Ακριβότερο το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα το 2018

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

 

Το αφορολόγητο όριο μπαίνει για άλλη μια φορά στο στόχαστρο. Πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο για να περικοπεί στα επίπεδα των 5.600 ευρώ, θα γίνει «ακριβότερο» και θα δυσκολέψει τη ζωή των φορολογουμένων.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα κληθούν το 2018 να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με συντελεστή 22%.

Στο ΥΠΟΙΚ μετράνε την αποτελεσματικότητα του μέτρου της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα και βλέπουν ότι μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα αν γίνει πιο απαιτητικό από ό,τι είναι σήμερα.

Άλλωστε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του ήταν αναγνωριστικός. Τώρα το μέτρο ξαναμπαίνει στο τραπέζι με τα σενάρια που θέλουν την αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636 – 9.545 ευρώ.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο τις κάρτες τους και το e-banking και να πραγματοποιούν περισσότερες συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα.

Σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Δηλαδή ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ. Γι’ αυτούς που δηλώσουν από 10.000 έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται στο 15% ενώ από 30.000 ευρώ και άνω ισχύσει συντελεστής 20%.

Η λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη σουπερμάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Από την στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο ακόμη και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ καλύπτουν εύκολα το 10% του εισοδήματός τους, δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τα σενάρια

Πάντως δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για να δυσκολέψει το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου:

Το ένα σενάριο προβλέπει να αυξηθούν ακόμη και να διπλασιαστούν οι συντελεστές 10%, 15%, 20%.

Το δεύτερο σενάριο θέλει να διατηρηθούν τα ίδια ποσοστά αλλά να μην εφαρμόζονται κλιμακωτά.

Το σχέδιο

Ο επαγγελματικός λογαριασμός θα συνοδευτεί:

1. Με την ενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού που θα υποχρεωθούν να δηλώσουν οι επαγγελματίες ο οποίος δεν θα είναι ακατάσχετος και μόνο μέσω αυτού θα πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες και προμηθευτές.

2. Με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους στην αγορά.

Πηγή: www.tanea.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image