Το ΔΝΤ περιμένει… στη γωνία Θετική η συμφωνία στο Eurogroup, σε εκκρεμότητα το ζήτημα του χρέους. Επόμενος γύρος το Φθινόπωρο

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι κέρδισαν αυτή την παρτίδα σκακιού με το ΔΝΤ, η Ελλάδα πήρε  ό,τι ακριβώς περίμενε – ακόμη και για την ελάφρυνση χρέους – η συμφωνία κρίνεται θετική, αλλά… ο αγώνας συνεχίζεται.  Ο επόμενος κρίσιμος γύρος θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, με τη νέα αξιολόγηση βιωσιμότητας χρέους που θα διενεργήσει το ΔΝΤ και με την κατάρτιση συμπληρωματικού μνημονίου, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκατμίευση της δεύτερης δόσης. Προς το παρόν, η συμφωνία τερματίζει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ενισχύει  την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επενδύσει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Πρώτο εμφανές αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι η επαναφορά από την ΕΚΤ του καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες  – απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η δημιουργία προσδοκιών για εισροή ξένων κεφαλαίων – σε πρώτη φάση στο χρηματιστήριο – και η σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας, που θα αυξηθεί μελλοντικά με την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου  προς επιχειρήσεις και ιδιώτες,  εκτιμάται ότι θα έχουν συνδυαστική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία. Αντίστοιχη θα είναι η επίδραση και σε πολιτικό επίπεδο, με την ενδυνάμωση της κυβέρνησης και την ενίσχυση της σταθερότητας.

Όμως, η μη ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος και το γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει υπό αίρεση, ενδεχομένως θα αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες των αγορών τους επόμενους μήνες.

Αλλωστε το σίριαλ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν έχει τελειώσει – όπως δεν έχει ολοκληρωθεί και η «σκακιστική» αναμέτρηση Ευρωπαίων-ΔΝΤ, με επίκεντρο το ελληνικό χρέος.

Μετέθεσαν το πρόβλημα

Το Ταμείο έκανε ένα βήμα πίσω, ως κίνηση τακτικής για να αποφευχθεί  σε αυτή τη φάση μία εμπλοκή που θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα, οδηγώντας σε ανοικτή αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Υποχώρησε από την απαίτησή του για άμεση εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά κράτησε ανοικτό το ζήτημα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ως μέσο άσκησης πιέσεων προς την Ευρωζώνη. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αν χρειαστεί θα θέσει φέτος ξανά θέμα χρέους.

Το ΔΝΤ δήλωσε την πρόθεσή του να μετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά διατήρησε το δικαίωμα να αποφασίσει επ’ αυτού έως  το τέλος του έτους, με βάση μία νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Η έκθεση θα συνταχθεί το φθινόπωρο και  θα απαιτεί αποσαφήνιση των μη κοστολογημένων προτάσεων  για παρεμβάσεις στο χρέος, «ώστε να φανεί αν υπάρχει η αναγκαία ελάφρυνση», όπως δήλωσε ο  Πολ Τόμσεν.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφώνησαν  μόνον σε έναν οδικό χάρτη παρεμβάσεων στο χρέος, που θα γίνουν σε τρία στάδια και  θα ποσοτικοποιηθούν  τους επόμενους μήνες.

Ουσιαστικά οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μεταθέσουν το πρόβλημα για αργότερα, αποφεύγοντας τώρα μια συζήτηση που δεν θα επέτρεπε να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.

Sofokleousin.GR

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image