Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. – Τι πλήρωσε στους αγρότες τον Σεπτέμβριο με αιτιολογία : “Επιστροφή Δημοσιονομικής Πειθαρχίας”

Να επιστρέψει συνολικά 868 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του αποθεματικού κρίσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Ελλάδα το «μερίδιο» είναι 35.594.447 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που είχαν παρακρατηθεί από την ενίσχυση αγροτών, οπότε και θα επιστραφούν στους ίδιους αναλογικά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου τα χρήματα θα επιτρέπεται να επιστραφούν από την 1η Δεκεμβρίου 2014 έως το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2015.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά το οικονομικό έτος 2014, οι άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες μειώθηκαν κατά 868 εκατ. ευρώ λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η εν λόγω μείωση ήταν απαραίτητη για να καθοριστεί το γεωργικό αποθεματικό κρίσεων και για να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των δαπανών της ΚΑΠ για μέτρα στήριξης της αγοράς και τις άμεσες ενισχύσεις παρέμεινε εντός του ανώτατου ορίου που συμφωνήθηκε στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μέσα στο 2014 δεν κρίθηκε απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης καθώς, στην πραγματικότητα, τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν τον Αύγουστο του 2014 για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από το ρωσικό εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2015. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα ποσά που παρέμειναν αχρησιμοποίητα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων στον προϋπολογισμό του 2014.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 24 Νοεμβρίου 2014 σχετικό κανονισμό ο οποίος επιτρέπει στα κράτη μέλη (εκτός από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε σταδιακή εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων και όπου οι αγρότες δεν έχουν ακόμη υπαχθεί σε δημοσιονομική πειθαρχία) να επιστρέψουν, από την 1η Δεκεμβρίου 2014, στους αγρότες συνολικά 868 εκατ. ευρώ.

Αλλού διάβασα :

Το πρώτο που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι οι πληρωμές ως επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς το ποσό που παρακρατήθηκε απ’ την ενιαία ενίσχυση του 2014 ήταν υπερδεκαπλάσιο. Υπενθυμίζουμε ότι η συνολική μείωση που προέκυψε από την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας ανήλθε σε 441,6 εκατ. ευρώ! Η παρακράτηση ήταν 1,3945% για όσους αγρότες είχαν μεγαλύτερα ιστορικά δικαιώματα (άνω των 2.000 ευρώ) και αυτό υπό το φόβο της υπέρβασης του «εθνικού πλαφόν» στις επιδοτήσεις. Τέτοια υπέρβαση δεν υπήρξε, οπότε τώρα τα παρακρατηθέντα ποσά επιστρέφονται στους δικαιούχους παραγωγούς.

Τι δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: Με γοργό ρυθμό οι πληρωμές

από το Capital.gr 16/09/2015

Με γοργό ρυθμό επιχειρεί να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά και να ανταποκριθεί με συνέπεια στις “υποχρεώσεις του” ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων των Κοινοτικών Ενισχύσεων και όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Άννα- Μαρία Γιάντση, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν γίνει πολλά.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε, στο διάστημα 7 με 11 Σεπτεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες σε πληρωμές του 2011 της βασικής ενίσχυσης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές του 2012 θα ξεκινήσουν από τις 18 Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς θα γίνει περί τις 23-24 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα των ομάδων παραγωγών, η κ. Γιάντση ανέφερε ότι οι πληρωμές γίνονται κανονικά και θα ολοκληρωθούν περίπου στις 15 Οκτωβρίου 2015. Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του 2014, τόνισε ότι θα ολοκληρωθούν ως τις 15 Οκτωβρίου και αφορούν την ενιαία ενίσχυση και το άρθρο 68.

Για τη νέα ΚΑΠ επισήμανε ότι “όλοι θα πάρουν πρασίνισμα ως ποσοστό επί της αξίας των δικαιωμάτων τους που θα υπερβαίνει το 30%, ποσοστό που θα κολλάει πάνω στη βασική ενίσχυση. Είκοσι πέντε χιλιάδες παραγωγοί θα πρέπει να τηρήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και είναι αυτοί που έχουν πάνω από 10 εκτάρια ορόσημες εκτάσεις δηλώνοντας είτε διαφοροποίηση καλλιεργειών, είτε περιοχές οικολογικές εστίασης”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησαν οι πληρωμές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των τεύτλων, με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, (ΔΑΟΚ) να στέλνουν στους δικαιούχους για το 2012.

Για την βιολογική γεωργία, επισήμανε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή δικαιούχων από τις ΔΑΟΚ “και ακολουθεί και η βιολογική κτηνοτροφία 2012 βάσει του προγραμματισμού. Θέλουμε μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν προχωρήσει και τα έτη 2013 και 2014”, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων η κ. Γιάντση υπενθύμισε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ πέτυχε για τη χώρα μας, στη σύσκεψη των οργανισμών πληρωμών που έγινε στη Λετονία το Μάιο του 2015, παράταση των ημερομηνιών της ολοκλήρωσης των ελέγχων που απαιτούνται για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης και για την προκαταβολή και την εκκαθάριση. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “η χώρα μας το πέτυχε και πλέον μπορούμε να δώσουμε μέχρι και 75% προκαταβολή από 50% που ήταν τα προηγούμενα έτη”. Επισήμανε δε ότι αναμένονται οι πληρωμές στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δημοσιονομική πειθαρχία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για το οικονομικό έτος 2014, δηλαδή για πληρωμές που αφορούν ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης του 2013.

“Για το οικονομικό έτος του 2015, δηλαδή για αιτήσεις του 2014 η κοινότητα αποφάσισε τη μεταφορά και χορήγηση επιστροφής δημοσιονομικής πειθαρχίας στους παραγωγούς της χώρας μας ύψους 35 εκατ. ευρώ, όταν τα ποσά που παρακρατήθηκαν για το οικονομικό έτος 2015 λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τις άμεσες ενισχύσεις ήταν 16,6 εκατ. ευρώ”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ποσό αυτό αφορά αδιάθετα υπόλοιπα της ΕΕ που κατανεμήθηκαν στα κράτη μέλη που εφάρμοσαν δημοσιονομική πειθαρχία. Δικαιούχοι της επιστροφής αυτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις, είναι οι παραγωγοί που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις άνω των 2000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2015, δηλαδή για αιτήσεις του 2014. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ποσό που υπόκειται στη δημοσιονομική πειθαρχία άνω των 2000 ευρώ επί το συντελεστή που υπάρχει, τον 0,0272.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image