Οι αλλαγές με το 3o Μνημόνιο για 6 επαγγέλματα (γάλα, άρτος, φαρμακεία, μεταφορές, τουριστικά καταλύματα, λεωφορεία)

17/08/2015 | 09:07

Η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, οι αλλαγές στην αγορά άρτου και το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας και στην ελληνική οικονομία το νέο Μνημόνιο επηρεάζοντας άμεσα αρκετές επαγγελματικές ομάδες και επιχειρήσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τις αλλαγές στην αγορά γάλακτος

Δύο εξ αυτών είναι οι κτηνοτρόφοι από τη μια και η βιομηχανία γάλακτος από την άλλη. Η δέσμευση της Κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος όπως υποστηρίζουν παράγοντες των Κτηνοτρόφων θα πλήξει την πρωτογενή παραγωγή. Κατά τους ίδιους θα υπάρξουν αθρόες εισαγωγές γάλακτος, η τιμή παραγωγού θα μειωθεί περαιτέρω με επακόλουθο κάποιοι κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ήδη από πέρυσι μέχρι και σήμερα αρκετοί κτηνοτρόφοι, όπως ανέφερε στέλεχος μεγάλου συνεταιρισμού που συλλέγει αγελαδινό γάλα, έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα. Φαινόμενο το οποίο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με την επιβολή των capital controls, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετές γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και εξαιτίας της απόφασης γνωστής γαλακτοβιομηχανίας να πληρώνει πλέον στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της με τρίμηνες επιταγές.

Σύμφωνα με τον ίδιο η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, για το οποίο όπως ο ίδιος λέει οι κτηνοτρόφοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσουν σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται στην εντατική, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο στις γκρίζες ζώνες, δηλαδή στην ανυπαρξία ελέγχων, καθώς όπως λέει δεν υπάρχει το σύστημα εκείνο που θα ελέγχει την αγορά για ελληνοποιήσεις, για τους βαθμούς παστερίωσης του προϊόντος αλλά και το πότε έγινε η συλλογή,

Πρόβλημα χαρακτηρίζει την απροθυμία των Κυβερνήσεων να χαράξουν μια ξεκάθαρη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα και φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει από πλευράς παραγωγών μια συντονισμένη προσπάθεια σε μεγάλη κλίμακα δημιουργίας εύρωστων σχημάτων.

Εν αντιθέσει με τους παραγωγούς η συντριπτική πλειοψηφία της γαλακτοβιομηχανίας τασσόταν υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος ή για να είμαστε πιο ακριβείς της δυνατότητας που δίνεται πλέον σε αυτές να καθορίζουν πόσο θα διαρκεί το προϊόν που θα προσφέρουν στους καταναλωτές τους.

Πάντως το αν και κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα βοηθήσει στην αύξηση του ανταγωνισμού, στη μείωση των τιμών και στη δημιουργία θέσεων εργασίας μένει να το δούμε. Η περσινή διεύρυνση (σ.σ. η διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε από τις 5 στις 7 ημέρες) έφερε μεν μείωση τιμών στο ράφι αλλά ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές παραγωγού η οποία σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ άγγιξε το 19,2%.

Οι ανατροπές στον φαρμακευτικό κλάδο

Ανατροπές έρχονται και στον φαρμακευτικό κλάδο με αρκετούς φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για ένα θερμό Φθινόπωρο. Μπορεί προς στιγμήν τουλάχιστον, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να εξαιρέθηκαν από την υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δηλαδή δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, το επάγγελμα τους όμως ανοίγει.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να θεσπίσουν νομοθεσία για να εφαρμόσουν τη σύσταση του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη για τον ανταγωνισμό όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2016.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως αναφέρεται στην Έκθεση συνεπειών, καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και δη αλυσίδων φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φαρμακοποιοί φέρονται αποφασισμένοι να προσβάλουν το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας πως υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει η ιδιοκτησία των φαρμακείων να ανήκει μόνο σε φαρμακοποιούς.

Τι προβλέπεται για τις μεταφορές

Έως τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα θεσπίσουν ένα γενικό σχέδιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Ελλάδα που θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς (οδικούς, σιδηροδρομικούς, θαλάσσιους, εναέριους και συνδυαστικούς).

Επίσης προβλέπεται περαιτέρω απελευθέρωση των φορτηγών. Συγκεκριμένα παύει να ισχύει ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεσης για την χορήγηση άδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας τους.

Τουριστικά καταλύματα και λεωφορεία

Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι Ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να θεσπίσουν νομοθεσία με σκοπό να τεθεί πλήρως σε ισχύ η απελευθέρωση των τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης από την 1η Νοεμβρίου στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της τουριστικής αγοράς καταργείται το όριο των 30 ημερών που προβλεπόταν στις καταργούμενες νομοθετικές διατάξεις για το χαρακτηρισμό της μίσθωσης ως τουριστικής. Επίσης στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται το μεταφορικό έργο που θα κάνουν τα τουριστικά λεωφορεία.

Αλλαγές και στην αγορά άρτου

Με την προτεινόμενη τροποποίηση, εγκαταστάσεις πρατηρίων πώλησης άρτου που προβαίνουν σε έψηση άρτου από έτοιμα προϊόντα ζύμης και διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις περάτωσης της έψησης του άρτου θα μπορούν να κάνουν χρήση της ονομασίας “αρτοποιείου”.

Οι αρτοποιοί θα μπορούν να διευκρινίζουν και να τονίζουν (με σχετικές σημάνσεις, πινακίδες κλπ) αν η παραγωγή γίνεται εξ ολοκλήρου στην επιχείρησή τους ή αν εκεί του λαμβάνει χώρα μόνο η τελική έψηση. Επιπρόσθετα, σημεία πώλησης άρτου που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις έψησης, θα αποκλείονται από το δικαίωμα της χρήσης του όρου “αρτοποιείου” ή συναφών όρων. Επίσης αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησης άρτου.

Κυριακάτικη λειτουργία και προσφορές

Μπορεί στα μέτρα άμεσης εφαρμογής να μην περιλαμβάνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, στη “Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο, γίνεται σαφές ότι η Ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή μετά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως πηγές από την Κυβέρνηση σημείωναν στο Euro2day.gr πως η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα κρίνει τελικά τι θα γίνει, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της προσφυγής των μικρομεσαίων εμπόρων τότε δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Επίσης διατηρείται ο καθορισμός των ισχυουσών εκπτωτικών περιόδων (δύο τακτικές εκπτωτικές περίοδοι Χειμώνα και Καλοκαίρι και δύο ενδιάμεσες 10ήμερες εκπτωτικές περίοδοι τον Μάιο και τον Νοέμβριο) ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να προβεί σε πώληση εμπορευμάτων σε μειωμένες τιμές πέραν αυτών των περιόδων.

Πηγή www.euro2day.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image