Το πρόγραμμα δράσης του Συνδυασμού “Ανανέωση Τώρα” για το Επιμελητήριο της επόμενης 10ετίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 1.- Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά στηρίζοντας τα Μέλη μας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Λόγω της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότερα μέλη μας αδυνατούν να πληρώσουν τις συνδρομές τους. Φτάσαμε σήμερα στο σημείο 2 στα 3 μέλη να χρωστάνε συνδρομές ενώ το σύνολο των ανείσπρακτων συνδρομών ίσως και να φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Κόντρα σε όσους απειλούν τους επιχειρηματίες με παραπομπή των ανείσπρακτων ποσών στην Εφορία, ΔΕΝ θα κάνουμε απαιτητές τις οφειλές. Θα κάνουμε όμως τα πάντα για γίνει ανταποδοτική η συνδρομή.

Από 1/1/2018 μειώνουμε τις συνδρομές στα κατώτερα όρια που ορίζει ο Νόμος. Ταυτόχρονα αρχίζουμε διαρκή καμπάνια ενημέρωσης για τη μόνιμη ρύθμιση οφειλών που θα τρέχει, με ευνοϊκούς όρους. Πολλές δόσεις, ακόμη και μικροποσών, θα γίνονται δεκτές ώστε να καταφέρουν οι Συνάδελφοί μας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Η ρύθμιση μένει ανοιχτή, μόνιμα αναρτημένη σε κεντρικό σημείο της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου ενώ ακολουθούμε και προσωποποιημένη ηλεκτρονική ενημέρωση.

Κυρίως όμως κάνουμε πιο δελεαστική τη συνδρομή. Δεν θα είναι πλέον το αναγκαίο κακό αλλά ένα ανταποδοτικό και χρήσιμο εργαλείο. Ο Επιχειρηματίας – Μέλος θα έχει οφέλη από την επιμελητηριακή συνδρομή, πολύ μεγαλύτερα από το κόστος της.

Για πρώτη φορά τα μέλη μας θα νιώθουν ότι κερδίζουν!

2.- Αξιοποιούμε την περιουσία του Επιμελητηρίου προς όφελος των Μελών

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Επιμελητήριο Καβάλας σήμερα διαθέτει ακίνητα από τα οποία δεν προκύπτουν τα βέλτιστα έσοδα ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα συντήρησης είναι πολύ μεγάλα ή δεν γίνεται η σωστή απόσβεση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Επιδιώκουμε τα μέγιστα δυνατά έσοδα από την ενοικίαση χώρων του κεντρικού κτιρίου, επαναδιαπραγματευόμενοι το ενοίκιο των δύο ορόφων. Αξιοποιούμε με 12μηνη χρήση τους χώρους του εκθεσιακού, επιδιώκοντας έσοδα σε μόνιμη βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Kavala Expo. Μελέτη όλων των εναλλακτικών προτάσεων για τη χρήση του ΒΙΟ.ΠΑ. ώστε από «πληγή» να μετατραπεί σε πηγή εσόδων.

Βάζουμε για πρώτη φορά στο πλάνο του Επιμελητηρίου την απόκτηση ιδιόκτητων ακινήτων εκτός πόλης ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα (π.χ. ενοίκιο στη Θάσο) και να υπάρξει ανάπτυξη των δράσεών του, όπως με τη λειτουργία ΚΕΠ Επιχειρηματικότητας και Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Αξιοποιούμε όλα τα έσοδα από την καλύτερη εκμετάλλευση των ακινήτων για τη χρηματοδότηση περισσότερων δράσεων που αφορούν στα μέλη μας.

 3.- Δίνουμε «ζωή» όλο το χρόνο στο Εκθεσιακό Κέντρο με στόχο την εξέλιξή του

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Κάποτε αποτελούσε το «μεγάλο όνειρο», δυστυχώς όμως, κατέληξε να χρησιμοποιείται μία φορά τον χρόνο για την έκθεση Kavala Expo, μην αποδίδοντας κέρδη ενώ απαιτεί δυσανάλογους πόρους για τη συντήρησή του.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Προγραμματίζουμε εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας το Εκθεσιακό ως έναν βασικό χώρο εκδηλώσεων για την Καβάλα. Ειδικές διοργανώσεις, κλαδικές εκθέσεις, special events και φιλοξενία διοργανώσεων κατά τα πρότυπα που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Helexpo στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο θα αυξήσουν τα έσοδα του Εκθεσιακού αλλά θα δώσουν «ζωή» στο κτίριο και πολύτιμους πόρους για την συντήρηση, την ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση και την μελλοντική επέκτασή του.

Μετατρέπουμε το Εκθεσιακό στο μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας. Εγκαθιστούμε εξοπλισμό που θα επιτρέπει την μετατροπή μεγάλου μέρους των εγκαταστάσεων σε συνεδριακό χώρο, με κλιμακωτή χωρητικότητα, μεγαλύτερη από αυτή της σημερινής αίθουσας των 250 ατόμων. Λειτουργώντας τον χώρο κατά τα πρότυπα του Βελλίδειου, δημιουργούμε έναν συνεδριακό χώρο με πολλαπλές δυνατότητες και ευελιξία να χρησιμοποιηθεί τόσο ως Έκθεση όσο και ως Συνεδριακός χώρος, αλλά και εξεταστικό κέντρο γραπτών εξετάσεων, ως χώρος παράλληλων εκθέσεων, ως χώρος εκδηλώσεων και συσκέψεων.

Προγραμματίζουμε θεματικά και επιχειρηματικά συνέδρια με τα οποία επιδιώκουμε να αποτελέσει η περιοχή επίκεντρο ανακοινώσεων, ειδήσεων, εξελίξεων, με προσκεκλημένους από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των συλλογικοτήτων.

Δημιουργούμε υποδομές από τις οποίες θα προκύψει δραστηριότητα, αν όχι για 365 ημέρες, έστω για όλα τα Σαββατοκύριακα το χρόνο. Εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού μουσείου του πρωτογενούς τομέα και των νέων τεχνολογιών αλλά και φιλοξενίας μεγάλων art events, με μόνιμα αλλά και εναλλασσόμενα εκθέματα που θα κάνουν το Εκθεσιακό Κέντρο να αποτελεί σημείο αναφοράς και για τις τέχνες στην ευρύτερη περιοχή. Δίνουμε βήμα σε καλλιτέχνες ώστε το Επιμελητήριο να δημιουργήσει τη δική του Biennale. Μεριμνούμε για την τακτική και έκτακτη συγκοινωνιακή του σύνδεση με την πόλη της Καβάλας. Στοχεύουμε στην προσέλκυση επισκεπτών από τους γύρω νομούς και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δημιουργούμε λόγους για να το επισκέπτεται ο κόσμος.

4.- Εξασφαλίζουμε οφέλη από την συμμετοχή μας στην ιδιοκτησία του ΒΙΟ.ΠΑ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) αποτελεί μια «πληγή» για το Επιμελητήριο ήδη από την περίοδο κατασκευής του. Σήμερα η έκταση μένει αναξιοποίητη και δεν παράγονται πολλαπλασιαστικά οφέλη για τα Μέλη του Φορέα μας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Διεκδικούμε τουλάχιστον το 51% της κυριότητας του ΒΙΟ.ΠΑ. για να δώσουμε καθαρή επιχειρηματική λύση.

Εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια αξιοποίησής του: αναζήτηση Ευρωπαϊκού προγράμματος, διεκδίκηση ειδικών κινήτρων από τον Αναπτυξιακό Νόμο ή από ειδικό για την περίπτωση πρόγραμμα, προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση μέρους της γης για εγκατάσταση logistics, φωτοβολταϊκών κ.α.

Αξιοποιούμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του οικοπέδου (γειτνίαση με εμπορικό λιμάνι και αυτοκινητόδρομο, μελλοντική σύνδεση με σιδηροδρομικό δίκτυο) για να προσελκύσουμε επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εκεί, συνεισφέροντας στα έσοδα του φορέα αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα αρχίζουμε νομικές ενέργειες για την απομάκρυνση της φωσφογύψου που αποτελεί ουσιαστική τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ΒΙΟ.ΠΑ..

Συνεργαζόμαστε με το Τ.Ε.Ι. Καβάλας και τα εξειδικευμένα εργαστήριά του για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων. Εφαρμόζουμε το Νέο Επιμελητηριακό Νόμο 4497/13-11-17 και δημιουργούμε Γενικές Αποθήκες προς ενοικίαση σε τρίτους, λειτουργούμε Επιχειρηματικό Πάρκο και χώρους υποδοχής επιχειρήσεων.

 

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

5.- CLUB – χαμηλότερες συνδρομές, πολλαπλάσια ανταποδοτικότητα

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Επιμελητήριό μας αποτελεί ένα από τα «εν δυνάμει» μεγαλύτερα Επιμελητήρια της Περιφέρειας με περισσότερα από 10.000 μέλη. Όμως μόλις 1 στους 3 Επιχειρηματίες μας είναι ταμειακώς ενήμερος με αποτέλεσμα να μην έχει η πλειοψηφία τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε συλλογικές διαδικασίες, όπως οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, ούτε να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως τα σεμινάρια κ.α. Το γεγονός είναι ενδεικτικό και της οικονομικής κρίσης αλλά και του πόσο μακριά αισθάνονται οι επιχειρήσεις το Επιμελητήριό μας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Μειώνουμε από 1/1/2018 το ύψος της συνδρομής στο Επιμελητήριο στα κατώτερα όρια που ορίζει ο Νόμος (από 10 ευρώ). Διατηρούμε ανοιχτή μόνιμη ρύθμιση οφειλών για τα Μέλη μας που αδυνατούν εδώ και χρόνια να ανταποκριθούν. Ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης Μελών και δυνητικών Μελών του Επιμελητηρίου για τις υπηρεσίες, παροχές και καλύψεις αλλά και το ισοδύναμο κόστος τους, που θα τους εξασφαλίσει η νέα, χαμηλή συνδρομή τους.

Θέλουμε τους επιχειρηματίες να δουν το Επιμελητήριο ως ένα χρήσιμο Club, να είναι περήφανοι που είναι Επιχειρηματίες και ανήκουν σε αυτό. Συνδέουμε την προαιρετική συνδρομή με σειρά παροχών και εκπτώσεων. Θέλουμε να αισθάνονται κερδισμένοι από τη συμμετοχή τους σε αυτό. Να ξέρουν ότι για κάθε 1 ευρώ που πληρώνουν, λαμβάνουν υπηρεσίες αξίας 10 ευρώ.

Βάζουμε σαφή στόχο τον διπλασιασμό των ενήμερων οικονομικά Μελών μας μέσα στην επόμενη θητεία. Το πετυχαίνουμε εξελίσσοντας τη συνδρομή σε μια υπηρεσία που την χρειάζονται και τους συμφέρει. Μόνο με ενεργά Μέλη το Επιμελητήριό μας μπορεί να αυξήσει τη δύναμή του και την παρεμβατικότητά του στην Πολιτεία.

Θέτουμε σε εφαρμογή ένα σύνολο ευνοϊκών ρυθμίσεων και ευέλικτων τρόπων πληρωμής, με ξεκάθαρους όρους, πολλές μικρές δόσεις, δυνατότητα χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας ή μηνιαίων πληρωμών στο ταμείο για όσους θέλουν να εξοφλήσουν παλιές οφειλές.

Βάζουμε επιτέλους τις online πληρωμές στο Επιμελητήριό μας.

6.- Δημιουργούμε την πρώτη Θερμοκοιτίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας για Start-Ups στην Καβάλα

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Χιλιάδες επιχειρηματικές ιδέες νέων «χάνονται» σήμερα εξαιτίας των υπέρογκων εξόδων και των δυσκολιών της πρώτης εγκατάστασης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Αξιοποιούμε την τεράστια εμπειρία Ελληνικών και ξένων Επιμελητηρίων και δημιουργούμε στην Καβάλα την πρώτη Θερμοκοιτίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας για Start-Ups που θα φιλοξενήσει υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) καθώς και υπό σύσταση Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). Συνεργαζόμαστε για το σκοπό αυτό με τους Δήμους του Νομού και το Τ.Ε.Ι. αλλά και με το σύνολο των παραγωγικών φορέων. Το Επιμελητήριό μας γίνεται καθοδηγητής των νέων που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα της περιοχής στην επόμενη εποχή.

7.- Στηρίζουμε τα Μέλη μας, τονώνουμε την αγορά

Το Επιμελητήριο στέκεται δίπλα στους Επαγγελματικούς Συλλόγους των Μελών του, στηρίζοντας δράσεις όπως η «Λευκή Νύχτα» και οτιδήποτε άλλο αποσκοπεί στην τόνωση της αγοράς σε όλο τον Νομό. Οργανώνουμε τους Εμπορικούς και Επαγγελματικούς Συλλόγους για κοινές δράσεις.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

8.- Εκσυγχρονίζουμε τις Υπηρεσίες του Επιμελητηρίου

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Επιμελητήριο Καβάλας λειτουργεί σήμερα όπως οι δημόσιες υπηρεσίες περασμένων δεκαετιών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ: Ψηφιοποιούμε όλες τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου ώστε οι περισσότερες – αν όχι όλες-  ανάγκες των Μελών μας όπου κι αν εδρεύουν, να εξυπηρετούνται άμεσα και σε 24ωρη βάση μέσω internet και κινητών εφαρμογών. Τα Mέλη μας κερδίζουν χρόνο και χρήμα. Αξιοποιούμε το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό που έχει απομείνει στον φορέα, στη διαχείριση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη λειτουργία του «ΚΕΠ» Επιχειρηματιών. Προχωράμε σε εκπαίδευση των εργαζόμενων στις νέες τεχνολογίες. Εξασφαλίζουμε άμεση ψηφιακή έκδοση και διανομή όλων των αιτούμενων πιστοποιητικών. Βελτιώνουμε το σύστημα IVR του τηλεφωνικού κέντρου, παρέχοντας νέες αυτοματοποιημένες υπηρεσίες πληροφόρησης. Εγκαθιστούμε σύστημα CRM για την αξιολόγηση της παρεχόμενης εξυπηρέτησης. Λειτουργούμε γραφείο παραπόνων παράλληλα με το ψηφιακό σύστημα υποβολής παραπόνων, καταγγελιών, προτάσεων.

Αξιοποιούμε στο έπακρο τα οφέλη του Enterprise Europe Network στο οποίο συμμετέχει το Επιμελητήριό μας, καταθέτοντας προτάσεις για τη μετεξέλιξή του.

9.- Ψηφιακό Επιμελητήριο 24ωρης εξυπηρέτησης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Δέκα χρόνια μετά το πρώτο smart phone, η ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου είναι σήμερα μη λειτουργική σε κινητές συσκευές – δεν είναι ούτε responsive (προσαρμόσιμη). Το περιεχόμενο σε πολλά σημεία είναι απαρχαιωμένο, οι πληροφορίες ελλιπείς, άλλα πεδία υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Οι πληροφορίες που παρέχονται περιέχουν παλιά έγγραφα προκαλώντας σύγχυση στους επιχειρηματίες. Οι «ετοιματζίδικες» λύσεις από την Αθήνα, που προστέθηκαν στην ιστοσελίδα, όπως το filoxeno και το eshop, είναι δυσλειτουργικές και απέτυχαν παταγωδώς να κερδίσουν την προσοχή των Επιχειρηματιών και κυρίως του κοινού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Το Επιμελητήριο αποκτά νέα ιστοσελίδα, με τη μορφή ηλεκτρονικής πύλης, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες του σε ηλεκτρονική μορφή, βάση δεδομένων και πληροφοριών για την καθοδήγηση του επιχειρηματία, σαφή και ξεκάθαρη πληροφόρηση για τις δράσεις και τις παροχές του Επιμελητηρίου. Ο Νομός Καβάλας διαθέτει το αναγκαίο δυναμικό για την ανάπτυξή της.

10.- Νέα ιστοσελίδα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα

Η νέα ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου θα είναι προσβάσιμη και πλήρως λειτουργική, από ηλεκτρονικό υπολογιστή και από κινητό τηλέφωνο. Στις πλατφόρμες που θα ενταχθούν θα παρουσιάζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες επιχειρήσεων των Μελών μας, όχι άλλων νομών, με τη δυνατότητα πραγματικών πωλήσεων μέσω eshop.

Στην ιστοσελίδα εντάσσεται ξεχωριστός τομέας τουριστικής προβολής, με δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης από τους τουρίστες, με πληροφόρηση για τα τουριστικά μας brand names στα ελληνικά και σε πολλές ξένες γλώσσες.

11.- Εφαρμογές (apps) εξυπηρέτησης του επιχειρηματία και τουριστικής προβολής 

Το Επιμελητήριο αποκτά τα δικά του applications (εφαρμογές) για όλα τα λογισμικά κινητών συσκευών (IOS, Android κ.α.) για την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων των Μελών, για την τουριστική προβολή, για τις υπηρεσίες, δράσεις και παροχές του Επιμελητηρίου.

12.- Ψηφιακές υπηρεσίες στα κινητά των Μελών μας

Καθιερώνουμε σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας με στόχο τα Μέλη μας να έχουν το Επιμελητήριο και τις υπηρεσίες του κυριολεκτικά στα χέρια τους, όλο το 24ωρο, όπου κι αν βρίσκονται. Η πληροφόρηση θα φτάνει μέσω ειδοποιήσεων άμεσα και αποτελεσματικά στα Μέλη μας.

13.- Ψηφιακή βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη για τα Μέλη

Στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Επιμελητηρίου περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα (νόμοι, Π.Δ., Κ.Υ.Α., έγγραφα διαδικασιών), άρθρα, βιβλία και case studies (μελέτες περιπτώσεων) για επιχειρηματίες, με συμβουλές και παραδείγματα καθώς και business plan από καινοτόμα projects.

14.- Αποτύπωση της Επιχειρηματικότητας στην Καβάλα

Το Επιμελητήριο πρέπει να αποτελεί τον βασικό και πλέον επίσημο φορέα πληροφόρησης των επενδυτών. Μπαίνει στην ιστοσελίδα μας μία από τις σημαντικότερες πληροφορίες που σήμερα απουσιάζουν: μια σύνοψη με γενικά στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει στη αγορά της Καβάλας. Όποιος επενδυτής, Καβαλιώτης ή μη, σχεδιάζει την έναρξη μιας νέας επιχείρησης, θα έχει στη διάθεσή του οικονομικά στοιχεία για τη διακύμανση της οικονομίας στην περιοχή, με γραφήματα και πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Στο ερώτημα «ποια είναι η κατάσταση στην αγορά της Καβάλας» την πιο έγκυρη απάντηση πρέπει να την έχει το Επιμελητήριο. Η σύνοψη θα διατίθεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά για αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

15.- Αυτοματοποιημένη υποστήριξη για έναρξη επιχείρησης

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και τα έγγραφα που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης θα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα σημείο της ιστοσελίδας, εύκολα προσβάσιμο και κατανοητό από όλους.

16.- Ανοιχτή «γραμμή» επικοινωνίας για πληροφορίες, προτάσεις, παράπονα

Ενσωματώνουμε στην ιστοσελίδα πλατφόρμα επικοινωνίας για να μπορεί κάποιος να υποβάλλει τις προτάσεις του, αλλά και αναφορές, αιτήματα και καταγγελίες με σύστημα ticketing και στόχο να απαντώνται όλες οι υποβολές. Όπως ακριβώς κάνει μια εταιρία που σέβεται τον εαυτό της και τους συναλλασσόμενους με αυτήν.

Υποστηρίζουμε την διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας με τις εφαρμογές κινητού τηλεφώνου αλλά και με τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί αυτός που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

17.- Εγγυούμαστε την πρόσβαση ΟΛΩΝ σε προγράμματα και επιδοτήσεις

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Εδώ και πολλά χρόνια, η διαδικασία πρόσβασης των Επιχειρήσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα και επιδοτήσεις είναι σύνθετη και δύσκολη. Πολλοί αποθαρρύνονται, άλλοι αποκλείονται αδίκως, κάποιοι θεωρούν το σύστημα των προγραμμάτων μια «κλειστή αγορά».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Εξασφαλίζουμε έγκαιρη ενημέρωση και ελεύθερη πρόσβαση των Μελών μας στα αναπτυξιακά προγράμματα και τις επιδοτήσεις. Στεκόμαστε στο πλευρό τους για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά απορρίψεις που δεν αιτιολογούνται επαρκώς. Ως φορέας θα διασφαλίσουμε την αντικειμενική αξιολόγηση των αιτήσεων των μελών μας για επιδοτήσεις μέσα από τους φορείς που συμμετέχει το Επιμελητήριο (ΔΕΣΜΟΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ κ.α.) ενώ καθιερώνουμε παρεμβάσεις της υπηρεσίας νομικής υποστήριξης του Επιμελητηρίου, για λογαριασμό Μελών μας που αδικήθηκαν.

Δεν θα αφήσουμε κανένα Μέλος του Επιμελητηρίου έρμαιο των «παραμάγαζων» που δρουν στα προγράμματα. 

Το Επιμελητήριο διεκδικεί από την εκάστοτε Κυβέρνηση και από τα συναρμόδια Υπουργεία τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προγραμμάτων μέσα από το ΕΣΠΑ και όχι μόνο, ειδικά για το Νομό Καβάλας και ειδικά για Επαγγελματικές κατηγορίες, κατά τα πρότυπα προσεγγίσεων που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας. Διεκδικούμε κυρίως – αλλά όχι μόνον – προγράμματα που να απευθύνονται σε μικρές Επιχειρήσεις, με προσωπικό από 0 έως 10 άτομα και από 0 έως 50 άτομα.

Το Επιμελητήριο θα αποτελεί τον πρώτο συνεργάτη του Επιχειρηματία σε συνεργασία με Τοπικούς Επιστημονικούς Φορείς (Ν.Π.Δ.Δ.) όπως Οικονομικό ή Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος κ.α. παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη στα Μέλη του.

18.- Ιδρύουμε «ΚΕΠ» Επιχειρηματικότητας μέσα στο Επιμελητήριο

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Η γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της επιχειρηματικότητας. Οι Επιχειρηματίες αισθάνονται μόνοι στον αγώνα που δίνουν, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, διαδικασίες, υπηρεσίες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Αξιοποιούμε το Νέο Επιμελητηριακό Νόμο και ιδρύουμε Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Κ.Υ.ΕΠΙΧ.) μέσα στο Επιμελητήριο αλλά και με online υπηρεσίες, προσβάσιμες από όλα μας τα Μέλη, όπου κι αν βρίσκονται. Το «ΚΕΠ» των Επιχειρηματιών παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και υποστηρίζει κάθε μορφής Επιχείρηση στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, σε όλα τα στάδια. Κάνουμε το Μέλος μας να αισθανθεί ότι έχει δίπλα του ανά πάσα στιγμή έναν πολύτιμο συνεργάτη.

Δημιουργούμε αντίστοιχη δομή του Κέντρου αυτού και στο παράρτημά μας στη Θάσο αρχικά.

Συνεργαζόμαστε με τα Κ.Ε.Π. του Υπουργείου Εσωτερικών που λειτουργούν στο νομό Καβάλας ώστε να γίνουν συνεργάτες του δικού μας Κ.Υ.ΕΠΙΧ. για να εξασφαλίσουμε γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων Μελών μας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στο Επιμελητήριο.

Το «ΚΕΠ» των Επιχειρηματιών παρέχει άμεση ενημέρωση για χρηματοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, επιχειρηματικά σχέδια κ.λ.π. σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία.

19.- Εύρεση καταρτισμένου προσωπικού για τις Επιχειρήσεις – Μέλη μας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Η δυσκολία στην εύρεση καταρτισμένου προσωπικού συνυπάρχει με την ανεργία των νέων μας που έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Το μόνο που γίνεται σήμερα, ανεπαρκώς, είναι η εξάμηνη πρακτική των σπουδαστών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Δημιουργούμε σταθερό σύνδεσμο μεταξύ Επιμελητηρίου και Τ.Ε.Ι. Καβάλας ώστε να σταματήσει το brain drain και να καλυφθούν οι ανάγκες των Επιχειρηματιών – Μελών μας. Εντάσσουμε στη βάση δεδομένων του Επιμελητηρίου μια δεξαμενή βιογραφικών άμεσα συνδεδεμένη με τα αιτήματα αναζήτησης των Μελών μας. Καθιερώνουμε σταθερή και αμφίδρομη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και κορυφαίες εταιρίες εύρεσης προσωπικού ώστε να μειώσουμε την ανεργία των νέων μας.

Το Επιμελητήριο γίνεται ο μόνιμος σύνδεσμος μεταξύ Επιχειρήσεων και εργαζόμενων, αξιοποιώντας τη γνώση που παράγεται στην Καβάλα, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα.

20.- Παρέχουμε Νομική και Φοροτεχνική υποστήριξη στα Μέλη μας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Υπάρχουν Μέλη μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε νομικές υποθέσεις ενώ οι περισσότερες Επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου είναι αντιμέτωπες με παραλογισμούς του Φορολογικού Δικαίου και  αισθάνονται ανίσχυρες απέναντι στο «τέρας» της Ελληνικής φορολογίας και γραφειοκρατίας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Δημιουργούμε μέσω του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Κ.Υ.ΕΠΙΧ.) εντός του Επιμελητηρίου μια δομή από την οποία οι Επιχειρήσεις-Μέλη μας, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των προαιρετικών συνδρομών τους,  θα μπορούν να λάβουν καθοδήγηση και υποστήριξη για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Λογιστών-Φοροτεχνικών, Νομικοί και Φοροτεχνικοί θα παρέχουν βασικές υπηρεσίες στα Μέλη μας γιατί όλοι ενδιαφέρονται να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις στον Νομό.

Στόχος είναι κανένα Μέλος να μην αισθανθεί «ξεκρέμαστο» σε οποιαδήποτε φάση της επιχειρηματικής του πορείας.

Το Επιμελητήριο, δια της διοίκησής του, θα στέκεται αλληλέγγυο και θα παρίσταται οργανωμένα και με επίσημο τρόπο σε Δικαστήρια Μελών του, με διαδίκους το Δημόσιο ή τις Τράπεζες. Το Επιμελητήριο θα είναι ουσιαστικός Συνήγορος του Επιχειρηματία για όλα τα Μέλη του και όχι μόνο για «φίλους» και «κολλητούς».

21.- Ιατρικές παροχές υψηλής προστιθέμενης αξίας στα Μέλη του Επιμελητηρίου

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Μέσα στην οικονομική κρίση αυξήθηκαν οι Επιχειρηματίες που δεν έχουν επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Σε συνεργασία με τους ασφαλιστές – Μέλη μας, δημιουργούμε μια μοναδική κάρτα υγείας, την Κάρτα Υγείας Επιμελητηρίου Καβάλας, αποκλειστικά για τα Μέλη μας και τις οικογένειές τους. Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας επιτυγχάνει καλύτερες τιμές και εξασφαλίζει για τα Μέλη του πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς του Νομού.

Αποφεύγουμε τις λύσεις-πασπαρτού που έρχονταν από την Αθήνα και οι οποίες αφορούσαν ελάχιστα Μέλη μας, δεν έλυσαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, είχαν πολλά «ψιλά γράμματα» και στο τέλος δεν βρήκαν ανταπόκριση.

 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

22.- Εγγυόμαστε πραγματική διαφάνεια στις δαπάνες του Επιμελητηρίου

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Απουσιάζει σήμερα η δυνατότητα για άμεση ενημέρωση για τις δαπάνες, αφού η δαιδαλώδης διάρθρωση της «Διαύγειας» και η απαρχαιωμένη ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου αποτελούν εμπόδια και όχι εργαλεία.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Αναρτούμε σε κεντρικό σημείο της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου τις υπό προγραμματισμό δαπάνες και ενημερώνουμε με ηλεκτρονικό τρόπο τα Μέλη μας ώστε να συμμετάσχουν και αυτά στις προσφορές, είτε πρόκειται για μικρές, είτε για μεγαλύτερες δαπάνες. Δίνουμε τη δυνατότητα σε ΟΛΟΥΣ, αντί σε λίγους, να γίνουν προμηθευτές του Επιμελητηρίου.

23.- Το Επιμελητήριο θα αγοράζει από όλους, θα αναθέτει δουλειές σε όλους

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Παρατηρείται εδώ και χρόνια η «ανακύκλωση» των ίδιων επιχειρήσεων στις αναθέσεις και προμήθειες που κάνει το Επιμελητήριο. Υπάρχουν τμήματα της αγοράς που αισθάνονται αποκλεισμένα και αδικημένα από τις δαπάνες που κάνει ο φορέας μας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Προχωράμε σε νέο, δίκαιο σύστημα αναθέσεων με κυκλικότητα και με βάση την αρχή της ίσης αντιμετώπισης των Μελών μας. Βάζουμε τέλος στις επαναλαμβανόμενες δαπάνες με πληρωμές στις ίδιες επιχειρήσεις. Κάνουμε τα Μέλη μας να αισθανθούν ότι το Επιμελητήριο τους αντιμετωπίζει ισότιμα, με σεβασμό στην προσπάθεια να  επιζήσουν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Εφαρμόζουμε τη Νομοθεσία και απαγορεύουμε από την 1η μέρα τις αναθέσεις σε επιχειρήσεις Μελών της Διοίκησης ή επιχειρήσεων συμφερόντων συγγενικών προσώπων έως 4ου βαθμού .

24.- Δημοσιοποιούμε προγραμματισμό και απολογισμό

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Τα Μέλη μας δεν γνωρίζουν τον προγραμματισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου κι έτσι δεν συμμετέχουν σε αυτές. Πληρώνουν τις συνδρομές τους, χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς που ξοδεύτηκαν τα χρήματά τους ή τι δικαιούνται ανταποδοτικά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Καταρτίζουμε ετήσιο προγραμματισμό δράσεων στην αρχή κάθε έτους, ο οποίος θα παραμείνει δυναμικός και προσαρμόσιμος και κυρίως θα είναι άμεσα προσβάσιμος σε όλους και με τη δυνατότητα συνεισφοράς σε προτάσεις και ιδέες. Έχουμε σε μόνιμη κοινή θέα τον απολογισμό των δράσεών μας και των δαπανών με δυνατότητα παρακολούθησης από τα Μέλη μας σε πραγματικό χρόνο. Δεν παραπέμπουμε κανέναν στο χάος της Διαύγειας και των ξεχασμένων ανακοινώσεων ή σε κλειδωμένα συρτάρια. Η πληροφορία για το τι αποφασίζει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου θα είναι στη διάθεση όλων, ανά πάσα στιγμή: σε κεντρικό σημείο της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου.

25.- Κάνουμε τη Διοίκηση συμμετοχική υπόθεση

 ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ:Ο τρόπος διοίκησης του Επιμελητηρίου γίνεται εδώ και δεκαετίες με εσωστρεφή τρόπο. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων καλείται να εισηγηθεί και να αποφασίσει για μια σειρά από ζητήματα για τα οποία πολλές φορές δεν διαθέτει βαθιά γνώση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Ενεργοποιούμε τις Επιτροπές του Επιμελητηρίου και συστήνουμε, όπου χρειάζεται, νέες θεματικές επιτροπές ή επιτροπές ειδικού σκοπού, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και μέλη του Επιμελητηρίου που δεν έχουν εκλεγεί στη Διοίκηση, αλλά και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Δίνουμε βήμα για προτάσεις και επεξεργαζόμαστε κάθε ιδέα που κατατίθεται δημοσιοποιώντας το όνομα του Μέλους που την εισηγήθηκε εφόσον δεν έχει αντίρρηση. Οι Επιχειρηματίες του Νομού «μπαίνουν» έμμεσα στη Διοίκηση, εισάγοντας απευθείας τα ζητήματά τους στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Το κάναμε ήδη πράξη με το Συνδυασμό μας, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες προτάσεις Επιχειρηματιών από όλο το Νομό μέσα από το site μας σε 15 ημέρες.

Καλούμε εκπροσώπους όλων  των  Επαγγελματικών  Συλλόγων στις δημόσιες συνεδριάσεις μας. Φροντίζουμε ώστε το Επιμελητήριό μας να μην είναι ένας αποστειρωμένος θεσμός, μακριά από τα Μέλη του.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

26.- Αξιοποιούμε όλες τις Επιστημονικές δυνατότητες των Τ.Ε.Ι.  &  Α.Ε.Ι.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί μια κοιτίδα Επιστημονικής Γνώσης και Έρευνας μέσα στην Καβάλα, την οποία δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο το Επιμελητήριο Καβάλας, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις. Δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς τα μοναδικά στην ευρύτερη περιοχή επιστημονικά εργαλεία του Τ.Ε.Ι. το οποίο το Επιμελητήριο θυμάται κυρίως στην έκθεση Kavala Expo. Δεν συνεργάζεται σταθερά μαζί του όλο το έτος.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Θα καταστήσουμε το ΤΕΙ Καβάλας αναπόσπαστο κομμάτι της αγοράς. Καθιερώνουμε σταθερή, μόνιμη αλλά και αμφίδρομη συνεργασία, με το ΤΕΙ Καβάλας, αξιοποιώντας τις ανταγωνιστικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού του αλλά και τις γνώσεις των Επιχειρηματιών – Μελών μας. Η συνεργασία αυτή μπορεί να απογειώσει την επιχειρηματικότητα στην Καβάλα. Κάνουμε σταθερό συνεργάτη του Επιμελητηρίου το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ ΑΜΘ), το Προηγμένο Ερευνητικό Εργαστήριο Μετρήσεων «Ήφαιστος» με τον εξοπλισμό αξίας 10 εκ. ευρώ που διαθέτει, το Παράρτημα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος» που λειτουργεί στο Τ.Ε.Ι. αλλά και το Προηγμένο Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Κινητών Εφαρμογών «ΑΕΤΜΑ» εισάγοντας καινοτομίες και τα οφέλη των mobile applicationστην τοπική επιχειρηματικότητα.

Επικαιροποιούμε και αξιοποιούμε τις έρευνες που έχουν γίνει έως τώρα αλλά είχαν μείνει κλεισμένες σε κάποια συρτάρια. Συνδέουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα με την τοπική βιομηχανία και μεταποίηση με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών.

Καταρτίζουμε κοινό πρόγραμμα δράσης με το Τ.Ε.Ι. το οποίο θα επεκτείνεται σε προγραμματικές συμβάσεις αλλά και κατάθεση προτάσεων από κοινού σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Στηρίζουμε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. και το Μεταπτυχιακό του πρόγραμμα για να σταματήσει να φεύγει εκτός Νομού η γνώση που παράγεται εδώ.

27.- Συνιδρύουμε σύγχρονα Cluster ανά κλάδο για την στήριξη των Μελών μας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Ο ανταγωνισμός με τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα είναι άνισος. Τα Μέλη μας αδυνατούν να κάνουν οικονομίες κλίμακας και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Δεν έχουν καθοδήγηση για βοηθητικές συνέργειες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Δημιουργούμε Συστάδες και Εταιρικές Συμπράξεις Επιχειρήσεων (Clusters) με στόχο τις οικονομίες κλίμακας (κοινές προμήθειες, logistics, ενδεχομένως και κοινό μάρκετινγκ), στηρίζοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια, γνώσεις και προσωπικό. Το Επιμελητήριο μπορεί να συμμετέχει ως Εταίρος στα Clusters, μαζί με Συλλογικούς Φορείς της περιοχής, και να παρέχει υπηρεσίες οριζόντιου χαρακτήρα προς τα Μέλη του που θα συμμετάσχουν στην κάθε Συστάδα.

Στηρίζουμε με τεχνογνωσία και καθοδήγηση, μέσα από τη γνωσιακή βάση του Επιμελητηρίου, τη δημιουργία των πρώτων Δικτύων μεταξύ επιχειρήσεων (networking) που θα λειτουργήσουν ως «πιλότος» για μελλοντικά cluster.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

28.- Εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά Επιχειρηματιών – στηρίζουμε την Παιδεία

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Νέοι και νέες στην Καβάλα καλούνται να αναλάβουν τα ηνία μιας οικογενειακής επιχείρησης ή θέλουν να ιδρύσουν δική τους  νέα επιχείρηση  αλλά τους λείπει η γνώση και η επιχειρηματική κουλτούρα

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Δημιουργούμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Επιμελητηρίου, με σεμινάρια και διαγωνισμούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με βιωματικά παιχνίδια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το Επιχειρείν διδάσκεται με τη συμβολή του Επιμελητηρίου στα σχολεία. Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια μια νέα γενιά επιχειρηματιών που δεν θα φοβούνται να τολμήσουν επιχειρηματικά, δεν θα έχουν μοναδικό όνειρο μια θέση στο Δημόσιο.

Καθιερώνουμε Ετήσιο Φεστιβάλ Μαθητικής Επιχειρηματικότητας και επιβραβεύουμε τις καλύτερες προτάσεις.

Τα Μέλη του Επιμελητηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τις δικές τους γνώσεις στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς επιχειρηματίες. Οι νέοι θα γνωρίσουν καλύτερα την επιχειρηματικότητα του Νομού τους. Αξιοποιούμε την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική τεχνογνωσία στον τομέα της επιχειρηματικής παιδείας.

Επεκτείνουμε το σχέδιο και στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των Μελών μας που σπουδάζουν ή έχουν λάβει πρόσφατα ένα πτυχίο. Σε συνεργασία με ΚΕΚ δημιουργούμε προγράμματα πιστοποίησης, που έρχονται να λύσουν σοβαρά προβλήματα, εξασφαλίζοντας παράλληλα και έσοδα για το Επιμελητήριο.

29.- Δεν αποστρατεύουμε τους παλιούς επιχειρηματίες

Αξιοποιούμε τη γνώση των παλιών επιχειρηματιών της Καβάλας δημιουργώντας σύστημα mentoring με τις συμβουλές προσβάσιμες από όλους. Για εμάς δεν τελειώνει κανείς με τη συνταξιοδότηση αφού «μια φορά επιχειρηματίας, μια ζωή επιχειρηματίας».

Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία Επιμελητηρίων του εξωτερικού (Γερμανία, Δανία κ.α.) ώστε να στηρίξουμε τα ηλικιωμένα Μέλη μας στη σύνθετη και δαιδαλώδη διαδικασία μεταβίβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την μία γενιά στην άλλη ώστε να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και οι κόποι μιας ζωής του Επαγγελματοβιοτέχνη.

30.- Πιο στοχευμένα σεμινάρια για αύξηση πωλήσεων

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ : Έγιναν πολλά σεμινάρια εκπαίδευσης των Μελών μας αλλά μόνο στο αντικείμενο τεχνικού ασφαλείας ή για απόκτηση γενικών δεξιοτήτων. Κάποια είχαν μικρή ανταπόκριση, ακατάλληλη στόχευση και δεν κάλυψαν τις πραγματικές ανάγκες της σημερινής αγοράς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Μέλη μας, τα αντικείμενα του οποίου θα ορίζονται και θα τροποποιούνται αναλόγως με τη ζήτηση και όχι σύμφωνα με την προσφορά έτοιμων λύσεων από κεντρικούς φορείς. Εκπαιδεύουμε τα Μέλη μας στην ορολογία των ξένων γλωσσών που χρειάζονται και όχι σε ένα επιδοτούμενο σεμινάριο γενικών γνώσεων από το οποίο θα λάβουν απλώς ένα χαρτζιλίκι και μία βεβαίωση που όμως δεν θα ισοδυναμεί με ουσιαστική γνώση.

Οργανώνουμε εκτεταμένα και ανά κλάδο σεμινάρια για ψηφιακό marketingκαι χρήση νέων τεχνολογιών ενώ καθοδηγούμε τα Μέλη μας στο πως θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα εργαλεία της νέας ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου. Πραγματοποιούμε αποκεντρωμένα σεμινάρια στο σύνολο του νομού και στη Θάσο.

Παρέχουμε συμβουλευτική για νέες μεθόδους και αύξηση πωλήσεων, ορισμό νέου στόχου, αναγνώριση των ελλείψεων και των προοπτικών στην αγορά.

Δημιουργούμε γνωσιακή βάση elearning στο Επιμελητήριο, άμεσα προσβάσιμη στα Μέλη του, που θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες ανταποδοτικές παροχές που θα υπερκαλύπτει σε αξία το κόστος της μειωμένης από το 2018 συνδρομής.

Από τα μη στοχευμένα και παρωχημένα σεμινάρια για λίγους θα πάμε στη μαζική επιμόρφωση των Μελών μας στην οποία η πρόσβαση θα γίνεται από παντού, ακόμη και από το κινητό τους τηλέφωνο.

Στηρίζουμε και καθοδηγούμε τα μέλη μας στη διαδικασία απόκτησης Πιστοποιητικών Ποιότητας  (ISO και HACCP) ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να προωθούνται πιο εύκολα τα προϊόντα τους σε όλες τις αγορές.

 

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

31.- Εξωστρεφές Επιμελητήριο

Δεν προσπαθούμε μόνοι. Κάνουμε συμπράξεις και προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους, Περιφέρεια και φορείς της περιοχής. Διεκδικούμε από κοινού Ευρωπαϊκά προγράμματα. Συμμαχούμε με άλλα Επιμελητήρια κάτω από κοινούς σκοπούς για να πετύχουμε αποτελέσματα που ξεπερνούν το μέγεθος της περιοχής μας.  Απευθυνόμαστε σε Επιμελητήρια και φορείς από όλη την Ευρώπη.

Δημιουργούμε μόνιμο μηχανισμό υποδοχής προτάσεων και ιδεών και εισάγουμε προτάσεις επιχειρηματιών στα διοικητικά μας συμβούλια. Το κάναμε ήδη πράξη στην προεκλογική περίοδο, λαμβάνοντας μέσα σε ελάχιστο διάστημα εκατοντάδες προτάσεις.

Ανοίγουμε τις πόρτες του Επιμελητηρίου κυριολεκτικά σε όλους. Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα μεταδίδονται στο σύνολό τους μέσω internetκαι ο κάθε επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται θα μπορεί να έχει γνώση για τα τεκταινόμενα μέσα στο Επιμελητήριο. Δίνουμε τη δυνατότητα για συμμετοχή σε online ψηφοφορίες και δημοψηφίσματα για κρίσιμα ζητήματα.

Διοικούμε μαζί με όλα τα Μέλη του Επιμελητηρίου, όχι κεκλεισμένων των θυρών.

32.- Προβολή προϊόντων και Τουρισμού στο εξωτερικό με μετρήσιμους στόχους

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Επιμελητήριο σήμερα ξοδεύει – όπως οφείλει – χρήματα από τις συνδρομές των Μελών του για προβολή του τουρισμού ή των παραγόμενων προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά χωρίς μελέτη και σχέδιο και κυρίως χωρίς να θέτει μετρήσιμους στόχους και να αξιολογεί τα αποτελέσματα των δράσεών του.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Αναθέτουμε σε εξειδικευμένες εταιρίες ή στο Τ.Ε.Ι. τη μέτρηση της απόδοσης των εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει το Επιμελητήριο. Θέτουμε κάθε χρόνο συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Αναπροσδιορίζουμε την ανά κλάδο συμμετοχή μας κάθε χρόνο. Θα ξοδέψουμε τα χρήματα των Μελών μας όπως θα τα ξοδεύαμε ο καθένας στη δική του επιχείρηση, με σύνεση και νοικοκυροσύνη.

33.- Ενισχύουμε την εξωστρέφεια, χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο στο εξωτερικό

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Λίγες επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, υπάρχει αδυναμία προώθησης προϊόντων ακόμη κι εντός ελληνικής αγοράς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Ενισχύουμε την εξωστρέφεια των Επιχειρήσεων – Μελών, παρέχοντας εργαλεία για να προωθηθούν σε αγορές του εξωτερικού. Στηρίζουμε με συμμετοχή σε εκθέσεις τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας, υφιστάμενους και δυνητικούς, ενώ λαμβάνουμε μέριμνα και για προώθηση προϊόντων των Μελών μας και στην Ελληνική αγορά. Αναλαμβάνουμε, μέσω των Δικτύων και των Συμπράξεων, την προώθηση Καβαλιώτικων προϊόντων σε αλυσίδες και πολυκαταστήματα.

Ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, μπορούμε να στηρίξουμε τις επιχειρηματικές συμφωνίες δημιουργώντας ένα μόνιμο κέντρο B2B συναντήσεων στο Εκθεσιακό, το οποίο θα υποστηρίζεται από το ίδιο το Επιμελητήριο. Το ίδιο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και στο παράρτημά μας στη Θάσο.

Το εγχείρημα θα συνδυαστεί με τη λειτουργία μόνιμης έκθεσης με ομαδοποιημένα δείγματα προϊόντων που θα λειτουργήσουν ως open market, συμπληρωματικά με το κέντρο Β2Β.

34.- Θεσπίζουμε Επιχειρηματικά Βραβεία για τα Μέλη μας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Τα Μέλη μας δεν αισθάνθηκαν ποτέ να επιβραβεύονται από τον φορέα τους ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Εκμεταλλευόμαστε το Νέο Επιμελητηριακό Νόμο και θεσπίζουμε ετήσια επιχειρηματικά βραβεία, ανά Κλάδο της τοπικής οικονομίας, επιβραβεύοντας τα Μέλη μας για τις προσπάθειες, τα αποτελέσματα και την καινοτομία. Καθιερώνουμε την απονομή τιμητικών διακρίσεων τις οποίες εντάσσουμε σε τακτικές εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου, όπως τα Συνέδρια Επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα καθοδηγούμε τα Μέλη μας ώστε να διεκδικήσουν διεθνή και παγκόσμια βραβεία στον κλάδο δραστηριοποίησής τους.

Επαναφέρουμε την ετήσια εκδήλωση του Επιμελητηρίου που αποτελούσε τη σημαντικότερη συνάντηση παραγωγικών φορέων και διακόπηκε λόγω οικονομικής κρίσης. Στην αρχή κάθε έτους, το Επιμελητήριο αναβιώνει την επί πολλά έτη καθιερωμένη συνάντηση, με προσκεκλημένους τους παραγωγικούς φορείς αλλά και Υπουργούς στους οποίους θέτουμε εμείς την ατζέντα των θεμάτων με συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Θέτουμε στην εκδήλωση φιλανθρωπικό σκοπό δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ευθύνη του Επιμελητηρίου.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

35.- Το Επιμελητήριο αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστή

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Επιμελητήριο δεν έκανε ποτέ σε βάθος έρευνα και προγραμματισμό για τις δράσεις τουριστικής προβολής που υλοποιεί. Αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς μετρήσιμα, ούτε μετρημένα, αποτελέσματα. Η τουριστική προβολή γίνεται χωρίς πυξίδα και με μεθόδους που ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ: Καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση, σχεδιασμένη σε βήματα, για την τουριστική ανάπτυξη όλου του Νομού, η οποία απευθύνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη περιοχές. Εντάσσουμε στο πλάνο μας τη Θάσο, την πόλη της Καβάλας, την Κεραμωτή, τα δυτικά παράλια, αλλά και το Παγγαίο, τα στενά του Νέστου, τους παραδοσιακούς οικισμούς.

36.- Σχεδιασμός brandname

Το Επιμελητήριο αναλαμβάνει να σχεδιάσει το brand-name του Νομού, με γνώμονα το συμφέρον των Μελών του. Καλύπτει τα κενά της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της τουριστικής προβολής αλλά συνεργάζεται με όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση ζητημάτων που στέκονται εμπόδια στην τουριστική ανάπτυξη. Απευθυνόμαστε σε ειδικούς, ακούγοντας όμως τις ανάγκες των Μελών μας. Δεν βαδίζουμε πλέον στα τυφλά και χωρίς σχέδιο. Δημιουργούμε το δικό μας Σήμα Ποιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και αναδεικνύουμε την τοπική κουζίνα με τοπικά προϊόντα, ακολουθώντας επιτυχημένα Ελληνικά και διεθνή πρότυπα.

37.- Διαπραγματεύσεις με Εταιρίες που ενδιαφέρουν το τουριστικό προϊόν μας

Αρχίζουμε σειρά επαφών, με βάση τη μελέτη-οδηγό, με στόχο την προσέλκυση τουριστικών οργανισμών και αεροπορικών εταιριών από ΟΛΟ τον κόσμο, που σήμερα δεν έχουν στους προορισμούς τους το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Στόχος: να υπάρξουν πτήσεις από και προς όλες τις ηπείρους. 

Συμπεριλαμβάνουμε στις επαφές μας τις εταιρίες low cost, σε συνδυασμό με δράσεις για την προσέλκυση νεανικού τουρισμού.

Διεκδικούμε την επίσπευση των διαδικασιών ώστε τα υδροπλάνα να αρχίσουν άμεσα τα δρομολόγιά τους, προτείνοντας στις εταιρίες την ένταξη πολλαπλών σταθμών μέσα στο νομό Καβάλας.

38.- Τουριστική προβολή

        1.- Νέα ιστοσελίδα τουριστικής προβολής φτιαγμένη από το Επιμελητήριο, η οποία θα καλύπτει όλες τις μορφές τουρισμού και θα αφορά στο σύνολο του Νομού. Φιλική προς κινητές συσκευές και με στοιχεία αποκλειστικά για τις Επιχειρήσεις των Μελών μας.

       2. – Κατασκευή application του Επιμελητηρίου για τους τουρίστες, ως εργαλείο σχεδιασμού διακοπών και κρατήσεων, αλλά και ως πλοηγό ενημέρωσης των τουριστών που βρίσκονται ήδη στο Νομό. Τα Μέλη μας αποκτούν νέους τρόπους για να επικοινωνήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους τουρίστες.

  1. Συμμετέχουμε σε εκθέσεις αφού πρώτα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της κάθε μιας. Αναθέτουμε σε εξειδικευμένες εταιρίες τη μέτρηση της απόδοσης των εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει το Επιμελητήριο. Θέτουμε κάθε χρόνο συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Αναπροσδιορίζουμε τακτικά τους στόχους και μελετάμε το άνοιγμα σε νέες αγορές. Αποκτούμε τουριστικό λεωφορείο info bus με το οποίο λαμβάνουμε μέρος σε εκθέσεις τουρισμού και street events σε γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας έναν μόνιμο αλλά κινούμενο εκθεσιακό χώρο, όπως πράττουν σήμερα μεγάλα Επιμελητήρια της Ευρώπης.
  2. Χρησιμοποιούμε το Facebook για να προβάλλουμε το νομό Καβάλας σε στοχευμένες αγορές και καταναλωτικό κοινό. Κάνουμε αυτό που κάνουν ήδη πολλά Μέλη μας για τις επιχειρήσεις τους, αποτελώντας τον πρώτο συλλογικό φορέα της περιοχής μας που θα αξιοποιήσει τη δύναμη των social mediaστην τουριστική προβολή. Εξοικονομούμε πόρους σε σχέση με τις παλιές μεθόδους για χρήση σε νέα εργαλεία τουριστικού μάρκετινγκ.
  3. Παράγουμε βίντεο τουριστικής προβολής για να ενισχύσουμε το τουριστικό brand name του νομού. Χρησιμοποιούμε την κινούμενη εικόνα που αποτελεί σήμερα το πιο αποτελεσματικό μέσο προβολής παγκοσμίως.

39.- Δημιουργούμε υποδομές

Μετατρέπουμε το Εκθεσιακό μας Κέντρο στο μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας με ευέλικτο και αφαιρούμενο εξοπλισμό (δείτε την αναλυτική πρόταση για το Εκθεσιακό). Το Επιμελητήριο αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στον τομέα του Συνεδριακού Τουρισμού, καθιστώντας την Καβάλα επίκεντρο μεγάλων συνεδρίων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και τη Βαλκανική ενδοχώρα.

40.- Αντιμετωπίζουμε ενωμένοι και ισχυροί τα εμπόδια

       1. Στηρίζουμε νομικά τα Μέλη μας που έχουν εμπλακεί σε αντιδικίες με το Δημόσιο, αντιμετωπίζοντας παραλογισμούς της Διοίκησης όπως για παράδειγμα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η ΑΕΠΙ κ.α. Για πρώτη φορά τα Μέλη μας αντιμετωπίζουν οργανωμένα και σε ευρεία συμμαχία τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που τους επιβάλλονται αδίκως. Παρεμβαίνουμε σε αρχές όπως η Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, κάθε φορά που διαπιστώνεται αδικία σε βάρος κλάδων των Μελών μας. Απαιτούμε να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες ως εγκληματίες. Προχωράμε σε συστηματική και συνεχή σεμιναριακή εκπαίδευση των Μελών μας ώστε να γνωρίζουν τους νόμους και τα δικαιώματά τους κυρίως μέσω elearning ώστε να μην αναλώνουν παραγωγικό χρόνο και να έχουν πρόσβαση όταν και από όπου μπορούν.

2. Συνεργαζόμαστε με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που εμποδίζουν σε κάθε περιοχή την τουριστική ανάπτυξη. Προωθούμε τα αιτήματα των Μελών μας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, καταθέτοντας από κοινού προτάσεις για το συγκοινωνιακό και το χωροταξικό.

Αναλαμβάνουμε μελέτη για την εξεύρεση χώρων που θα καλύψουν τις ανάγκες για νέες κλίνες στις υψηλές κατηγορίες καταλυμάτων. Καθοδηγούμε τους υποψήφιους επενδυτές ώστε να επισπεύσουμε την τουριστική ανάπτυξη που θα ωφελήσει το σύνολο των Μελών μας.

3.  Συνεργαζόμαστε με τον Ο.Λ.Κ. και τους Δήμους για τον τουρισμό κρουαζιέρας. Κάνουμε από κοινού προσπάθειες για ενημέρωση των επισκεπτών ώστε να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο και χρήμα στην πόλη και το Νομό.

Προωθούμε την Γαστρονομία μας για να καταφέρουμε αύξηση της κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης και εμπορίου τροφίμων, ποτών, γλυκισμάτων και αναμνηστικών. Δίνουμε στον τουρισμό κρουαζιέρας λόγους να αγαπήσει τα προϊόντα μας.

4. Στηρίζουμε τον Ο.Λ.Κ. στην αξιοποίηση της Μαρίνας της Καβάλας ενώ συνεργαζόμαστε με την Αυτοδιοίκηση για να μη μείνουν ανεκμετάλλευτες οι λιμενικές υποδομές σε όλα τα παράλια του Νομού. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τη μαρίνα Λιμεναρίων που σύντομα ολοκληρώνεται αλλά και τη μαρίνα του Λιμένα που πρέπει επιτέλους να δοθεί σε τοπικό φορέα για να αξιοποιηθεί. Εντάσσουμε τις μαρίνες στο σχέδιο της δικής μας τουριστικής προβολής για όλο τον Νομό.

       5. Επιμορφώνουμε συνεχώς τα Μέλη μας για τις νέες τεχνικές πωλήσεων και προσέλκυσης επισκεπτών, από σύγχρονα σεμινάρια, ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες της περιοχής μας (δείτε λεπτομέρειες στο πεδίο «εκπαίδευση»). Καταρτίζουμε από κοινού με άλλα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με επιχειρηματίες της Καβάλας να εκπαιδεύονται στο εξωτερικό αλλά και το αντίστροφο.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 41.- Αλλάζουμε την ατζέντα – Διεκδικούμε διαφορετικά αναπτυξιακά κίνητρα

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Τα Επιμελητήρια της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής έχουν γίνει έρμαιο της εκάστοτε Κυβέρνησης, εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας κατά 12% ή 4%. Οι τελευταίες ελπίδες εξανεμίστηκαν ενώ τα Επιμελητήρια δεν βρήκαν το νέο, υλοποιήσιμο στόχο. Δεν δημιούργησαν τη νέα πρόκληση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Η απόδοση ειδικών, γεωγραφικών αναπτυξιακών κινήτρων με τη μορφή επιδότησης ή φοροαπαλλαγών δεν μπορεί να είναι θέμα ούτε ενός μεμονωμένου Επιμελητηρίου, ούτε όμως και όλων των Επιμελητηρίων της χώρας ταυτόχρονα. Δημιουργούμε συνασπισμό με τα Επιμελητήρια των γειτονικών μας νομών, φτιάχνοντας ένα κοινό μέτωπο αγώνα με βάση τα όσα μας ενώνουν. Ζητούμε Ζώνη Ειδικών Συντελεστών Φορολόγησης στη βορειοανατολική Ελλάδα. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση τη θέσπιση ειδικών κινήτρων αφού η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Συμπληγάδες: τη Βουλγαρία και την Τουρκία με την πολύ ανταγωνιστική φορολόγηση των επιχειρήσεων. Παλεύουμε με επιχειρήματα ώστε να περάσουμε κοινή πρόταση που θα αντιμετωπίζει την απώλεια επενδύσεων αλλά και την φυγή υφιστάμενων επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.

Επεξεργαζόμαστε εμείς – τα Επιμελητήρια –  την αιτιολογική έκθεση για το νομοθέτημα.

Γινόμαστε μπροστάρηδες σε ένα νέο αγώνα, στον οποίο εκτός από Επιμελητήρια, κατεβαίνουμε από κοινού με Δήμους, Περιφέρεια, Βουλευτές. Θέτουμε τους πάντες προ των ευθυνών τους.

 42.- Πιέζουμε για αλλαγές στον Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις χρήσεις γης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Η φωνή του Επιμελητηρίου ως σύμβουλος της Πολιτείας δεν έχει εισακουστεί με αποτέλεσμα να υφίστανται ακόμη και σήμερα στρεβλώσεις στις χρήσεις γης και στις οχλήσεις του ενός τομέα δραστηριότητας προς τον άλλο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Καταρτίζουμε νέο, επικαιροποιημένο σχέδιο χωροταξικών προτάσεων προς την Πολιτεία σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Επιμελητήρια (Τεχνικό, Γεωτεχνικό, Οικονομικό, Ξενοδοχειακό κλπ) και τις τοπικές αρχές, διεκδικώντας αλλαγές σε όλα τα χωροταξικά σχέδια: τοπικό, περιφερειακό, εθνικό. Δεν διεκδικούμε μόνοι, αλλά σε συνεργασία με όλους τους φορείς, πάντα με γνώμονα το μέλλον των επιχειρηματικών δράσεων των Μελών μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να θέσουμε σωστές βάσεις ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες και να αποφύγουμε παθογένειες του παρελθόντος και το μοντέλο της στρεβλής ανάπτυξης και άναρχης δόμησης που ισχύει σήμερα.

43.- Απαιτούμε επίσπευση της έκδοσης των πολεοδομικών αδειών

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Η Πολεοδομία έχει γίνει το κορυφαίο ανάχωμα της επιχειρηματικότητας λόγω του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση άδειας. Πολλές επενδύσεις ή επεκτάσεις αποσύρονται, άλλες κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις, η κινητήρια ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων των Μελών μας σταμάτησε.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Αξιοποιούμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τους Δήμους πιέζουμε για την επίσπευση της έκδοσης οικοδομικών αδειών που αφορούν εκατοντάδες επιχειρήσεις. Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών και στο μεταβατικό στάδιο στηρίζουμε τη λύση με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης που θα επιτύχει την άμεση απεμπλοκή της κατάστασης. Πιέζουμε και την Περιφερειακή Πολεοδομία και την αντίστοιχη δομή σε επίπεδο Υπουργείου. Ενεργοποιούμε το νομικό μας τμήμα για λογαριασμό των Μελών μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΑΤΕΛΗΣ

ΠΑΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Υποψήφιος στο Τμήμα ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στις εκλογές από 10 – 12/12/2017

Με επικεφαλή τον κ. Γεώργιο – ΠΑΥΛΟ ΖΗΣΙΜΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image