ανοίγουμε συνεχώς θέματα και το ασφαλιστικό είναι μια ζωντανή πρόκληση, που έχει ακόμη ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να κλείσουμε. Ως κυβέρνηση, έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές που είναι και πρωτοποριακές και καινοτόμες και δεν περιμένουμε την τρόικα να μας υποδείξει…

Εάν η αναλογιστική μελέτη, την οποία περιμένουμε, δείξει ότι τα στοιχεία είναι θετικά, δεν θα αυξηθούν αυτή τη στιγμή ούτε τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις. Προσπαθώ, όμως, με τη λογική και στο επίπεδο το επιστημονικό, να σας δείξω πώς κάνουμε τις εκτιμήσεις μας. Θα δούμε λοιπόν στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου ποια είναι τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, θα έχουν ένα μεγάλο και πρωτόγνωρο βαθμό αξιοπιστίας και από εκεί θα βγάλουμε και συμπεράσματα.»

Για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

«Δεν υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και από αυτά που είχαμε προγραμματίσει ως κυβέρνηση να καταθέσουμε… Ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου. Η κυβέρνηση προχωράει γιατί πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα και να εξυπηρετήσουμε, να ανακουφίσουμε τον κόσμο, τις επιχειρήσεις και αυτό θα γίνει τώρα. Θέλω μόνο να κάνω μία έκκληση: επειδή θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις αυτό το μήνα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου. Όλες οι υποχρεώσεις όλων, για να μπουν στη ρύθμιση. Γι’ αυτό όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακούσουν ηχηρά όλοι, για να είναι εμπρόθεσμοι στο τέλος του μήνα στην καταβολή των υποχρεώσεών τους.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες οφειλετών: αυτοί που δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση μέχρι τώρα και γι’ αυτό θα ενταχθούν στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτοί που ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Για τους συνεπείς, γι’ αυτούς που πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος και τη ρύθμιση στην οποία είχαν μπει, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση. Θα υπάρξει δηλαδή σε πρώτη φάση ένας συμψηφισμός σε σχέση με τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και άρα, θα είναι κερδισμένοι. Θα βρεθούν μετά μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

[…] Πάνω κατώφλι στις ρυθμίσεις υπάρχει σε ένα ποσό γύρω στο 1 εκατ. ευρώ. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο κόσμος που χρωστάει μέχρι αυτό το ποσό, που είναι ο πολύς κόσμος, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να ανακουφιστεί. Από εκεί και πέρα, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι συνεπείς με το κράτος και δεν πρέπει να χρωστούν.»

Για το λευκό μητρώο εργοδοτών

«Την 1η Ιανουαρίου 2015 ξεκινά το λευκό μητρώο επιχειρήσεων. Δηλαδή, επιχειρήσεις που διατηρούν τους εργαζομένους τους ή τους αυξάνουν και δεν έχουν σοβαρές παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία και δεν χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση του ΣΕΠΕ απέναντί τους, δεν θα χρειάζεται να μπουν σε ελέγχους και θα έχουν μια επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Τον Αύγουστο χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και είχαμε στα 10,7 δις ευρώ το 84% να ανήκει στην περίοδο της ευημερίας. Δηλαδή, στα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούσαν εργοδότες και επιχειρήσεις την «καλή» περίοδο. Αυτό δείχνει ότι η πληρωμή των εισφορών ήταν μια φιλότιμη και πατριωτική προσπάθεια, αλλά αυτό τελείωσε. Γι’ αυτό φτιάξαμε το ΚΕΑΟ και τους αντίστοιχους θεσμούς και θεμελιώνουμε πλέον μια άλλη αντίληψη στα πράγματα: ότι θα πρέπει οι υποχρεώσεις να τηρούνται. Εάν δεν είχε παρθεί αυτή η πολύ τολμηρή απόφαση να μπει πρόστιμο 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία, το Σεπτέμβριο του 2013, και ήταν ένα πολιτικό ρίσκο σε ό,τι με αφορά, πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν δραματικά σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους. Υπήρξε μετά το πρόστιμο μια τεράστια συμμόρφωση. Το μήνα Σεπτέμβριο του 2013 η «Εργάνη» έδειξε 63.000 θετικές ροές. Δηλαδή, στην πράξη δημιουργήθηκε μια ολόκληρη πόλη και όχι νέες θέσεις εργασίας, αλλά η αδήλωτη εργασία δηλώθηκε, εμφανίστηκε στην επίσημη οικονομία. Υπάρχει πλέον ο φόβος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που συντηρούν τις ίδιες, κακές αντιλήψεις και νοοτροπίες, σαν να μην άλλαξε τίποτα.»

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Μέχρι τώρα, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο κοινωνικό πρόσωπο του κράτους το σύστημα και η λογική που επικρατούσε ήταν ένα κατακερματισμένο σύστημα που χύναμε νερό στη θάλασσα, δεξιά και αριστερά, χωρίς να το παίρνουν οι κατηγορίες που το είχαν ανάγκη. Ένα κατακερματισμένο σύστημα, πελατειακό, που συντηρούσε μία παθογένεια κινιόταν για δεκαετίες. Αυτό αλλάζει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κάναμε ήδη μια μεγάλη παρέμβαση με το Α21, το οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δίνεται ηλεκτρονικά, 600.000 οικογένειες στηρίχθηκαν και το δίνει ο ΟΓΑ. Για πρώτη φορά στηρίζουμε την οικογένεια με όσα μπορούμε να δώσουμε δημοσιονομικά, 750 εκατ. ευρώ.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πλέον η μεγάλη αλλαγή και η άλλη είναι τα επιδόματα που καταγράφουμε σε μια μελέτη που θα ολοκληρωθεί το 2015 και θα αποδειχθεί στην πράξη τι διαλυμένο κράτος ήμασταν – γιατί αυτή είναι η αλήθεια, αφού κάναμε κωδικοποίηση όλου του ασφαλιστικού και βρέθηκαν 40.000 σελίδες. Θα μαζέψουμε τους πόρους που είναι επαρκέστατοι, θα τους βάλουμε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μετά θα το κάνουμε από πιλοτικό καθολικό. Όλοι οι Έλληνες που έχουν ανάγκη θα απολαμβάνουν, με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης, αυτό που μπορεί να δώσει η Ελλάδα. Δικαιούχοι είναι όλοι οι Έλληνες, στη βάση του ελέγχου που θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, με τη φορολογική τους δήλωση, σε συνδυασμό με την «Εργάνη» και γι’ αυτό είμαστε πρωτοπόροι σε όλη την Ευρώπη, αφού η Ευρώπη δεν έχει «Εργάνη», θα μπορούν ακόμη και αν χάνουν τη δουλειά τους, μέσα στον ίδιο χρόνο να παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εκείνος και η οικογένειά του. Είναι 200 ευρώ για το άτομο συν την οικογενειακή του στέγη και 100 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Για οικογένεια με τέσσερα παιδιά είναι 4.800 ευρώ (ετησίως). Αν λοιπόν κάποιος δεν έχει εισοδηματική κάλυψη, θα πάρει 4.800 ευρώ. Αν έχει κάποια εισοδήματα, αυτά συμψηφίζονται και θα πάρει τη διαφορά.

Υπάρχουν όλες οι διαδικασίες που αυξάνουν την περιφρούρηση και θωράκιση του συστήματος. Όλοι οι Έλληνες υποβάλλουν πλέον τη φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά και τους έχουμε εντοπίσει όλους, ενώ έχουμε και τις υπηρεσίες πρόνοιας σε κάθε δήμο που θα τις ενεργοποιήσουμε, αν κάτι βγάζει μάτι σ’ αυτή τη διαδικασία. Περίπου 700.000 Έλληνες θα μπουν κάτω από την ομπρέλα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην καθολική του εφαρμογή. Τόσο είναι το ποσοστό των κοινωνικών ομάδων στα ακραία όρια της φτώχειας. Το ποσό θα καταβάλλεται στους 13 δήμους πιλοτικά από το Δεκέμβριο και στην καθολική του εφαρμογή πιστεύουμε και θέλουμε να ξεκινήσει στο τέλος του 2015.»

Πηγή Το Βήμα

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges