Εισερχόμεθα στην έκτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 756/5-4-2016 του δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού κυρίας Αικατερίνης Μάρκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί τροποποίησης των διατάξεων του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για το «ελληνικό γιαούρτι».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου.
Ορίστε, κυρία Μάρκου, έχετε τον λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το ελληνικό γιαούρτι δεν αποτελεί μόνο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής αλλά και ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγώγιμα προϊόντα. Κι όμως, η Κυβέρνησή σας σχεδιάζει την οριστική απαξίωσή του, επιφέροντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην εγχώρια γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία.
Συγκεκριμένα, έχει σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν κοινή υπουργική απόφαση για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, από όπου απαλείφεται η προϋπόθεση νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, αφήνεται το περιθώριο για χρήση κάθε είδους γάλακτος, σίγουρα εβαπορέ και πρωτεΐνης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ δεν αναφέρονται προϋποθέσεις ως προς τον τόπο και τον τρόπο παρασκευής.
Η απόφαση αυτή, αν ισχύσει, το καταλαβαίνετε ότι θα σημάνει το τέλος των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, που ήδη έχουν πληγεί από την επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, ρύθμιση που πλημμύρισε την αγορά με γάλατα εισαγόμενα και χωρίς βέβαια να έχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά φυσικά και από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Επιπλέον, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οποιαδήποτε προσπάθεια κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά και στο υψηλής οικονομικής αξίας brand name «ελληνικό γιαούρτι» αφού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αθρόα εισαγωγή ξένων πρώτων υλών, στην ομογενοποίηση όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και στην ακύρωση της οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας του γιαουρτιού ελληνικής παραγωγής.
Ήδη, μεγάλες βιομηχανίες από την Τουρκία και την Τσεχία επιχειρούν την ιδιοποίηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» και η ελληνική πολιτεία μένει άπραγη.
Τέλος, η διαφαινόμενη καταστροφή της εγχώριας παραγωγής θέτει και ζήτημα διατροφικής επάρκειας για τη χώρα, δεδομένου ότι εισάγουμε μιάμιση φορά περισσότερο γάλα από αυτό που παράγουμε.
Σας ερωτώ:
Πρώτον, προτίθεστε να αποσύρετε την κοινή υπουργική απόφαση και να επαναφέρετε την υποχρεωτική χρήση νωπού γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιού;
Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την περιφρούρηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» και την ενδεχόμενη κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ ή ως ΠΓΕ;
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κυρία Μάρκου.
Ορίστε, κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, με ερωτάτε εάν προτίθεμαι να αποσύρω τη σχετική ΚΥΑ. Ούτε σε εμάς άρεσε η συγκεκριμένη ρύθμιση. Όμως, θέλω να σας υπενθυμίσω κάτι, που εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς. Η υποχρέωση για τη συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε στα πλαίσια των μνημονίων που εσείς από το 2013, με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ ψηφίσατε, και βεβαίως τα υπολείμματα εκείνων των συμφωνιών εντάχθηκαν στη νέα συμφωνία. Εδώ είναι ο νόμος που ψηφίσαμε μαζί το καλοκαίρι, τον Αύγουστο του 2015, όπου δυστυχώς και ό,τι έχει περισσέψει από την προηγούμενη εργαλειοθήκη, έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο και εσείς ψηφίσατε. Άρα, μην μιλάμε τώρα έτσι γενικά και αόριστα, εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση.
Εγώ θέλω να σας πω το εξής ότι αυτό που επιχειρούμε –τουλάχιστον, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση- είναι να απαγορευθεί η χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιών. Μόνο για τεχνικούς λόγους –που βεβαίως αφορούν την προσθήκη πρωτεϊνών συγκεκριμένων- επιτρέπεται. Επαναλαμβάνω, για συγκεκριμένες πρωτεΐνες και βεβαίως με τη βασική διαφορά ότι αυτή η χρήση θα αναφέρεται ευκρινώς, με ευανάγνωστο τρόπο πάνω στη συσκευασία, ώστε να πληροφορείται και ο ίδιος ο καταναλωτής τι είναι αυτό που παίρνει.
Και όπως ακριβώς γνωρίζετε, όλα αυτά τα προϊόντα δεν είναι τωρινά, αλλά κυκλοφορούσαν στην αγορά εδώ και χρόνια. Άρα, λοιπόν, ερχόμαστε εμείς τώρα, με βάση βεβαίως τη δέσμευση, να βάλουμε τάξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Για το λόγο αυτό, εμείς προχωράμε και σε άλλες συγκεκριμένες δράσεις και συνέργειες. Ήδη έχει ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και ελέγχου της αγοράς γάλακτος κατά μήκος όλης της αλυσίδας, από την παραγωγή, την εμπορία και βεβαίως μέχρι το ράφι του καταναλωτή. Διότι υπάρχουν άλλα πολύ χειρότερα φαινόμενα, όπως αυτά που έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια και την παραπλάνηση του καταναλωτή τα οποία και πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Γι’ αυτό, λοιπόν, βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δούμε πώς θα υπηρετήσουμε καλύτερα το κομμάτι της ιχνηλασιμότητας στο συγκεκριμένο χώρο, για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εκεί, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τη διακίνηση.
Έτσι, λοιπόν, εμείς καλούμε τους Έλληνες καταναλωτές να προσέχουν τι αγοράζουν. Ήδη –και το ξέρετε- επιμένουμε προς τις βιομηχανίες να αναγράφεται πάνω στο προϊόν η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Αυτήν την ώρα η υποχρέωση αυτή είναι προαιρετική. Ωστόσο, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όμως, τουλάχιστον οι Έλληνες βιομήχανοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε την εγχώρια παραγωγή προχωρώντας οι ίδιοι από τη δική τους πλευρά στην υιοθέτηση αυτής της αναγραφής προέλευσης.
Θα πω περισσότερα στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ορίστε, κυρία Μάρκου, έχετε τον λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να είστε λίγο πιο προσεκτικός μαζί μου, γιατί το 2013 δεν έχω ψηφίσει τίποτα. Ό,τι ψηφίσαμε, το ψηφίσαμε εδώ παρέα κι εγώ και εσείς. Είναι σαφές πλέον ότι εφόσον δεν θα απαλείψετε τη συγκεκριμένη προϋπόθεση μη προχωρώντας στη συγκεκριμένη ΚΥΑ, θα φτάσουμε στο εξής παράδοξο: να πουλάμε ελληνικό γιαούρτι χωρίς ούτε μία σταγόνα ελληνικό γάλα.
Γνωρίζετε καλά ότι οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν αυτή τη ρύθμιση για να ξεκινήσουν να εισάγουν ξένο γάλα. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν λένε πως αυτό γίνεται ήδη. Υπάρχουν καταγγελίες ότι έρχονται τεράστιες ποσότητες γάλακτος από τη Ρουμανία και ότι οι ποσότητες εισαγωγής έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Και φυσικά, εκμεταλλεύονται την απουσία ελέγχων –κάτι που ανήκει φυσικά στο Υπουργείο σας-, την αδιαφάνεια όσον αφορά τα ισοζύγια γάλακτος και την αδυναμία διασταύρωσης των σχετικών στοιχείων.
Διαβάσαμε στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου ότι διατηρείτε αλώβητο το παραδοσιακό γιαούρτι, αυτό με την πέτσα, ένα προϊόν δηλαδή που έχει διαρκώς μια φθίνουσα ζήτηση. Όμως, δεν μιλάτε για το στραγγιστό γιαούρτι που αποτελεί και τη ναυαρχίδα της κατανάλωσης σε εξωτερικό και εσωτερικό.
Πραγματικά η ΚΥΑ δεν μιλάει για γάλα σκόνη. Μπορείτε, όμως, εσείς να εγγυηθείτε ότι δεν ανοίγετε την κερκόπορτα, ώστε να φτάσουμε σιγά-σιγά στο γάλα σε παγοκολόνα και σκόνη και στο τέλος να έχουμε την καταστροφή για το «greek style yogurt» και την εγχώρια κτηνοτροφία; Αντί να παράγουμε δηλαδή μόνο θα καταναλώνουμε και θα εισάγουμε; Αυτό είναι το όραμά σας για την αγροτική πολιτική;
Από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας καταλάβαμε ότι εσείς διαφωνείτε με τη ρύθμιση, αλλά νίπτετε τας χείρας σας, γιατί αυτό είναι κάτι που επιβάλλουν άλλωστε οι «κακοί δανειστές»!
Χθες βέβαια, ακούσαμε να αναφέρετε εσείς ο ίδιος ως δικαίωση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς το ότι οι θεσμοί το αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Παραπέμπετε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, κύριε Υπουργέ, του 2013.
Έχω στα χέρια μου –και θα σας το καταθέσω στα Πρακτικά- το κείμενο προτάσεων του ΟΟΣΑ. Μιλά ρητά για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας στο ελληνικό γιαούρτι, κάτι που δημιουργεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προώθηση του γιαουρτιού ως ελληνικό προϊόν. Μιλά ρητά για την ανάγκη διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς και για την όποια απόφαση. Φορείς δεν είναι μόνο οι γαλακτοβιομήχανοι. Φορείς είναι και οι παραγωγοί, κύριε Υπουργέ!
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Αικατερίνη Μάρκου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μιλάει, επίσης, για την ανάγκη ξεκάθαρης αναγραφής συστατικών και την προέλευση για ενημέρωση του κοινού. Βέβαια, η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν παραθέτει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει τον μειωμένο ανταγωνισμό, παρά μόνο εικασίες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ξέρετε; Οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί δεν έχουν πειστεί ότι έχετε δώσει και τον παραμικρό αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν το οικονομικό πλεονέκτημα –τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- του όρου «ελληνικό γιαούρτι» και την αναγνωρισιμότητά του σε όλον τον κόσμο χωρίς το αντίστοιχο κόστος. Δυστυχώς, αυτό ισχύει και για την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, που μπροστά στα πρόσκαιρα οφέλη θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ιδιαιτερότητα του προϊόντος.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ενδεχόμενη κατάρρευση της κτηνοτροφίας θα οδηγήσει σε ντόμινο συνεπειών στην παραγωγή ελληνικών προϊόντων για τους παραγωγούς ζωοτροφών και εφοδίων για ολόκληρη την οικονομία. Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα από τα χωριά της Θεσσαλονίκης, την περιοχή μου. Φάρμες οι οποίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά, κινδυνεύουν σε κλείσιμο. Γιατί, εν αναμονή της ρύθμισης, ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τις γαλακτοβιομηχανίες. Το γάλα τον προηγούμενο μήνα το έπαιρναν με 0,35 λεπτά -κάτω του κόστους- και για τον επόμενο μήνα, τον Μάιο, θα είναι στα 0,32 λεπτά και εάν θέλουν. Υπάρχει λίστα αναμονής στα σφαγεία. Οι κτηνοτρόφοι οδηγούν τα ζώα τους σε σφαγή, αφού δεν υπάρχει πια συμφέρουσα παραγωγή γάλακτος. Ήδη δύο γαλακτοβιομηχανίες έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από την αγορά, γιατί δεν τους συμφέρει.
Η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, βλέπετε, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έφερε εισαγωγές τυποποιημένου γάλακτος απίστευτα μεγάλες. Το ίδιο, όμως, θα επαναληφθεί και τώρα. Από τα τόσα που είχατε υποσχεθεί στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, τα περισσότερα τα πήρατε πίσω. Ελπίζω πραγματικά, έστω και την τελευταία στιγμή, να συνειδητοποιήσετε ότι η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας θα έρθει από την Ελλάδα που παράγει. Καλό θα είναι να πάρετε πίσω τη ρύθμιση «ταφόπλακα» για την ελληνική κτηνοτροφία και πείτε ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύετε να απαλείψετε την προϋπόθεση αυτή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, εγώ ξέρω ότι η παράταξη στην οποία ανήκατε ψήφισε τη συγκεκριμένη εργαλειοθήκη. Τώρα, αν εσείς μεταπηδήσατε σε κάποια χρονική στιγμή, εμένα δεν με αφορά. Ξέρω ότι όντως είχατε συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη εργαλειοθήκη.
Δεύτερον, εγώ δεν είπα -γιατί αναφερθήκατε στη χθεσινή μου ομιλία- ότι δέχτηκα με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Παραποιείτε. Εγώ είπα ότι στις ρυθμίσεις που φέρνουμε με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς υπήρξε μια καταρχήν αποδοχή. Άλλο αυτό, άλλο το άλλο. Και βεβαίως, το επαναλαμβάνω, δεν μας αρέσει κι εμάς. Προσέξτε, άλλο το δεν μας αρέσει, άλλο το ότι διαφωνούμε και αντιδρούμε. Πρέπει τα πράγματα να τα λέμε. Μερικές αλήθειες πρέπει να λέγονται. Όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
Και βεβαίως, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη συγκεκριμένη ΚΥΑ. Μέχρι τις 19 Μαΐου -έχουμε χρόνο- θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Να το ξέρετε, εμείς δίνουμε μάχες μέχρι την τελευταία στιγμή να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Το ξέρουμε ότι έχει επιπτώσεις στον χώρο.
Τα προβλήματα του κλάδου, του γαλακτοκομικού τομέα, είναι πολύ οξυμένα σε όλη την Ευρώπη. Αυτήν την ώρα υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, εκείνο που εμείς προσπαθούμε είναι να δούμε πώς και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα δικά μας προβλήματα.
Το ότι υπάρχει αυτήν την ώρα μια πρωτοβουλία, στην οποία εμείς ξεκινήσαμε και έχει ενταχθεί ακόμη και η Γαλλία, για να αναγράφεται υποχρεωτικά στις συσκευασίες η χώρα προέλευσης του γάλακτος, είναι μεγάλη υπόθεση, διότι έτσι και ο ίδιος ο Έλληνας καταναλωτής, ο οποίος στηρίζει τα ελληνικά προϊόντα, δεν θα παραπλανάται και θα είναι ακόμη και διατεθειμένος να πληρώσει 4 ή 5 λεπτά παραπάνω για να αγοράσει το γιαούρτι ή το γάλα του, γιατί ξέρει ότι πρέπει να στηριχτεί η ελληνική αγελαδοτροφία, η ελληνική κτηνοτροφία. Εκεί, λοιπόν, γίνονται πολλές κινήσεις.
Γίνονται και πάρα πολλές κινήσεις, όσον αφορά μια εποπτεία που πρέπει να υπάρχει στον χώρο και μια εφαρμογή δεοντολογίας σε όλη τη διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων.
Εμείς, λοιπόν, από τη δική μας πλευρά, βεβαίως πέραν αυτών που υπηρετούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε και εσωτερικά.
Έχουμε κάνει πάρα πολλές κινήσεις, όπως σας είπα προηγουμένως, για την ιχνηλασιμότητα. Το ξέρουμε κι εμείς ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις εισαγωγές. Να σας πω, όμως, κάτι, γιατί πολλές φορές υιοθετείτε καταγγελίες, οι οποίες πρέπει και να αποδεικνύονται. Και αυτή είναι η δική μας προσπάθεια, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα για την αγελαδοτροφία, επειδή έχουμε μπροστά μας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προσπαθήσουμε μέσα από συμπράξεις και με ομάδες, να γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα, για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Και την ανταγωνιστικότητα θα την αυξήσουμε αν μειώσουμε το κόστος παραγωγής, τουτέστιν να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα των ζωοτροφών, που έχει ο χώρος της αγελαδοτροφίας.
Εκεί είναι η μάχη. Να ξέρετε ότι έχοντας μια τέτοια δυναμική, τα ελληνικά προϊόντα και ειδικά η ποιοτική υπόσταση των προϊόντων ζωικής παραγωγής, θα μπορέσει να σταθεί όρθια. Αυτό υπηρετούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.