Κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξής τους, όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα, καταγγέλλει ο Βουλευτής κ.Αθανασίου . Και οι Αγρότες πρέπει να επιλέξουν: Ή την σύνταξη ή την επιδότηση!

Κίνδυνο περικοπής των αγροτικών συντάξεων επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος. Ειδικότερα στην ερώτηση τονίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο 20 του ασφαλιστικού νόμου, που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή, θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

«Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα.

Είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας», τονίζεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής.

Πώς προκύπτει
Στην ουσία, ο κ. Αθανασίου και οι άλλοι βουλευτές, αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν αγροτικά εισοδήματα, είτε λαμβάνουν σύνταξη του ΟΓΑ, είτε άλλου ταμείου, θα χάσουν το 60% της σύνταξης τους.

Όλοι όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα κάθε χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν φορολογική δήλωση στην οποία εμφανίζονται ως επιτηδευματίες για τα εισοδήματα, ακόμη κι αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή ως επιτηδευματίες εμφανίζονται και υπάλληλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί, οι συνταξιούχοι, οι εργάτες οικοδομών, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Με βάση λοιπόν το προαναφερόμενο άρθρο του νέου ασφαλιστικού νόμου, όλοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και άλλων ταμείων που έχουν αγροτικά εισοδήματα, κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξης τους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτή η κατηγορία των αγροτών το μόνο εισόδημα που αποκομίζει, είναι μια μικρή επιδότηση που συμπληρώνει το εισόδημα τους.

Ο κ. Αθανασίου και οι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., καλούν τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει:
– Αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες.
– Εάν, στην περίπτωση που η διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται να τους εξαιρέσει.
– Εάν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στην περίπτωση που η διάταξη θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί η πενιχρή σύνταξή τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Το μέτρο αυτό, εφόσον ισχύσει με τον τρόπο που αναφέρει ο κ. Αθανασίου και οι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., θα πλήξει πολλές χιλιάδες μικρούς παραγωγούς του νομού Λέσβου, και εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς στο σύνολο της χώρας.

Η διάταξη του άρθρου 20 του νέου ασφαλιστικού νόμου, δεν ήταν γνωστή ως τώρα. Ακόμη κι αν ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος εξαιρέσει από τη ρύθμιση, συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα είναι πολλές χιλιάδες συνταξιούχοι που κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν, διότι αυτές είναι το πραγματικό καθαρό αγροτικό εισόδημα που τους μένει από τις καλλιέργειες που έχουν.

Για ν’ αποφύγουν τον κίνδυνο της απώλειας του 60% των συντάξεων τους, οι συνταξιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πρέπει άμεσα να μεταβιβάσουν τις καλλιέργειες και τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχουν.

Ο χρόνος που έχουν για να κάνουν τις μεταβιβάσεις, είναι ελάχιστος. Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις πρέπει να γίνει ως τις 31 Μαΐου (και κατά παράταση έως 30/06/2016)

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image