Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες! Επιπλέον «χαράτσι», λόγω της αλλαγής βάσης υπολογισμού των εισφορών.

Τι υποστηρίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Αλλαγές επί τα χείρω και «παγίδες» στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, περιλαμβάνονται στα νέα κείμενα των εφαρμοστικών νόμων με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, που υπέγραψαν κυβέρνηση και Θεσμοί. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία θα γίνει δύο δόσεις, το 2018 και το 2019. Για την ακρίβεια, στο τελικό κείμενο ορίζεται, ότι θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών: αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Προκειμένου να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, η εν λόγω ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, θα «σπάσει» σε δύο κομμάτια. Το 2018 θα ισχύσει ένα τρόπον τινά μεταβατικό καθεστώς, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών, με έκπτωση στο αποτέλεσμα που θα προκύπτει της τάξεως του 15%.

Ωστόσο από το 2019 και μετά και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως έκπτωση.

Επιβεβαίωση για τις αλλαγές από τον Αχτσιόγλου

Τις επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με δηλώσεις της στον Real FM. H αρμόδια υπουργός υποστήριξε ότι η έκπτωση 15% που θα ισχύσει το 2018, θα «συγκρατήσει» σε χαμηλά επίπεδα τις όποιες… επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους.

Αντίθετα για το 2019, η κ.Αχτσιόγλου, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί μη έκπτωσης, στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε κάθε περίπτωση η ισχυρή πίεση που άσκησαν οι δανειστές, για αύξηση της «βάσης υπολογισμού» των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποτραπούν αποκλίσεις και «τρύπες» στους στόχους των εισφορών του 2018, φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Οι αλλαγές είναι προ των πυλών, θα συμπεριληφθούν-όπως προαναφέρθηκε- στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα συμφωνηθέντα μέτρα και θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Ακόμη και σ’ αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 7.000-10.000 ευρώ τον χρόνο.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Η απάντηση του Υπουργείου προς κρίση απο τον καθένα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 08-05-2017

Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, επιδόθηκε για μία ακόμη φορά στο αγαπημένο του σπορ, τη διαστρέβλωση. Επικαλούμενος συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, κάνει λόγο για «νέες εξοντωτικές εισφορές».

Προφανώς ο τομεάρχης της ΝΔ δεν μπήκε στον κόπο ούτε να ακούσει αλλά ούτε και να διαβάσει τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας. Υιοθετώντας ψεύτικους και παραπλανητικούς τίτλους, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ασφαλισμένους.

Η Υπουργός Εργασίας στη συνέντευξή της δήλωσε ότι «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα». Αυτό στη γλώσσα του κ. Βρούτση λέγεται «κυνική ομολογία περί νέων αυξήσεων».

Όσο για τα «μαγειρεμένα» παραδείγματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ούτε τις εκπτώσεις που ήδη εφαρμόζονται με τον ν.4387/2016 αλλά ούτε και όσες θα ισχύσουν το 2018, δεν χρήζουν άλλου σχολιασμού. Το ίδιο ισχύει και για το νεολογισμό «μικτό καθαρό εισόδημα».

Κανείς, εξάλλου, δεν αμφισβητεί πλέον -επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία και έρευνες όπως αυτή της ΕΣΕΕ- ότι περίπου το 80% των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών πληρώνουν λιγότερες εισφορές από ό,τι πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς, παρά τις αντίστοιχες «κραυγές» της ΝΔ και του τομεάρχη της προ μηνών.

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image