Αφορολόγητες οι επιδοτήσεις των αγροτών; Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος για εισοδήματα του 2015; ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ή ΟΧΙ σαν “ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ” από τους “ΘΕΣΜΟΥΣ” ;

Βαλαβάνη: Αφορολόγητες οι επιδοτήσεις των αγροτών για το 2014 με νομοθετική ρύθμιση – Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2015
Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση φορολόγησης των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων των αγροτών, θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με το φορολογικό σύστημα των αγροτών.

Αναλυτικά η ερώτηση και η σχετική απάντηση στην Βουλή της Αναπληρώτριας υπουργού

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Το ερώτημά μας αφορά τις άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση και είχατε διαφωνήσει κι εσείς -εννοώ τα Κόμματα της σημερινής Κυβέρνησης.
Σας ζητάμε να καταργηθούν άμεσα, τώρα, αφού είχατε δεσμευθεί για κατάργηση της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου τα 12.000, όπως κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο χωράφι, στη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας -αυτά είναι λόγια δικά σας, εννοώ της Κυβέρνησης, όχι προσωπικά δικά σας- καθώς και του τέλους επιτηδεύματος, γιατί δεν αποτελεί παραγωγική, αγροτική δραστηριότητα το τέλος επιτηδεύματος.
Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναγνωρίζει ότι είναι ληστρική αυτή η φορολόγηση της αγροτιάς. Είχε δεσμευθεί για κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις. Όμως, δεν το τήρησε.
Η αγροτιά θεωρεί ότι έχει κοροϊδευθεί και από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέρριψε σαν Κυβέρνηση τροπολογία για το αφορολόγητο των ενισχύσεων -δεν το έκανε- όσο και από τη σημερινή Κυβέρνηση, γιατί υλοποιεί ό,τι είχε καταγγείλει στο παρελθόν.

Η φορολογία, λοιπόν, 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου στο 55%, η ασάφεια στη φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ακόμα και αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες είναι άδικα φορομπηχτικά, εξοντωτικά μέτρα, που οδηγούν στην καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά τη στιγμή που έχουν βαριά «χαράτσια» να πληρώσουν.
Μάλιστα, αυτά είναι εργαλεία εξόντωσής τους για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν μεγαλύτεροι, είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νέας ΚΑΠ και εξυπηρετούνται.

Εμείς τι σας ζητάμε; Το αίτημα που είχαν οι αγρότες στις μεγάλες κινητοποιήσεις για αυτό το άδικο φορολογικό, δηλαδή αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο ως 40.000 ευρώ, να το υλοποιήσετε, όπως και να καταργήσετε την προκαταβολή του 55% και να αποσαφηνίσετε ότι δεν θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Μανωλάκου, κυρία συνάδελφε, είμαστε σύμφωνοι μαζί σας για το ότι οι φορολογικές διατάξεις που αφορούν τους αγρότες, όπως εφαρμόζονται για το οικονομικό έτος 2014 για πρώτη φορά και ευτυχώς και για τελευταία φορά λέμε εμείς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος του 4172 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013 και αφορά για πρώτη και για τελευταία φορά –λέω ξανά- τα εισοδήματα του 2014 είναι όντως διατάξεις ληστρικές.

Πραγματικά, όταν μιλάμε για το χωριό και την αγροτική παραγωγή και μάλιστα στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τι άλλο θα μπορούσε να είναι το να υπάρχει φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, το να λειτουργεί σαν τεκμήριο διαβίωσης αν έχει καταστραφεί η σοδειά και δεν υπάρχουν έσοδα και μόνο ζημιές, το να υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος, το να υπάρχει μία προκαταβολή φόρου αντίστοιχη με όλη την υπόλοιπη κοινωνία, δηλαδή 55%, που είναι εξοντωτική έτσι κι αλλιώς, αλλά στο χωριό πια τα πράγματα φεύγουν έξω από κάθε όριο και, βέβαια, η φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων;

Το κύριο πρόβλημα που έχουμε, εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά, είναι ότι, όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά, δεν μπορούν μέσα στην ίδια χρονιά να ψηφιστούν δύο φορολογικά νομοσχέδια.

Γιατί εδώ, αυτά που αναφέρατε και τα οποία περιέγραψα και εγώ, δεν αφορούν κάποιες ακρότητες σαν αυτές τις τέσσερις πέντε, που ήδη έχουμε αναγγείλει την κατάργησή τους. Είναι ο βασικός πυρήνας. Συνιστούν το βασικό τρόπο φορολογίας των αγροτών αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και αυτός ο τρόπος φορολογίας των αγροτών είναι συνολικά απαράδεκτος και χρειάζεται ριζική αλλαγή.

Αυτό θα μπορέσει να γίνει στα επόμενα νομοσχέδια και πριν από όλα στο κύριο νομοσχέδιο –όχι όμως μόνο σε αυτό, αλλά και στο νομοσχέδιο που θα αφορά το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας-, δηλαδή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το εισόδημα που θα αποκτηθεί μέσα στο 2015.

Αυτό το νομοσχέδιο θα δοθεί, όπως έχουμε δηλώσει, σε δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί στη Βουλή, και εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και να διορθωθούν πράγματα, πριν φτάσουμε στην κατάθεσή του στη Βουλή .

Τέλος, ως προς τα δύο ερωτήματα που θέσατε στο τέλος της επίκαιρης ερώτησής σας, το πρώτο ζήτημα, σχετικά με το αφορολόγητο όριο και το όριο εργασιών για το οποίο δεν θα χρειάζεται βιβλία, θα τα συζητήσουμε ολοκληρωμένα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι οι προτάσεις σας για 20.000 ευρώ αφορολόγητο και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί και για κατάργηση των βιβλίων για αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ ανήκει στο πρόγραμμα του ΚΚΕ και όχι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς αυτό που θα εφαρμόσουμε από το οικονομικό έτος 2015 θα είναι, όπως καταλαβαίνετε και η ίδια, οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του δικού μας προγράμματος.

Κλείνω, λέγοντας σχετικά με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη φορολόγηση των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2015.

Για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, πρέπει να σας πω ότι μας βασάνισε, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξονυχιστικά το ερώτημα εάν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό τώρα.

Γιατί πραγματικά δεν υπάρχει ίσως τίποτα πιο απαράδεκτο από το να παίρνεις μια αποζημίωση για φυσική καταστροφή και από πάνω να σε φορολογούν. Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Εξετάσαμε, λοιπόν, εάν θα μπορούσαμε να του κάνουμε τώρα ή αναγκαστικά θα περιμέναμε για το δεύτερο εξάμηνο, που θα αναμορφωθεί συνολικά. Μπορώ να σας ενημερώσω –και μαζί σας και το Σώμα– ότι καταλήξαμε τελικά ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα δημιουργηθούν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κυρία Μανωλάκου, παρακαλώ να τοποθετηθείτε αυστηρά για τρία λεπτά.
Κυρία Υπουργέ, θα απαντήσετε για ένα λεπτό, γιατί έχετε κάνει πολύ μεγάλη υπέρβαση του χρόνου.
Ευχαριστώ.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κρατάω ότι δεν θα φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις.

Όμως, χρειάζεται να βγάλετε διευκρινιστική εγκύκλιο, γιατί οι λογιστές έχουν πρόβλημα. Εξάλλου, στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης οι κωδικοί που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια για αποζημιώσεις και επιδοτήσεις δεν υπάρχουν.

Άρα, τουλάχιστον πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες και οι λογιστές με άμεσο τρόπο. Επείγει αυτή η εγκύκλιος.

Δεύτερον, τα τεκμήρια διαβίωσης είναι λογιστικό εισόδημα, δεν είναι πραγματικό. Γι’ αυτό είναι άγριο. Μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους. Τουλάχιστον δεχθείτε έκπτωση 2.500 ευρώ στον φόρο, έτσι όπως το ζητούν αρκετές ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, γιατί μια τέτοια υπόσχεση είχε δοθεί και δεν υλοποιήθηκε.

Σε ό,τι αφορά το 55% της προκαταβολής φόρου, εδώ είναι εσωτερικός δανεισμός από φτωχούς ανθρώπους. Και εγώ σας ρωτώ ειλικρινά και σκεφθείτε το: Εάν του χρόνου, με τον νέο φορολογικό νόμο που θα περάσετε, είναι 12.000 ευρώ το αφορολόγητο –και ξέρετε ότι πάρα πολλοί αγρότες έχουν κάτω από αυτό –, θα τους επιστρέψετε τους φόρους που τους πήρατε; Ξέρετε τι είναι να δίνουμε σήμερα προκαταβολικά;

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τα 20.000 ευρώ αφορολόγητο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, δεν είναι πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ήταν το αίτημα των κινητοποιήσεων των μπλόκων της αγροτιάς, των μεγαλύτερων που έχουν γίνει την τελευταία εικοσαετία. Η πρόταση του ΚΚΕ ανακουφίζει την αγροτιά από τα βάσανά της, αλλά δεν μπορώ τώρα να την αναπτύξω.

Βλέπετε το άδικο, κυρία Υπουργέ. Βλέπετε ότι είναι απαράδεκτο, ότι είναι φορομπηχτικό, όμως αρνείστε τώρα άμεσα να το διορθώσετε. Γιατί; Γιατί αφορά τη φτωχή αγροτιά. Όμως, όταν θέλετε να κάνετε αλλαγές εδώ και τώρα, τις κάνετε γρήγορα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πρόστιμα διαγράφετε για ανθρώπους που έχουν κάνει σοβαρές παραβάσεις με πλαστά τιμολόγια, με καταπάτηση Τελωνειακού Κώδικα. Ναι, τα διαγράφετε. Για την αγροτιά, όμως, όχι.

Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο θα είναι; Μικροί και μεσαίοι φτωχοί αγρότες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους, γιατί είναι φοροεξοντωτικό το φορολογικό, τα χρέη θα τους κυνηγάνε μια ζωή, απειλώντας τα λίγα περιουσιακά τους στοιχεία, σπίτι και χωράφι, που θα είναι υποψήφια για πλειστηριασμό. Συνεπώς, εργαλείο είναι το φορολογικό για καταστροφή και εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Όσο εφαρμόζετε ευρωκοινοτικές μνημονιακές πολιτικές, τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές θα υλοποιείτε. Λέμε ότι όχι απλώς πρέπει να είναι η τελευταία, αλλά ούτε καν η πρώτη, γιατί φορολογούνται άγρια φτωχοί άνθρωποι για ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, αλλά καλείται να «ματώνει» για να το πληρώσει.

Επίσης και η αγροτιά πρέπει να βγάζει τα συμπεράσματά της. Κόμματα του ευρωμονόδρομου τέτοιες πολιτικές θα υλοποιούν και θα είναι σε βάρος τους.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Μανωλάκου, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την Τετάρτη που θα συζητηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διάσωση του Εργοστασίου Ζάχαρης και για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, πρόστιμα ή καταπάτηση του Τελωνειακού Κώδικα δεν σβήσαμε ούτε σβήνουμε ούτε έχουμε οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι ενώ συμφωνώ για μια από τις προτάσεις που κάνετε σε σχέση με τον ληστρικό χαρακτήρα των προβλέψεων που υπάρχουν και εφαρμόζονται για το 2014, ακριβώς επειδή συμβαίνει αυτό, είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν όλες αυτές, γιατί συνιστούν ουσιαστικά το σύνολο, την ουσία της φορολόγησης των αγροτών. Θα χρειαζόταν δηλαδή ένα χωριστό νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτών αναδρομικά για το 2014. Θα το φροντίσουμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα το 2015.

Και για την κατάργηση της φορολόγησης των επιδοτήσεων και των αγροτικών αποζημιώσεων δεν αρκεί να υπάρξει μια ΠΟΛ, δηλαδή μια ερμηνευτική ρύθμιση. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί σχετική τροπολογία.
Όταν χρειάζεται, υπάρχει δυνατότητα –πιστεύω- με τη συνεργασία όλων όσων αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να λυθούν κάποια θέματα να βρίσκουμε λύσεις έστω και στο παρά πέντε.
Ευχαριστώ.
http://taxheaven.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image