Τρ. Αλεξιάδης: «Να σπεύσουν οι πολίτες να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό γιατί θα αυτοματοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες κατάσχεσης»

Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης σχετικά με τις κατασχέσεις στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων που αφορούν σε λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συντάξεως.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στη Βουλή:


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με τον ν. 4336/2015 ορίσθηκε και καθορίσθηκε επακριβώς το ακατάσχετο για τους μισθούς και για τις συντάξεις, για χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και προς την εφορία. Ουσιαστικά, ορίσθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ. Πλην όμως εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας των Δημοσίων Εσόδων μπέρδεψε λίγο τα πράγματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι περισσότερο η εγκύκλιος δεν είναι νόμος και ότι με την εγκύκλιο ενίοτε πάνε να αλλοιώσουν το πνεύμα, το ratio, του νόμου πολλές υπηρεσίες.

Τι είπε αυτή η εγκύκλιος; Είπε ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη -αυτή που ανέφερε τον ν. 4336/2015– δεν θεσπίζεται αυτοδίκαιη προστασία του μισθού και της σύνταξης ή των περιοδικά καταβαλλόμενων ασφαλιστικών βοηθημάτων, παρά πρέπει μόνο να δηλωθεί.

Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν συγκεκριμένες τράπεζες -και δεν έχω πρόβλημα να πω, η τράπεζα «ALPHA»- και είπαν ότι εφόσον δεν το είχαν δηλώσει, ενώ γνωρίζουν ότι είναι μισθός ή ότι είναι σύνταξη –δεν το δήλωσε ο συνταξιούχος, δεν το γνώριζε-  κατάσχουν τη σύνταξη. Το κάνουν συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω, τράπεζες, εκμεταλλευόμενες αυτήν την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Εν όψει όλων αυτών ερωτάσθε σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να υπάρχει μια ενότητα στην αντιμετώπιση όλης της κατάστασης και να εφαρμόζεται πραγματικά ο νόμος για το ακατάσχετο και του μισθού και της σύνταξης και επιπλέον στα κατασχεθέντα ήδη ποσά, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται και ο μισθωτός και ο συνταξιούχος στα δικαστήρια για να λάβει το οφειλόμενο ποσό.
Ευχαριστώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, θέτετε ένα σοβαρότατο ζήτημα με την ερώτησή σας που απασχολεί πάρα πολλούς πολίτες. Θα σας απαντήσω αμέσως.

Πριν, όμως, μπω στην ουσία της ερώτησής σας, να πω κάτι για το θέμα των εγκυκλίων που είπατε. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Οικονομικών είναι κάποια στιγμή να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία παραγωγής νομοθεσίας, στην ουσία, μέσω εγκυκλίων. Οι φορολογικοί νόμοι πρέπει να είναι τόσο σαφείς ώστε να μη χρειάζεται να βγαίνουν μετά εγκύκλιοι πολυσέλιδοι για να εξηγούν το τι λένε οι διατάξεις.

Είναι κάτι το οποίο το προσπαθούμε. Δεν είμαστε ευτυχείς με αυτήν την κατάσταση, αλλά θέλουμε να σταματήσει αυτή η ιστορία.

Θέλουμε οι νόμοι να είναι σαφείς και να μην χρειάζεται να βγαίνουν μετά εγκύκλιοι και μάλιστα μετά από πολλούς μήνες, μερικές φορές και μετά από έναν χρόνο. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τελειώσουν και πρέπει, με βάση τον νόμο, να είναι σαφή τα πράγματα.

Σ’ ό,τι αφορά τώρα την ουσία της ερώτησής σας, πραγματικά ο νόμος, όπως το περιγράψατε με επάρκεια, λέει αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά έχουμε τεχνικά προβλήματα. Πρώτα από όλα το ακατάσχετο, όπως ξέρετε, είναι στην ουσία 1.000 ευρώ συν το 0,5%, 1.250 ευρώ, για να μην μπερδεύεται ο κόσμος.

Είναι 1.250 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαία για χρέη προς το Δημόσιο.
Σ’ ό,τι αφορά τώρα τη διαδικασία, θέλουμε το Υπουργείο Οικονομικών να λειτουργεί με τον πιο αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς να χρειάζονται προσωπικές επαφές του φορολογούμενου με οποιονδήποτε υπάλληλο, χωρίς να υπάρχουν υποκειμενικές κρίσεις ή άλλου είδους παρεμβάσεις ή άλλα πράγματα, τα οποία είχαμε στο παρελθόν, στη φορολογική διοίκηση. Θέλουμε η φορολογική διοίκηση δηλαδή να λειτουργεί χωρίς καμμία δυνατότητα επιλογής ότι σε αυτόν τον φορολογούμενο κάνουμε το «Α», ενώ στον άλλον κάνουμε το «Β» με διάφορα άλλα κριτήρια.
Είχαμε τέτοια, θέλουμε να τελειώσουμε αυτά.
Οπότε πολύ σωστά έχει απαιτηθεί από τους φορολογουμένους να δηλώνουν οι ίδιοι τον ακατάσχετο λογαριασμό. Αυτό είναι κάτι που είναι σωστό, διότι, εάν δεν ακολουθήσουμε αυτήν την οδό και επιλέγουν οι τράπεζες με το άλφα ή το βήτα κριτήριο, τότε θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα.

Άρα εγώ με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να σας πω ότι πρέπει οι πολίτες –και να το καταλάβουν αυτό- να σπεύσουν –όσοι δεν το έχουν κάνει- και να δηλώσουν ηλεκτρονικά, στο πληροφορικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών τον ακατάσχετο λογαριασμό, ώστε να μην έχουν προβλήματα, γιατί πάρα πολλές φορές έρχονται στο γραφείο μας αιτήματα από πολίτες, που ίσως δεν έχουν τόσο μεγάλη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή που δεν έχουν πρόσβαση σε λογιστή ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, ή από ηλικιωμένους, που τους έχουν κατάσχει ποσά ακριβώς επειδή δεν έχει δηλωθεί ένας τέτοιος λογαριασμός.

Πρέπει, λοιπόν, όλοι να δηλώσουν έναν τέτοιο λογαριασμό για θέματα μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Νομίζω ότι με αυτόν τον λογαριασμό –τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- εξασφαλίζουμε ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, διότι –ξαναθυμίζω- είναι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Σίγουρα είναι υποχρέωση του φορολογούμενου να δηλώσει το ακατάσχετο του λογαριασμού, πλην όμως πολλές τράπεζες δηλώνουν και φέτος τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως λογαριασμό μισθοδοσίας ή ως λογαριασμό σύνταξης. Το αν είναι ακατάσχετος ή όχι δεν μπορεί να το δηλώσει ο φορολογούμενος ή ο διοικούμενος. Όμως, πολλές φορές έχει ήδη κατασχεθεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις σκοπεύετε μήπως με μια εγκύκλιο προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να εφαρμόσετε τα αυτονόητα, να εφαρμόσετε τον νόμο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες είτε γιατί λησμόνησαν είτε γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε λογιστικά γραφεία και να τους επιστραφούν τα χρήματα;
Ευχαριστώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δυστυχώς, κύριε Βουλευτά, δεν υπάρχει δυνατότητα να πάμε σε μία αναδρομική κατάσταση και να πούμε ότι σε αυτές και σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω των προβλημάτων πρέπει να επιστραφούν χρήματα.

Όμως, θα επικοινωνήσουμε ξανά με τους πολίτες, θα βγάλουμε δελτίο Τύπου, θα ενημερώσουμε και τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία της δήλωσης του λογαριασμού.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι πάρα πολλές περιπτώσεις είναι αμέλεια των πολιτών και πρέπει να το κάνουν. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Το Υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του, προχωράει σε αυτοματοποίηση της διαδικασίας, στέλνει στις τράπεζες την εντολή, δεν έχει τη δυνατότητα η τράπεζα να επιλέξει εάν θα το κάνει ή όχι, από τη στιγμή που θα έχει εντολή από την αρμόδια εφορία πρέπει να προχωρήσει σε δέσμευση του λογαριασμού.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω πρέπει να φροντίσουν οι πολίτες αυτά τα θέματά τους, διότι όσο προχωράει η οργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αυτόματα τα χρέη αναζητούνται και ό,τι δεν έχει μπει κάτω από την προστασία του ακατάσχετου ειδικού λογαριασμού, οποτεδήποτε θα δεσμεύεται για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Μία απόδειξη αυτής της πορείας του Υπουργείου Οικονομικών, που κατά τη γνώμη μου είναι θετική, είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που κατέθεσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δείχνουν ότι έχουμε μία πτώση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, διότι λειτουργούν καλύτερα οι υπηρεσίες και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, παρά τα προβλήματα που έχουν, συμμορφώνονται περισσότερο.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image