Υποχρέωση της επιχείρησης ή του Λογιστή τελικά η “προκαταβολική” ενημέρωση για κάθε μεταβολή προγράμματος απασχόλησης ; Αυτό που ζητούν απλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ΣΥΜΠΡΑΞΗ και των Επιχειρήσεων.

Μια επιστολή «καλωδιωμένων» λογιστών προς τον Υπουργό Εργασίας

Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ.   28210-71581, fax 28210-36470
ΑΦΜ 997679535 * e-mail: logistesxanion@yahoo.gr

Χανιά,  28/11/2014
Προς: Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.
Κοιν: Π.Ο.Φ.Ε.Ε., Ο.Ε.Ε.,  Βουλευτές Χανίων, Μ.μ.ε.

Θέμα : Μια επιστολή «καλωδιωμένων» λογιστών προς τον Υπουργό Εργασίας.

Προφανώς θα γνωρίζεται ότι την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ψηφίστηκε διάταξη του Υπουργείου σας με την οποία υποχρεώνει τους εργοδότες σε  ηλεκτρονική υποβολή των μεταβολών ωραρίου του προσωπικού τους. (1)

Αυτό σημαίνει ότι πριν ξεκινήσει να εργαστεί ένας εργαζόμενος σε στιγμή εκτός του ήδη ηλεκτρονικά δηλωμένου ωραρίου θα πρέπει αυτό να το δηλώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη» αλλιώς, σε έναν έλεγχο, τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ ανά περίπτωση…

Αλήθεια κ. Υπουργέ τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο λογιστής είναι εκτός γραφείου είτε για εργασία, είτε για ξεκούραση είτε επειδή είναι Κυριακή; «Τι γίνεται στις  Βιομηχανίες όπου προκύπτουν  αλλαγές σε απογευματινές ή βραδινές βάρδιες, στα Εμπορικά Καταστήματα όπου προκύπτουν έκτακτες αλλαγές σε απογευματινές βάρδιες ή το Σάββατο στα καταστήματα εστίασης όπου προκύπτουν έκτακτες αλλαγές (π.χ. σερβιτόροι κ.λπ.), στις εταιρείες που έχουν εργαζόμενους με έμφαση στη νυχτερινή απασχόληση (π.χ. εταιρείες φύλαξης, νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης κ.λπ.)» (2)

Ως τώρα υπήρχε ένα έντυπο στο οποίο καταγραφόταν το γεγονός (όντως ανούσιο και .. ύποπτο). Τώρα με την τροπολογία ζητάτε να καταχωρηθεί πρώτα η αλλαγή ηλεκτρονικά στο σύστημα “Εργάνη” του Υπ. Εργασίας και μετά να εργασθεί.

Μπορεί κ Υπουργέ να το κάνει ο εργοδότης μόνος του;

Έχουν όλοι οι εργοδότες πρόσβαση σε internet;

Σκεφτήκατε, πριν στέλνετε τον κόσμο να εφαρμόζει τα ανεφάρμοστα, ότι έπρεπε να είχατε για παράδειγμα φτιάξει μια εφαρμογή όμοια με αυτή του “phone banking”,  όπου αν γίνεται η δήλωση αλλαγής ωραρίου τότε ένα τηλέφωνο του εργοδότη (του ενός λεπτού) θα κατέγραφε την αλλαγή και μετά σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. με την Α.Π.Δ.)  ο λογιστής θα το περνούσε και στην βάση δεδομένων;;; !!

Όχι !! Τίποτα δεν κάνατε.!!

Σκεφτήκατε το πιο εύκολο..

Τον «καλωδιωμένο» λογιστή… Ναι αυτό σκεφτήκατε… Τον «καλωδιωμένο» λογιστή…. Είναι εύκολη και φτηνή σκέψη για σας. Πολύ φτηνή.

Φαντασθήκατε τον λογιστή ότι πρέπει να έχει ασύρματο και να είναι επί 24ώρου βάσεως “καλωδιωμένος” με πρίζες, σούκο, πολύμπριζα, λαμπατέρ έτσι ώστε ακόμα και όταν κοιμάται να μπορεί να εργαστεί άμεσα. Θα πρέπει να είναι “καλωδιωμένος”  και όταν είναι εκτός γραφείου έτσι ώστε όταν εκτελεί κάποια εργασία σε μια Δημόσια Υπηρεσία  να μην τα παρατάει και να τρέχει πίσω στο γραφείο, αλλά εκεί, επιτόπου, να εκτελεί την εργασία που ζητάτε !!!. Απαγορεύεται να απομακρυνθεί πάνω από 10 χιλιόμετρα από τον υπολογιστή του, και όταν βρίσκεται σε μια κηδεία πρέπει να προειδοποιεί τους συγγενείς του θανόντος προσώπου πως αν φύγει  από τα μισά του μυστηρίου, είναι επειδή πρέπει να υποβάλλει μια τροποποίηση ωραρίου ενός εργαζομένου και όχι επειδή έχει κάτι προσωπικό μαζί τους.

Αλήθεια κ Υπουργέ όταν ένας πελάτης (π.χ. ένα εστιατόριο) δώσει εντολή σε ένα λογιστικό γραφείο να τροποποιήσει το ωράριο ενός υπαλλήλου μια Κυριακή και ο λογιστής στέλνει τον υπάλληλο του (ειδικευμένο στα εργατικά) στο γραφείο – εκείνη την Κυριακή –  για να υποβάλλει την τροποποίηση δεν πρέπει ο λογιστής να κάνει πρώτα την τροποποίηση του δικού του ωραρίου (που πήγε ο υπάλληλος την Κυριακή για δουλειά μισής ώρας εργασίας και μισής ώρας πήγαινε – έλα ) και μετά την τροποποίηση του ωραρίου του υπαλλήλου του πελάτη;  Μας χαρίζετε απίστευτες στιγμές και σας ευχαριστούμε… Η τροποποίηση της τροποποίησης ω !! τροποποίηση !!!

Αλήθεια κ Υπουργέ, την χρέωση των πελατών για μια δουλειά του ενός λεπτού (αν υιοθετούσατε της πρόταση του “phone declaration”) που με την πρότασή σας την μετατρέπετε σε κατ’ ελάχιστον μία ώρα σε μη εργάσιμη ώρα, και σε συνεχή διακοπή των εργασιών μας σε εργάσιμη ώρα, την έχετε εξηγήσει στους επιχειρηματίες ή δεν είναι βολικό για σας και θέλετε να το εξηγήσουμε εμείς;

Κ. Υπουργέ,

έστω κι ας αργήσατε, καταλάβατε (και μπράβο σας) ότι το σύστημα δήλωσης αλλαγών ωραρίου με τις αθεώρητες σελίδες ήταν μια απίστευτη κοροϊδία. Όμως, αντί να υιοθετείτε αυτές τις απίστευτες προτάσεις που σας δίνουν οι σύμβουλοί σας,  τόσο δύσκολο είναι να σκεφτείτε ότι  αν παίρνει ένα απλό τηλέφωνο του ενός λεπτού  (τύπου phone banking) ο εργοδότης πληκτρολογώντας στο τηλέφωνο τον αριθμό ασφάλισης του εργοδότη θα αποθηκευτεί αυτόματα φωνητικά η τροποποίηση ωραρίου και έτσι κανείς δεν θα μπορεί να αποφύγει την διαπίστωση της παράβασης από έναν έλεγχο; Και αν θέλετε πέρα από τον αποκλεισμό της δυνατότητας παραπλάνησης του ελέγχου να έχετε και την καταγραφή των δεδομένων των τροποποιήσεων των ωραρίων, τότε χωρίς κανένα άγχος αυτές μπορούν να καταγραφούν σε εύλογο χρόνο από τον λογιστή (π.χ. με την ΑΠΔ) και έχετε έτσι ΚΑΙ ηλεκτρονική καταγραφή για τυχόν στατιστικά στοιχεία.

Προφανώς κ Υπουργέ ή έχει χαθεί κάθε επαφή με την πραγματικότητα ή κάποιοι σύμβουλοί σας  θέλουν να λύσουν το πρόβλημα  κατά τέτοιον τρόπο ώστε αυτό να καταστεί … άλυτο. Προσέξτε αυτό που σας λέμε.

Δώστε σημασία στα λόγια μας.

Δώστε σημασία στα λόγια αυτών που βιώνουν απόλυτα το πρόβλημα και όχι σε αυτούς που το φαντάζονται.

Όπως διαπιστώσατε δεν σας ζητούμε να αφήσετε το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Σας κάνουμε και συγκεκριμένη πρόταση. Αλλά πάση θυσία πρέπει να καταλάβετε πως υποχρεούστε να δίδεται απλές, εφαρμόσιμες και αποδοτικές λύσεις αλλιώς να μην κάνετε τίποτα. Μείνετε εκεί που είστε.

Παρακαλούμε να μας δοθεί απάντηση στα στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου μας για την θέση σας στα ανωτέρω.

Αν επιθυμείτε κάποια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος παρακαλώ ενημερώστε μας ώστε να σας συναντήσει εκπρόσωπος του Συλλόγου μας.

Αν τέλος μείνει το θέμα χωρίς ανταπόκριση, αναγκαστικά εμείς θα πρέπει επανέλθουμε…

Μ  ε     ε  κ  τ  ί  μ  η  σ  η
εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

Ο Πρόεδρος, Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος
Ο Αντιπρόεδρος,  Κυπραίος Κωνσταντίνος
Ο Γραμματέας, Κελάκης Μιχαήλ
Ο Ταμίας, Παπαδάκης Ιωάννης
Το Μέλος, Πετράκης Νικόλαος

(1)  Η τροποποίηση: «1. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.» (Πηγή: Taxheaven.gr)

(2).Βλέπε εμπεριστατωμένο άρθρο του κ. Βασίλη Πρασσά Συμβούλου Εργασιακών θεμάτων της Epsilon Net, το οποίο επισημαίνει καθαρά τα όσα αναφέρουμε και στην παρούσα επιστολή. (http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=169138&utm_source=daily_newsletter)

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges