25/01/2015 Βουλευτικές Εκλογές – ένα προσεκτικό άρθρο της Washington Post αναφορικά με την πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, και τα σενάρια περί ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε νέο άρθρο η Washington Post. Ο αρθρογράφος Matt O’ Brien, υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει για άλλη μία φορά καταρρεύσει υπό το βάρος του προγράμματος λιτότητας της χώρας, και τα αντιμνημονιακά κόμματα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη ΝΔ κατέρρευσε, διότι δεν κατόρθωσε να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας. Ο Matt O’ Brien σχολιάζει ότι αυτό που έχει σημασία, είναι εάν η ΝΔ, η οποία βρίσκεται ακόμη δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να διατηρήσει την εξουσία μετά από τις εκλογές. Εάν όχι, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα chicken-game με τη Γερμανία, στο οποίο διακυβεύονται πολλά.

«Η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο απλή όσο και λογική. Θέλουν περισσότερες δαπάνες και λιγότερο χρέος. Συγκεκριμένα, θέλουν να ξοδέψουν 1,3 δισ. ευρώ περισσότερα σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν, για να ανακουφίσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Και θέλει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί, πόσο από το χρέος της Ελλάδας, θα αποπληρώσει η χώρα. Οι τραπεζίτες ασφαλώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι χειρότερο και από τον κομμουνισμό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι –ομολογουμένως- κάπως υπερβολικά αισιόδοξος για το πόσα κεφάλαια θα αντλήσει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αλλά όπως επισημαίνει ο Wolfang Munchau, δεν υπάρχει τίποτα ριζοσπαστικό σχετικά με το τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για τα δεδομένα του ίδιου του κόμματος. Θα αποτύχει, και μέχρι να το παραδεχθεί αυτό, θα βυθίσει την χώρα ακόμη περισσότερο στην φτώχεια. Ή στην περίπτωση της Ελλάδας, στην χειρότερη ύφεση στην ιστορία».

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την λιτότητα και να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας, ή αλλιώς, «όπως αφήνεται να εννοηθεί», η Γερμανία θα την διώξει από την ευρωζώνη. «Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους που ψηφίζουν το ΣΥΖΡΙΖΑ, η ΕΚΤ θα τους υπενθυμίσει (όχι και τόσο ευγενικά), όπως έκανε στην Ιρλανδία, ότι θα αποσύρει τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, που κρατά υγιείς τις τράπεζες.

 

 

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image