Το πλαίσιο επαναλειτουργίας των τραπεζών από Δευτέρα 20/7/15 που μάλλον θα προβλέπει η νέα ΠΝΠ που θα εκδοθεί το Σάββατο ή την Κυριακή

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Το πλαίσιο επαναλειτουργίας των τραπεζών από Δευτέρα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σωρευτική ανάληψη μετρητών ανά εβδομάδα με βάση το ισχύον ημερήσιο όριο των 60 ευρώ, εξόφληση επιταγών, πληρωμή βάση εγγυητικών επιστολών, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση στις θυρίδες είναι μερικές από τις νέες εργασίες που θα μπορεί κάποιος να κάνει από τη Δευτέρα στις τράπεζες.

Αυτό θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναμένεται να εκδοθεί το Σάββατο και βάσει της οποίας από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων, εκτελώντας συγκεκριμένες εργασίες.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, γινόταν προσπάθεια να προβλεφθεί το σύνολο των τεχνικών προϋποθέσεων που ήταν αναγκαίο για τη λειτουργία των τραπεζών με βάση τις νέες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκπροσώπων από τις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Είχε προηγηθεί δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF, είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να ανοίξουν τη Δευτέρα. Κύριο μέλημα της ΕΚΤ είναι να κλείσουν όλα τα πιθανά «παράθυρα», έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια και να αποφευχθούν ασάφειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε εκροή χρημάτων.

Με βάση τις πληροφορίες από τις τράπεζες, αλλά και τις διευκρινίσεις που είχε δώσει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διατηρείται το όριο των 60 ευρώ ημερήσιας ανάληψης μετρητών ανά καταθέτη, ανά τράπεζα και ανά ημέρα. Ωστόσο θα μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη σωρευτικά του παραπάνω ποσού ανά εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί εάν η εβδομάδα υπολογίζεται με βάση τις πέντε εργάσιμες ημέρες, δηλαδή 300 ευρώ ανά εβδομάδα ή με βάση την ημερολογιακή αρίθμηση για επτά ημέρες, δηλαδή 420 ευρώ ανά εβδομάδα.

Το άνοιγμα των καταστημάτων θα συνοδευθεί επίσης με την ελεύθερη πρόσβαση στις θυρίδες και όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μάρδας «κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα».

Οι τράπεζες αναζητούν τρόπους ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα από τους κατόχους των θυρίδων, που θα επιδιώξουν από την πρώτη μέρα να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αλλά και τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο κ. Μάρδας θα επιτραπεί το σπάσιμο μιας προθεσμιακής κατάθεσης για συγκεκριμένο όμως σκοπό, όπως π.χ. η πληρωμή νοσηλίων, προμηθευτών ή οφειλών προς το δημόσιο. Θα επιτρέπεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς ποσού στο εξωτερικό για λόγους διαβίωσης μέχρι 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις θα επιτραπεί η εξόφληση επιταγών σε πίστωση όμως λογαριασμού και η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε διευκρινίσει ότι «η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, καθώς το δεκαήμερο της αργίας δεν θα συνυπολογίζεται και θα μετρά σαν να ήταν Σαββατοκύριακο». Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού για μισθοδοσία ή από νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται επίσης να δοθεί η δυνατότητα για τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό να μην υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls. Στην περίπτωση αυτή τα χρήματα θα μπαίνουν σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του δικαιούχου, θα χαρακτηρίζονται ως «νέο χρήμα» και θα μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει έως και ενός συγκεκριμένου ορίου π.χ. 80% για αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση η διάκριση των λογαριασμών προϋποθέτει αρκετή προετοιμασία και είναι αμφίβολο αν η σχετική δυνατότητα θα δοθεί άμεσα, δηλαδή από την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image