ΑΓΡΟΤΕΣ – πως θα προσδιορισθεί και θα φορολογηθεί το αγροτικό εισόδημα για (1η φορά) το 2014

Η φετινή φορολογική πραγµατικότητα που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι παραγωγοί αλλά και όλοι οι έχοντες εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα είναι διαφορετική και αποκαλύπτεται από το νέο έντυπο E1, δηλαδή το έντυπο της ∆ήλωσης Φορολογίας  Εισοδήµατος Φορολογικού Έτους 2014 (σ.σ. αφορά εισοδήµατα που αποκτήθηκαν από 1/1/2014 έως 31/12/2014) που έδωσε τη Μ. Παρασκευή στη δηµοσιότητα η Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσίων Εσόδων.

Μια σύγκριση, λοιπόν, του φετινού Ε1 µε το αντίστοιχο περυσινό φανερώνει ότι από το νέο έντυπο και, πιο συγκεκριµένα, από τον Πίνακα 6 µε τα «Πρόσθετα Πληροφοριακά Στοιχεία- Στοιχεία που Μειώνουν την Ετήσια ∆απάνη» απουσιάζουν οι ξεχωριστοί κωδικοί 477-478. Πρόκειται για τους κωδικούς όπου πέρυσι δηλώνονταν τα ποσά των αγροτικών νισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζηµιώσεις) που δεν συνδέονται µε την παραγωγή, προκειµένου να ληφθούν υπόψη για την κάλυψη τεκµηρίων.

Η απουσία αυτή έχει την εξήγησή της: Σύµφωνα µε το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος, οι επιδοτήσεις που λαµβάνουν οι αγρότες για την παραγωγή τους αλλά κι εκείνες που δε συνδέονται µε αυτή θεωρούνται κανονικό εισόδηµα και περιλαµβάνονται στα ακαθάριστα έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες επί των οποίων  υπολογίζεται το καθαρό φορολογητέο γεωργικό εισόδηµα βάσει της εξίσωσης «έσοδα µείον έξοδα».
Πρακτικά δηλαδή και ελλείψει νοµοθετικής παρέµβασης που θα άλλαζε τα δεδοµένα, οι αγροτικές ενισχύσεις και αποζηµιώσεις συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδηµα του αγρότη/κτηνοτρόφου/αλιέα και φορολογούνται µε συντελεστή 13%.

Προκαταβολή φόρου

Η φορολόγηση των επιδοτήσεων και αποζηµιώσεων δεν είναι φυσικά η µοναδική αλλαγή σε σχέση µε το προηγούµενο φορολογικό καθεστώς. Πέρα από την κατάργηση του αντικειµενικού προσδιορισµού του εισοδήµατος (πλέον, όπως έχουµε ξαναγράψει, υπολογίζεται λογιστικά), φέτος δεν υπάρχει και αφορολόγητο όριο κάτω από το οποίο δε φορολογείται ο παραγωγός. Για τις δηλώσεις του 2014 (που αφορούσαν το φορολογικό έτος 2013), το αγροτικό εισόδηµα αντιµετωπίστηκε ουσιαστικά ως εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες και φορολογούνταν µε την κλίµακα των µισθωτών και των συνταξιούχων. Με τον τρόπο αυτό ίσχυε αφορολόγητο όριο ύψους έως και 9.550 ευρώ (όπως δηλαδή για τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους), όριο που όµως πλέον δεν υπάρχει.
Επιπλέον, το γεγονός ότι το αγροτικό εισόδηµα θεωρείται πια εισόδηµα προερχόµενο από επιχειρηµατική δραστηριότητα επισύρει και προκαταβολή φόρου ύψους 55% η οποία θα βεβαιωθεί στους παραγωγούς µε τα φετινά εκκαθαριστικά..

Νέo φορολογικό νοµοσχέδιο µέχρι το καλοκαίρι
Το γεγονός ότι οι αγρότες εφέτος καλούνται να πληρώσουν φόρο και για τις επιδοτήσεις που έλαβαν την περυσινή χρονιά εµµέσως παραδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου «δείχνοντας» ως υπεύθυνη την προηγούµενη κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της οµιλίας του στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγµατοποίησε στην Παναιγιάλειο Ένωση τη Μεγάλη Τετάρτη ο υπουργός έκανε, µεταξύ άλλων, λόγo για φορολογική καταλήστευση των αγροτών: «Θα το δείτε όταν θα αρχίσουν σε λίγο να έρχονται τα σηµειώµατά σας µε βάση την περυσινή χρονιά, το 2014», σηµείωσε απευθυνόµενος στους παρευρισκόµενους στην αίθουσα. «Η φορολόγηση ξεκινά µε 13% από το πρώτο ευρώ, βάλτε την προκαταβολή, βάλτε το τέλος επιτηδεύµατος. Επιτήδευµα η παραγωγική αγροτική δραστηριότητα; Πουθενά στον κόσµο δεν υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισµός. Θα έχετε τις επιπτώσεις σας».
Ο ίδιος δεσµεύθηκε για άλλη µια φορά ότι στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή µέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχει ρητή εξαίρεση των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζηµιώσεων από τη φορολόγηση: «Eνισχύσεις και αποζηµιώσεις είτε από εθνικούς είτε από κοινοτικούς πόρους δεν θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδηµα του αγρότη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα δεσµεύθηκε και για µια σειρά ακόµα σηµαντικών αλλαγών µε πρώτη απ’ όλες την καθιέρωση ατοµικού –«και όχι οικογενειακού», όπως υπογράµµισε µε έµφαση- αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ καθαρά για τους επαγγελµατίες του χώρου.
Επίσης επανέλαβε ότι ο νέος φόρος µεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος, σύµφωνα µε τους κυβερνητικούς σχεδιασµούς, θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, «δε θα υπολογίζει ως φορολογητέα ύλη, το χωράφι, τη στάνη και γενικότερα τα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας».

agronews.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image