Το 2015 ήρθε φορτωμένο προβλήματα και βάρη από το παρελθόν, που δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις 25 Ιανουαρίου. Το ότι θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά το γνωρίζουν όλοι. Η χώρα συνεχίζει να πελαγοδρομεί μεταξύ χάους και σωτηρίας, καθώς μετά από 6 χρόνια ύφεσης και μεγάλων θυσιών, βρίσκεται πάλι στο αρνητικό σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε.
Το νέο χρόνο, πέρα από τις τετριμένες ευχές, μια προσδοκία κυριαρχεί και απαιτεί τη συστράτευση όλων καθώς το 2015 ανέτειλε χωρίς να έχουν επιλυθεί δομικά προβλήματα της χώρας και της οικονομιας. Η ανάπτυξη και το success story ξεχάστηκαν και τώρα το μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί είναι αν θα πάμε χειρότερα ή αν θα καταφέρουμε στο τέλος να … σωθούμε.
Σ αυτό το πλαίσιο, πολιτικές δυνάμεις, οικονομικοί παράγοντες αλλά και ο απλός λαός με τις εκλογικές επιλογές του βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις που θα κρίνουν το μέλλον αυτής της χώρας.Η παγωμένη – όχι μόνον λόγω του ψύχους – Ελλάδα καλείται να αποφασίσει:
Καθοριστικές επιλογές
– Εκλογές με ηρεμία και σύνεση ή με καταστροφολογία και χάος. Η καλλιέργεια φόβου στους πολίτες, η χρεοκοπία, το bankrun θα πρέπει να είναι απαγορευμένες λέξεις. Αλλά και οι συνιστώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρουν μια κοινή γλώσσα και να μην τρομάζουν αναίτια τους πολίτες.
Εκλογές με νίκη ΣΥΡΙΖΑ ή με ποιό πολιτικό προσανατολισμό. Στις 25 Ιανουαρίου οι Ελληνες καλούνται να ψηφίσουν σταθερότητα που επαγγέλλεται η ΝΔ, ή μεγάλη ανατροπή που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ευρώπη αλλάζει, στην Γαλλία κυριαρχεί η ακροδεξιά, στην Ισπανία το Podemos, στην Ελλάδα χρειάζεται μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ώστε η Γερμανία να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει. Ολα τα δεδομένα δείχνουν νίκη ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως:
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά με ποιους; Αν είναι πρώτο κόμμα με βάση τις προβλέψεις δεν θα έχει αυτοδυναμία και το ερώτημα είναι με ποιον θα κυβερνήσει; Βασικό στοιχείο τι θα πετύχουν τα μικρά κόμματα και ιδιαίτερα ο Παπανδρέου, αν τελικά συμμετάσχει με δικό του κόμμα στις εκλογές. Ρόλο θα διαδραματίσει και η είσοδος ή μη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην βουλή. Το τοπίο είναι πολύ θολό και δυσδιάκριτο.
– Κυβέρνηση ή ακυβερνησία; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση αρχές Φεβρουαρίου του 2015 στην Ελλάδα και η πολιτική ζωή σέρνεται…στην ακυβερνησία, είναι βέβαιο ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ τέλη Φεβρουαρίου του 2015 που λήγει η δίμηνη παράταση του μνημονίου θα μας τραβήξουν το χαλί σκόπιμα, για παραδειγματισμό, για να εξαναγκάσουν τους έλληνες πολιτικούς να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Η ακυβερνησία θα προκαλέσει χάος, παντού και πρέπει πάσει θυσία να αποφευχθεί.
– Σιγουριά για τα χρηματοοικονομικά ή bankrun; Οι καταθέσεις είναι 100% εξασφαλισμένες όσο όμως παραμένουμε στην ευρωζών και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εποπτεύεται από την ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τραβήξει στα άκρα την κόντρα ή η κόντρα με την Τρόικα είναι πλασματική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί την ECCL γραμμή.
Εκτιμούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει στα άκρα την κόντρα, θα δούμε κοκορομαχίες αλλά ούτε την Τρόικα συμφέρει η κόντρα, ούτε την Ελλάδα ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
– Οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2015 αναιρούνται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι στόχοι του 2015 που θέτει ο προϋπολογισμός αναιρούνται πλήρως. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί απλά δεν βγαίνει.
Τράπεζες και οικονομία
– Τράπεζες ακυρώνουν τα business plan για το 2015. Αν οι εξελίξεις, δρομολογηθούν όπως τις περιγράφουμε, οι τράπεζες δεν θα πιάσουν τους στόχους των business plan για το 2015 και ουσιαστικά τα επιχειρηματικά σχέδια θα πεταχθούν στο καλάθι των αχρήστων. Ήδη οι τράπεζες αρχίζουν να πληροφορούν ότι οι στόχοι του 2015….αναιρούνται.
– Να βρεθεί βιώσιμη λύση για το χρέος. Μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία έχει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη….και να πετύχει μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή να πειστεί τελικώς η Ευρώπη να εκδοθούν ευρωομόλογα μια λύση που παρασκηνιακώς ανακινούν ορισμένοι Ευρωπαίοι.
Το ευρωομόλογο δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδος, αλλά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια και θα εισέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην αποπνικτική λιτότητα αλλά θα έχει βάσεις αναπτυξιακές.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ευρωομόλογο. Επειδή η Γερμανία και άλλοι θεσμοί της Ευρώπης βλέπουν τι έρχεται, έρχονται απαιτήσεις από κράτη όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία για αναδιάρθρωση χρέους…θα αντιπροτείνουν ευρωομόλογο για να αποφύγουν τα haircut.
– Το κράτος να αναλάβει – αντί των τραπεζών – μέρος του προβληματικού ιδιωτικού χρέους. Οχι με διαγραφή που θα ήταν καταστροφική, αλλά με τη δημιουργία ειδικού fund διαχείρισης. Είναι μια νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τις προδιαγραφές να διαχειριστεί καλύτερα το ζήτημα του χρέους.
Μπορεί στους άλλους τομείς η νέα κυβέρνηση να μη φέρει καμία αλλαγή σε σχέση με την ΝΔ. Στο θέμα του χρέους μπορεί να τα πάει καλύτερα από την τωρινή συγκυβέρνηση, που ξεκίνησε με στόχο την αναδιάρθρωση και κατέληξε να κυνηγάει…. πιστοποιητικό βιωσιμότητας.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να θέσει στο τραπέζι και την λύση του haircut. Πρέπει να την θέσει επίσημα και ανοιχτά, διότι μόνο έτσι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
ΠΗΓΗ: www.sofokleousin.gr 02/01/2015 Του Βαγγέλη Νιάκα